Forskare vid KI och KTH har under många år arbetat med att fram en tröja som mäter och riskbedömer belastning i överarmar och rygg.
Forskningsområde: IT & AI & digital arbetsmiljö
Med ny teknik kan vi övervakas hela dagen
AI kan leda till stora effektivitetsvinster. Men risken för ständig övervakning av personalen är uppenbar. Det menar Mattias Burell från Mälardalens universitet.
AI-tröjan mäter vibrationerna
En smart underställströja med uppkopplade sensorer har koll på vibrationerna som lastbilschaufförerna i Bolidens gruva i Kankberg utsätts för på jobbet. Kontinuerliga mätningar och artificiell intelligens ska förbättra arbetsmiljön.
AI-Lilly på väg in i omsorgen – vad händer då?
Digitala assistenter, robotdjur, övervakningskameror. Vad händer med omsorgsyrket när AI kommer in i äldreomsorgen? Den frågan intresserar Marcus Persson vid Linköpings universitet.
När AI-systemet ger dig order i örat
Hur är det att jobba med både en algoritm och en chef som styr arbetet? Carin Håkansta undersöker tillsammans med en doktorand hur det inverkar på de anställdas hälsa och arbetsmiljö.
Människan blir än viktigare i automatiserade jobb
Automatisering och artificiell intelligens kan underlätta arbetet, men många är överoptimistiska och undervärderar de risker som också finns. Det hävdar Åsa Cajander, professor i människa-maskininteraktion vid Uppsala universitet.
Mät mer för att förebygga arbetsskador
Användning av smarta kläder med mätteknik är ovanlig på de finska arbetsplatserna, visar forskning från Arbetshälsoinstitutet i Finland.
Negativa beteenden flyttar ut på nätet
Mobbning pågår inte bara öga mot öga på våra arbetsplatser. Kritik och aggressioner levereras minst lika effektivt digitalt. Forskning visar att var tionde yrkesarbetare har utsatts för någon form av nätmobbning kopplat till sin arbetsplats.
Omställning till distansarbete på Scania
– Hela cykeln av teknologiska förändringar går på högvarv globalt. Häng med och bli inte rädd, försök inte springa tillbaka. Du måste våga utveckla och förstärka de fina delarna! Det säger Åsa Göthlin. Hon är ekonom i grunden, men kom in på personalfrågor tidigt i sin karriär. På Scania i Södertälje är hon ansvarig för People experience.
Distansarbete – en utmaning för chefer och företagshälsa
Under pandemin flyttades stora delar av tjänstemännens arbete hem till den privata bostaden. Det visade sig att det minsta problemet var själva den digitala tekniken. Tvärtom var det den som öppnade hemmets dörr för distansarbete. Frågan är hur företagen och de anställda klarade den radikala omställningen.