Design för ergonomiska moppar och toaborstar

– Vi som städade järnvägsvagnar hade mycket dåliga arbetsställningar. Det var då jag kom på att det skulle behövas bra verktyg, så att städarna inte behövde böja sig så mycket, säger Rupesh Kumar, lektor på Institutionen för Arbetsvetenskap vid Luleå Tekniska Universitet och har medverkat i projektet Allt om städ.

 

Han har själv arbetat som städare på somrarna. Numera är Rupesh Kumar lektor på Luleå tekniska universitet och har medverkat i IVL-projektet Allt om städ. (Det finns beskrivet i en annan artikel här på hemsidan.)

Städning av järnvägsvagnar är ämnet för Kumars masteravhandling i ergonomi. Det var just det han själv jobbade med på somrarna. Hans doktorsavhandling handlar också om städning och landar i att det är bra att bedriva arbetsmiljöforskning i dialog med brukarna.

Någre ergonomiska prylar

Några exempel på ergonomiskt designade prylar för städarbetet är ett moppskaft som Rupesh Kumar designat. De gamla moppskaften var raka. Den nya har ett mer ergonomiskt, böjt skaft, som gör att det går lättare att komma åt när man städar.

Rupesh Kumar har också hittat på en toaborste konstruerad så att städaren inte behöver rotera handleden. En annan fiffig grunka är en hållare för elsladdar under skrivbord.

– Man tänker inte på att sladdar på golvet är ett så stort problem för den som ska städa, säger han.

Långt till vardagen

De här sakerna borde vara lätta att få tag på och billiga. Men från designarbetet på universitetet är det långt till städarnas vardag. Det är svårt att få ut ergonomiska uppfinningar på marknaden. Spridningen av nya produkter hänger på att forskaren själv klarar av att marknadsföra dem. Det är inte så lätt eftersom tillverkarna av städutrustning tänker på sina kunder som inte vill ha dyrare produkter. En rak mopp är än så länge billigare än en böjd.

– Städning är ett lågstatusjobb som inte får kosta, säger Rupesh Kumar.

 

Anna Holmgren

Läs mer:

”Ergonomic evaluation and design of tools in cleaning occupation” heter Kumars doktorsvhandling. Titeln betyder ungefär:Ergonomisk utvärdering och design av redskap i städyrket.