Dina arbetskamrater går på lunch men frågar inte dig. När du kommer tystnar pratet. Du blir fråntagen dina arbetsuppgifter. Du får ingen information. Så kan mobbning se ut. Nu finns det snart en handlingsplan mot mobbning i kommuner och landsting. Den kan vara användbar också på andra arbetsplatser.
Forskningsområde: Själ & hjärta
Stress hänger ihop med hur arbetet är organiserat
Stress har blivit ett gissel i vår tid. Allt ska gå snabbare och vi har svårt att hänga med. På jobbet är det nya styrsystem, nedskärningar och omorganisationer, gränslöst arbete och ont om tid. Hemma väntar andra och viktiga plikter. Inflytande och stöd i jobbet motverkar stressen.
Stressade socialsekreterare lämnar yrket
De nya metoderna för att effektivisera socialtjänsten fungerar inte alltid som avsett. Det visar en ny forskningsstudie av socialsekreterarnas vardag. När resurserna inte räcker till för att göra ett bra jobb, och när det saknas en dialog om hur arbetet ska förbättras, växer det fram en kultur av tystnad, stress, sjukskrivningar och hög personalomsättning.
Utan kontroll och inflytande ökar risken för depression och utmattning
Symtom på utmattningssyndrom och depressioner hänger ihop med arbetsmiljön. Nu är det klarlagt vilka de värsta faktorerna är, som höga krav, låg kontroll, mobbning, bristande stöd, pressat arbete, dålig belöning för arbetet, orättvisa och osäker anställning.
Det går att komma tillrätta med mobbning
Rädslan för mobbning gör att man helst sopar den under mattan. Det behövs kunskap och ökad medvetenhet, både bland chefer och anställda, för att ta tag i problemen. Det vet forskare vid Karlstad universitet, som nu arbetar fram en handlingsplan för hur arbetet ska gå till.
Mobbning kan börja med orättvisor
– Mycket ska man tåla, men här går gränsen, säger Ståle Einarsen, mobbningsforskare från Bergen i Norge. Mobbning uppstår ur obearbetade konflikter. I botten finns alltid orättvisor och de grundar sig i dålig ledning.
Trygga kockar lagar godare mat
Kocken Gordon Ramsay har sagt att ”ett kök ska vara en råbarkad, högljudd och aggressiv miljö, annars händer ingenting”. Han visar hur det ska gå till i tv. Men forskningen visar tvärt om. Mobbning och fysiska och psykiska övergrepp ger sämre kvalitet och mindre kreativitet, i restauranger som överallt annars.
Stärk hälsan på jobbet utan att det kostar mer
Det är möjligt att organisera en verksamhet så att sjuktalen sänks och hälsan stärks bland de anställda, utan att det kostar mer pengar. Det visar en undersökning bland kommuner och landsting. För några år sedan gjordes en liknande undersökning bland privata företag. Den visade samma resultat.
I det gränslösa arbetslivet får var och en själv sätta gränser
Det gränslösa arbetet skapar en stark lojalitet med jobbet, men det finns också hur mycket övertid som helst. Var och en ska själva sätta sina gränser och separera sitt arbete från fritiden. Den som inte klarar av att göra det kan på sikt bli sjuk.
Personer med adhd distraheras lättare
Personer med adhd har svårare att stänga ute distraherande ljud. Skillnader i hjärnas kontrollsystem ligger bakom. Detta kan få konsekvenser på jobbet.
Den som har adhd tappar lätt tråden när hen störs av till exempel prat och telefonsamtal. Detta har man vetat länge. Men ny forskning ger ledtrådar till vilka mekanismer i hjärnan som egentligen leder till svårigheterna.
Förbered för konflikter så går de lättare att lösa när de väl kommer
Förtärande konflikter kan lamslå en arbetsplats. Men hjälp finns att få. Thomas Jordan vid Göteborgs universitet, institutionen för arbetsvetenskap, är expert på konflikter och hur man löser dem. Han håller kurser, utbildar chefer och har också gjort en nätplats om arbetsplatskonflikter.
Skärp dig nu!
Ta dig samman! Förändra dig och se det positiva i jobbet.
Så lät det oftare förr då medvetenheten om den psykiska ohälsan var lägre. Då symptom på utmattning och utbrändhet inte var klarlagda.
Idag är stress och psykisk ohälsa erkända sjukdomstillstånd. Tur är det eftersom det står för ökande del av sjukfrånvaron.
Och chefen har ett ansvar för den psykosociala hälsan.