Den vanligaste arbetsskadan är att ramla, ute eller inne. En sådan olycka leder ofta till lång sjukskrivning och till och med till invaliditet. Det visar AFA Försäkrings senaste statistik över godkända arbetsskador. Långa sjukskrivningar drabbar kvinnor mer, speciellt de som arbetar inom industrin och som städare. Men när det gäller kvinnors arbetssjukdomar är det få som blir godkända.
Yrke: Städare
Design för ergonomiska moppar och toaborstar
– Vi som städade järnvägsvagnar hade mycket dåliga arbetsställningar. Det var då jag kom på att det skulle behövas bra verktyg, så att städarna inte behövde böja sig så mycket, säger Rupesh Kumar, lektor på Institutionen för Arbetsvetenskap vid Luleå Tekniska Universitet och har medverkat i projektet Allt om städ.
Roger Arnesson, barfotaforskare i Örebro
– Det är intressant att forskningen kan visa varför människor blir utbrända och varför känslan av sammanhang och samhörighet är så viktig för hälsan, tycker Roger Arnesson, ordförande för
Fastighets avdelning i Örebro. Han är ett av de regionala skyddsombud, som har studerat och själva forskat vid Mälardalens högskola.
Helen på TS Lokalvård deltog i forskning
TS Lokalvård är ett av Allt om städs åtta mönsterföretag. Helen Warg-Friberg är arbetsledare och hälsopedagog på företaget och var med om att göra den videokurs om städarbete och arbetsteknik som togs fram i ett forskningsprojekt på Svenska Miljöinstiutet. Nu finns videokursen på hemsidan www.alltomstad.se. Företaget TS Lokalvård använder den i sin utbildning.
Affärsnytta intressantare än pengar
– Det finns mycket diskussion om att arbetsmiljö lönar sig. Men det är inte så enkelt att det bara går att räkna i kronor och ören, även om de goda exempel vi hittade verkade ha rätt bra ekonomi, säger Ann-Beth Antonsson, projektledare för Allt om städ, IVL.
Problemen känner vi till, vi vill ha lösningar
För ett par år sedan blev Torbjörn Jonsson kontaktad av Ann-Beth Antonsson på Svenska Miljöinstitutet IVL angående ett forskningsprojekt om städbranschen.
– Vi var intresserade, men vi ville inte ha en probleminventering till, vi ville ha lösningar, säger Torbjörn Jonsson, som är ombudsman på Fastighets med ansvar för arbetsmiljöfrågor.
Goda råd mot skärskador i vården
Varje år inträffar mellan 5 000 och 10 000 tillbud av skärskador i vården. Men bara var femte skärskada utreds och ännu färre åtgärdas på arbetsplatsen. Det här Afa-projektet syftar till att ta fram konkreta råd om hur skadorna kan förebyggas. Svenska Miljöinstitutet, IVL, genomför projektet i samarbete med arbetsgivare och arbetstagare i vården, och Arbetsmiljöverket.
En kort film om städning
Anette Lindgren, regionalt skyddsombud i Enköping, berättar om sitt arbete som städare.
Från förtroende till kontrollkultur
– I Sverige ser vi en förändring från en förtroendekultur till en kontrollkultur, säger Elisabeth Sundin.
Hon är professor i företagsekonomi på Helix vid Linköpings universitet. Där leder hon studier av omvandlingen av den offentliga sektorn och dess effekter på småföretag.
Sålde städningen för att slippa prispressen
Sköna maj slår ut i blom och maskrosorna växer så det knakar. Gräsmattor ska klippas, blommor planteras, staket målas och klotter saneras. Det är högsäsong i utemiljöbranschen.
– Allt exploderar i naturen så här års. Och vi ser till att det blir nyklippt, rent och snyggt, säger Malin Bodén, vd för företaget Centric Service AB i Linköping.
Yrke städare
– Det här är det bästa jobb jag haft, säger Anette Lindgren, som arbetar som städare. Vill du lyssa på intervjun med Anette? Det tar drygt tre minuter.
Allt om städ – en ny hemsida
Ann-Beth Antonsson vid IVL Svenska Miljöinstitutet har fått 3 120 000 i anslag av AFA Försäkring för att vidareutveckla hemsidan alltomstad.se. Det gäller bland annat arbetsmiljön vid maskinstädning, fönsterputsning, fallolyckor, hot och våld, ensamarbete och hemstädning.