– Det är intressant att forskningen kan visa varför människor blir utbrända och varför känslan av sammanhang och samhörighet är så viktig för hälsan, tycker Roger Arnesson, ordförande för
Fastighets avdelning i Örebro. Han är ett av de regionala skyddsombud, som har studerat och själva forskat vid Mälardalens högskola.
Yrke: Fastighetsbranschen
Kvinnor riskerar olycksfall och långa sjukskrivningar, speciellt inom industrin och städbranschen
Den vanligaste arbetsskadan är att ramla, ute eller inne. En sådan olycka leder ofta till lång sjukskrivning och till och med till invaliditet. Det visar AFA Försäkrings senaste statistik över godkända arbetsskador. Långa sjukskrivningar drabbar kvinnor mer, speciellt de som arbetar inom industrin och som städare. Men när det gäller kvinnors arbetssjukdomar är det få som blir godkända.
Allt om städ – ett aktionsprogram mot arbetsskador
Idén till Allt om städ, ett forskningsprojekt om arbetsmiljön i städbranschen, uppstod långt från den akademiska världen. Det var på en begravning.
– En av oss kunde inte servera, hon hade ont i en axel efter att har jobbat många år som städerska. Det var min väckarklocka, säger Ann-Beth Antonsson, forskare på Svenska Miljöinstitutet, IVL.
Upphandling för bättre arbetsmiljö
Det är många faktorer som påverkar arbetsmiljön i städarbetet. Upphandling av städtjänster är en sådan faktor.
– En viktig drivkraft för bra arbetsmiljö är om kunden kräver det av städföretaget, säger Ann-Beth Antonsson, projektledare för Allt om städ på Svenska Miljöinstitutet, IVL.
Helen på TS Lokalvård deltog i forskning
TS Lokalvård är ett av Allt om städs åtta mönsterföretag. Helen Warg-Friberg är arbetsledare och hälsopedagog på företaget och var med om att göra den videokurs om städarbete och arbetsteknik som togs fram i ett forskningsprojekt på Svenska Miljöinstiutet. Nu finns videokursen på hemsidan www.alltomstad.se. Företaget TS Lokalvård använder den i sin utbildning.
Städdoktorns råd om forskning
Gudrun Linn, 77, är den kontroversiella forskaren som på 80-talet lade fram en omlarmad avhandling om att städa badrum. Hennes forskning var kontroversiell när den kom, men med tiden har Linns forskning påverkat hela byggbranschen. Gudrun Linn har varit expert i Svenska Miljöinstitutets projekt Allt om städ.
Affärsnytta intressantare än pengar
– Det finns mycket diskussion om att arbetsmiljö lönar sig. Men det är inte så enkelt att det bara går att räkna i kronor och ören, även om de goda exempel vi hittade verkade ha rätt bra ekonomi, säger Ann-Beth Antonsson, projektledare för Allt om städ, IVL.
Problemen känner vi till, vi vill ha lösningar
För ett par år sedan blev Torbjörn Jonsson kontaktad av Ann-Beth Antonsson på Svenska Miljöinstitutet IVL angående ett forskningsprojekt om städbranschen.
– Vi var intresserade, men vi ville inte ha en probleminventering till, vi ville ha lösningar, säger Torbjörn Jonsson, som är ombudsman på Fastighets med ansvar för arbetsmiljöfrågor.
Allt om städ – en ny hemsida
Ann-Beth Antonsson vid IVL Svenska Miljöinstitutet har fått 3 120 000 i anslag av AFA Försäkring för att vidareutveckla hemsidan alltomstad.se. Det gäller bland annat arbetsmiljön vid maskinstädning, fönsterputsning, fallolyckor, hot och våld, ensamarbete och hemstädning.
Färre yrkesskador när branschen kastade ut skurvattnet
I städbranschen har de kemiska hälsoriskerna minskat dramatiskt i och med att man slopat skurhinken med vatten och rengöringsmedel och gått över till torra metoder.
– Det har blivit en otrolig skillnad till det bättre, säger Torbjörn Jonsson, arbetsmiljöombudsman på Fastighetsanställdas förbund.
Yrkesstolta städare i Karlshamn utvecklar arbetet tillsammans
En enda städenhet för hela kommunen. Satsningar på hälsa och
utbildning, i samverkan och med delaktighet. Personlig dator och Facebooksida. Tydlig
reklam för enheten på kläderna. Det har gett en friskare personal inom Karlshamns
kommuns Städservice som har vunnit priset som Årets Städare 2012 och som Årets
Arbetsplats i Karlshamn.
Skräddarsydda jobb kan vara en lösning för äldre arbetskraft
En städerska som går och står nästan hela sin arbetstid. En sophämtare som går 17 000 steg på sitt pass. Varenda dag. Kan de arbeta till 65 och längre? Det undersöker forskare vid Danmarks forskningscenter för arbetsmiljö. Individuell anpassning av arbetet är kanske en del av svaret