Tema: Användbart nr 4 2011 Tema: I själ och hjärta I – om psykosocial arbetsmiljö

Långsam andning minskar smärtan

Det går att minska kronisk smärta i nacke och skuldror genom att andas långsamt i ett pass om 15 minuter om dagen. Det visar forskningsresultat från Centrum för belastningsskadeforskning i Gävle.

– Det autonoma nervsystemet kan användas för att minska smärta, säger David Hallman, doktorand.

Detta nervsystem ligger utanför den viljemässiga kontrollen och regleras efter förändringar i miljön och i kroppen. Det handlar om reglering av blodtryck, hjärtfrekvens och blodflöde för att upprätthålla balans under förändring. Det autonoma nervsystemet kan både varva upp och varva ner kroppen. Fysisk och psykisk stress till exempel varvar upp. Smärta kan vara ett slags stress.

Men om man stimulerar bromsen och varvar ner kan smärtan minska. Ett sätt att stimulera bromsen är att medvetet andas långsamt. Det beror på att djupandning stimulerar det nervsystem som bromsar hjärtfrekvensen.

En försöksgrupp tränade i tio veckor med att andas långsamt. De träffades en gång i veckan, tillsammans med en psykolog. De skulle också träna minst en kvart hemma varje dag. Deltagarna kunde se sina reaktioner i puls och hjärtfrekvens på en datorskärm medan de andades i en specifik rytm, runt sex andetag per minut. Fysiska stressreaktioner mättes före och efter tio veckors behandling.

– Jämfört med en grupp som inte fick behandling minskade smärtnivån hos försöksgruppen och också hälsa och stress påverkades positivt, berättar David Hallman.

– Vår hypotes är att smärta är förknippat med hyperaktivitet. Om detta stämmer är det möjligt att smärtan kan minskas genom att man stärker nedvarvningsmekanismen.

Hjärtat slår oregelbundet

Smärta är stressande. När man är stressad går pulsen upp.

– Det har visat sig att personer med fibromyalgi har förhöjd puls på natten när man ligger stilla i sängen och ska återhämta sig. Det kan vara samma sak för personer med kronisk smärta i nacke och skuldror.

Avhandlingsarbetet fortsätter med att undersöka kardovaskulära reaktioner (reaktioner på hjärtat och blodkärlen) vid olika stresstester, både på personer som har långvariga nack- och skulderbesvär och kontrollpersoner.

Fysiska aktiviteter mäts objektivt med hjälp av rörelsesensorer som registrerar olika fysiska aktiviteter, som om man sitter, ligger eller står, hur länge och med vilken intensitet. Mätningarna görs 24 timmar om dygnet i en vecka. Man mäter även hur det autonoma nervsystemet reglerar pulsslagen och hjärtats rytm.

De med långvariga smärtbesvär hade högre puls under natten och minskad variation i hjärtats slag. Minskad variation – eller variabilitet – är ett mått som används för att ta reda på hur det autonoma nervsystemet påverkar hjärtfrekvensen. Pulsen ökar och minskar sina slag och varje pulsslag skiljer sig från det föregående.

– Vi kunde se att muskelsmärtan är kopplad till överaktivitet i det uppvarvande nervsystemet och underaktivitet i det nedvarvande som är kopplat till vila och återhämtning, säger David Hallman om studien, som ännu inte är klar.

Ung kvinna sjukskriven på grund av mobbning

Många människor offras i mobbningsspiraler som blir en del av arbetsplatskulturen om ingen tar ansvar. Det handlar om makt och revir, över- och underordning. Men också om monotona och hektiska arbetsmiljöer med frustrerade anställda.

En ung kvinna som arbetar på McDonalds trakasseras av sin arbetsledare så till den grad att hon gråter och kräks innan hon går till jobbet. Hon är bara 22 år men är idag sjukskriven på grund av arbetsmiljön.

”Sker ingen förändring kommer jag att brista. Jag är rädd för att öppna munnen och be om råd eller att säga något över huvudtaget” skrev hon i ett mejl i början av sommaren till Mikael Berge, som är regionalt skyddsombud vid Hotell- och restaurangfacket i Stockholm.

Under det senaste året hade hon haft några möten med arbetsgivarens representanter, men de hade inte lett någonvart. Den som trakasserar har inte ändrat sitt beteende, utan försvarar sig med att hon ger ”konstruktiv feedback”. Arbetsgivarens representant, Patrik Hamberg vid Tornado AB, ett, franchiseföretag,ställer sig oförstående till hela frågan.

Burger King och McDonalds

Mikael Berge säger att när facket väl blir inkopplat har det ofta gått för långt. Det finns inte mycket han kan göra.

– För att åstadkomma en förändring krävs ett grundligt systematiskt arbetsmiljöarbete. Det räcker inte att säga åt en människa att vara snäll. Därför är det svårt för ett regionalt skyddsombud att handskas med psykosociala arbetsmiljöfrågor. Vi gör bara ett tillfälligt besök på arbetsplatsen, säger han.

McDonalds är inte det enda fallet. Mikael Berge har flera ärenden som handlar om mobbning på hamburgarrestauranger.

– Det finns flera Burger King-restauranger med problem som är värre. Där finns en psykosocial arbetsmiljö som är vedervärdig. Vi har lagt 6a-föreläggande vid samtliga av deras arbetsplatser i Stockholms län, berättar han.

Enligt arbetsmiljölagen kapitel 6, paragraf 6 a kan han begära en åtgärdsplan från arbetsgivaren om hur företaget tänker hantera mobbningen och den psykosociala arbetsmiljön.

– Det är svårt för ett skyddsombud att gå mycket längre. Vi behöver luta oss mot Arbetsmiljöverket.

Frid och fröjd

Mikael Berge har anmält mobbningen till Arbetsmiljöverket och bett om ett föreläggande enligt 7 kapitlet, 7 paragrafen i arbetsmiljölagen. Men Arbetsmiljöverket behandlar inte individärenden. Nu har han i stället anmält den psykosociala arbetsmiljön i stort.

Via förhandlingsvägen ville han försöka lösa problemet. Men det har inte lett vidare.

– Vi hade hoppats på en tydlig markering från arbetsgivaren att han vill göra något åt det här. Men vi möttes av oförstående och en nygjord medarbetarenkät som visade att allt skulle vara frid och fröjd.

Enligt arbetsgivare, Patrik Hamberg, finns det inga mobbningsproblem på
arbetsplatsen. Arbetstagaren i fråga hade problem med leder och armbågar men
arbetar igen, enligt honom.

– Hon har aldrig varit borta från arbetet, säger Patrik Hamberg.

Ändå har jag som journalist pratat med arbetstagaren som bekräftat
mobbning. Mikael Berge säger samtidigt att han just talat med den mobbades
läkare som sjukskrivit personen i fråga i ytterligare 14 dagar.

– Arbetsgiven säger att allt är guld och gröna skogar. Arbetsmiljöverket
har avskrivit ärendet nu och vi vet inte hur vi ska gå vidare. Och ”Emma” är
fortfarande sjuk, trots att arbetsgivaren förnekar detta.

Monotont i hierarkier

Enligt Mikael Berges erfarenhet är det ofta de med de mest monotona jobben som råkar ut för kränkningar. Det kan bero på den strikta hierarkin i hamburgerrestauranger, med flera nivåer. Olika befattningar har olika färg på skjortan eller tröjan och olika namnbrickor.

– De som har gjort en liten karriär har skapat sin identitet på jobbet och de stöttar varandra, använder det maktutrymme de har för att slippa återvända till monotonin, tror Mikael Berge.

Ansvaret för kränkningar mellan chefer och underlydande ligger hos dem som har företagsledande position, men dessa intar en försvarsposition: sådant händer inte på min arbetsplats.

– De tar alltid den starkare parten i försvar i stället för att se båda parter som likvärdiga, enligt min erfarenhet. Det finns många sådana berättelser. Men vi kritiserar aldrig en enstaka person utan själva företagets sätt att sköta arbetsmiljön, säger han.

Slutet blir oftast att den mobbade blir utköpt eller får sluta. Men det löser inte problemen, de fortsätter.

– Många människor offras, säger Mikael Berge uppgivet.

Cecilia Arvidsson, arbetsmiljöinspektör, säger att arbetsgivaren ska ha
rutiner mot kränkande särbehandling, men hon vill inte uttala sig om just den
här arbetsplatsen.

 

FAKTARUTA

Fler blir mobbade idag

Mobbning definieras av Arbetsmiljöverket som handlingar som utförs upprepade gånger över tid, av en eller flera, mot en eller ett fåtal personer. De som utsätts befinner sig i underläge. Handlingarna kan vara förtal, undanhållande av information, utfrysning, förolämpningar, med mera.

Cirka 9 procent av alla yrkesverksamma utsätts varje år för mobbning på arbetsplatsen enligt Arbetsmiljöverket. Andelen har ökat något sedan mitten av 1990-talet. Tusentals är sjukskrivna. De som utsätts drabbas av vikande självkänsla, sömnproblem, ångest och depression.

Orsak till mobbning kan vara otydliga mål, ständiga förändringar, brister i ledarskap, monotona arbetsuppgifter, låg delaktighet, negativ arbetsplatskultur eller illa hanterade konflikter.

Vad kan man göra mot mobbning?

Råd till chefen:

Sopa inga konflikter under mattan utan ta tag i dem så tidigt det går.

Klargör att du inte accepterar mobbning. Sätt gränser.

Tänk på att personalen gör som du gör.

 

Råd till den som drabbas:

Sök hjälp så snart som möjligt.

Markera att du inte accepterar att bli kränkt.

Om chefen mobbar dig, vänd dig till chefens chef.

 

Råd till en arbetskamrat:

Ge stöd till den som blir mobbad.

Bli aldrig en passiv åskådare.

(Källa: Prevent

Mobbning kan leda till självmord

Mobbningsoffer och tortyroffer visar på samma reaktioner. Hjärnan
påverkas och de utvecklar posttraumatiskt stressyndrom. Det berättar Reza
Emdad, hjärnforskare och psykoterapeut.

Reza Emdad är docent i medicinsk psykologi vid Karolinska institutet. Han
har i flera år arbetat med hjärnforskning och med tortyroffer från krigszoner,
som lider av posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, och komplex PTSD.
Mobbningsoffer visar samma reaktioner som tortyroffer, enligt Reza Emdad.
Hjärnan påverkas.

– I magnetkameran har jag till exempel sett att en del av hjärnan,
hippocampus, minskar i volym, och blir skrynklig hos tortyroffer. Miljön hade
blivit toxisk på grund av obalans i neurokemiska nätverken och överskott av
stresshormonet kortisol i denna del av hjärnan, som har med korttidsminnet att
göra.

Det är möjligt att liknande reaktioner kan uppstå hos mobbningsoffer. De
får koncentrationssvårigheter, mardrömmar, flashbacks, alltså minnesblixtar,
och många andra problem.

Studier visar att det räcker att vara utsatt för mobbning i sex månader
och i genomsnitt minst en gång i veckan för att vissa individer utvecklar
symtom på PTSD. Detta på grund av att mobbningsdrabbade individer upplever
återkommande mikrotrauman, enligt Reza Emdad.

Hjärnan förändras

Det finns två internationella studier som visar att det uppstår andra förändringar
i olika delar av hjärnan, både hos den som mobbar och den drabbade. Genom att använda magnetkamera visade forskarna i en
studie att i förövarens hjärna aktiverades de delar som representerar smärta,
när de tittade på bilder som handlade om att någon var avsiktligt utsatt för
smärta. Samtidigt aktiverades belöningssystemet. Detta tyder på att mobbarna
njöt av att se andra lida av smärta.

I en annan studie, visade forskarna
att mobbade individer visade avvikelser i en annan del av hjärnan som kallas corpus callosum – en tjock bunt av fibrer som
förbinder höger och vänster hjärnhalva,
och som är viktigt i visuell bearbetning, minne
och inlärning.

– Dessa resultat får man ta med en nypa salt. De måste bekräftas innan de
kan tolkas som nya bevis. Det enda man kan säga säkert om dessa studier är att
både förövare och de mobbade uppvisar ovanliga reaktionsmönster i hjärnan, säger
Reza Emdad.

Infekterad organisation

Konflikt och mobbning är inte samma sak, enligt honom. En konflikt kan
leda till utveckling, om den behandlas på rätt sätt, medan mobbning kräver helt
andra åtgärder.

– En konflikt kan ibland behövas i en organisation för att dynamiken ska
leva upp och produktiviteten öka. Mobbning däremot leder alltid till minskad
produktivitet. Studier visar att arbetsplatser förlorar flera miljoner kronor varje
år.

I en mobbningsspiral är det alltid mobbaren som är mäktigare än den drabbade.

Det är sällan som det går att bryta en mobbningsspiral på en arbetsplats
utan hjälp från en individ som antingen är mäktigare än mobbaren på
arbetsplatsen eller som kommer utifrån och bryter ner mobbningsspiralen, enligt
Reza Emdad.

Han menar att mobbning ”infekterar” hela organisationen genom att den har
psykiska hälsokonsekvenser även för vittnena.

– De kan antingen förbli passiva och titta på eller försöka gripa in och
hjälpa till. Det leder ofta till att de själva också blir drabbade.

Att vara vittne till
mobbning var också en riskfaktor som, oberoende av andra riskfaktorer, hade
orsakat en depression vid en mätning 18 månader senare.

Brist på medkänsla

De som blir offer har ofta en speciell personlighet. De är kompetenta och
tycker om utmaningar.

– Det finns flera studier som visar att kompetens är en riskfaktor. Det
handlar om revirbeteende hos den som känner sig hotad och ser sig förlora mark
och resurser. En maktobalans har uppstått.

Förövaren har inte förmåga att känna med i andras lidande eller se
hälsokonsekvenserna av mobbningen. Han eller hon kan inte reflektera över sitt
beteende.

– Det kan vara så att förövaren har brist på mentalisering, eller ”theory
of mind”. Det betyder att man inte kan se sig själv utifrån eller andra människor
inifrån. Han eller hon kan inte föreställa sig hur offret känner sig och
förstår inte heller sina egna signaler.

En sådan människa har helt enkelt brist på inlevelseförmåga, som
hjärnforskningen också har visat.

Det finns fyra mobbningstyper: horisontell, hierarkisk, dold och öppen
mobbning på arbetsplatsen. Horisontell mobbning avser mobbning bland anställda
på samma nivå, med formell eller informell och oskriven makt. Hierarkisk
mobbning förekommer mellan olika nivåer av organisationen.

I alla fyra mobbningstyper råder en maktobalans mellan mobbaren och
mobbningsoffret. Problemet är vanligare i hierarkiska miljöer. När mobbning
utvecklas på en arbetsplats påverkas hela organisationen negativt. Med tiden
accepteras mobbningen och integreras i arbetsplatskulturen.

Intervention

Reza Emdad har inlett ett forskningsprojekt, stött av AFA Försäkring, där
han jämför akademiska arbetsplatser med industriella arbetsplatser när det
gäller mobbning.

Studien går till så att 5 000 personer i akademisk miljö och 5 000
personer i industriell miljö har svarat på en enkät. Den innehåller frågor om
den svarande själv har blivit utsatt för mobbning eller har varit vittne till
mobbning.

– Våra preliminära resultat när det gäller industriella arbetsmiljöer visar
att det där finns både individuella och organisatoriska riskfaktorer till
mobbning, säger Reza Emdad.

De organisatoriska faktorerna var brist på stöd från medarbetare och rollkonflikter,
det vill säga otydliga förväntningar och krav.

Studien ska leda fram till ett interventionsprogram för
företagshälsovården, som riktar sig mot hela arbetsplatsen, både mot offret,
förövaren och vittnena.­

Intervention gentemot de drabbade kan ske på tre nivåer. Dels mot de
mobbningsdrabbade, som klarar att kämpa emot eller flyr i ett tidigt skede,
dels mot de drabbade som inte kan kämpa emot eller fly, utan lider av
tillfällig eller långvarig psykisk och/eller fysisk ohälsa och har svårt att
komma tillbaka till arbetslivet. Slutligen också mot dem som inte kan komma
tillbaka till arbetslivet och som lider av allvarlig och långvarig psykisk och
fysisk funktionsnedsättning. Detta kan i slutändan leda till självmord.

Projektet ska vara slutfört 2013.

Personligheten spelar in

Professor Ståle Einarsen vid Bergens universitet i Norge är en auktoritet inom forskningen om mobbning. Hans böcker om mobbning finns också på svenska. En studie från 1994 bland 4 700 arbetstagare och arbetsgivarrepresentanter i Norge visade att mobbning hade fyra viktiga orsaker:

dåligt ledarskap,

dåligt socialt klimat,

låg egen kontroll över arbetet

otydliga förväntningar och krav.

Han hänvisar till andra studier som har visat att hektiskt och monotont arbete orsakar konflikter. I botten finns en stressande arbetsmiljö och frustration bland arbetstagarna. Men han menar också att studien visar att mobbning inte enbart går att förklara med arbetsmiljöfaktorer utan att även anställdas personlighetsdrag spelar in.

Långvarigt stressade och utmattade riskerar hörselproblem och tinnitus

De som är långvarigt stressade har svårare att uppfatta tal och bakgrundsljud jämfört med dem som inte upplevde någon stress. Även tinnitus har ett starkt samband med långvarig stress och utmattning.

 

Hela 32 procent av de arbetande svenskarna har någon form av hörselproblem, visar forskningen. Det är vanligare hos dem som exponeras för olika former av stress och/eller sover dåligt. Dessutom fanns ett starkt samband mellan stress och tinnitus. Hörselproblem är vanligare i socialgrupp 3 än i socialgrupp 1 och det är fler män än kvinnor som har problem.

Det berättar Dan Hasson, docent vid Karolinska institutet, Centrum för forskning om hörselskador i arbetslivet. Här har Fas, Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap, satsat 20 miljoner kronor i fyra år. Han har nu fått två miljoner kronor från AFA Försäkring för att forska om hur stress hänger samman med hörselproblem som tinnitus och ljudkänslighet.

Den starkaste förklaringen till sambandet mellan tinnitus och stress är emotionell utmattning.

– Långvarig stress och tinnitus går hand i hand, säger Dan Hasson.

Tidigare studier har visat ett starkt samband mellan emotionell utmattning, långvarig stress och hörselproblem.

Stress och tinnitus

Tinnituspatienter kan ha en tendens att uppleva stress intensivare än andra och också ha nedsatt förmåga att varva ner. Det är vanligt med ljudöverkänslighet och det kan bli problem för dem i en normal arbetsmiljö.

– Personer med hörselproblem, i synnerhet tinnitus, kan ofta uppleva ett starkt obehag från vanliga ljudvolymer av vissa ljus, säger Dan Hasson.

För en tinnituspatient kan det vara det viktigt att lära sig stresshantering.

– En del påstår att stressen inte har med tinnitus att göra, men det är fel. Vi har gång på gång visat att stress och hörselproblem hänger ihop.

Hela 26 procent av den arbetande befolkningen rapporterar att de har tinnitus, men alla besväras inte av det. Mellan 6 och 10 procent uppger att de besväras av sin tinnitus.

En av fem bullerskadad

Fyra olika studier ingår i forskningen. I ett samarbete med amerikanska Harvard School of Public Health och amerikanska flottan ska man undersöka stressens betydelse för marinkårsoldaternas hörselproblem. De nyrekryterade går igenom en sex veckors utbildning och i slutet av utbildningen har hälften av rekryterna fått hörselnedsättning, trots dubbla hörselskydd.

– Efter två veckor hade var femte en permanent hörselnedsättning. De utsätts för extremt höga ljudnivåer och hög stress. Vi kan inte förklara varför somliga drabbas och andra inte. Vissa får permanenta hörselproblem, andra inte. I dagsläget finns det inga förklaringar till detta.

Studien ska bland annat jämföra en grupp som får stresshanteringsutbildning med en passiv kontrollgrupp och en grupp som får arbeta med självhjälp via en interaktiv webbplats. Man tror att de som får stresshanteringsutbildning i mindre grad utvecklar stressrelaterade hörselproblem.

Förebygga och behandla

Dessutom ingår en studie som handlar om effekterna av hörsel vid akut stress. Här ska man analysera sambandet mellan hörselbesvär och arbets- och stressrelaterade besvär hos män och kvinnor i olika socialgrupper.

Den tredje delen av projektet gäller cirka 3 000 tjänstemän i tio organisationer. Den handlar om hur arbetsmiljön påverkar hörseln. Här ska man använda ett webb-baserat redskap för stresshantering, hälsofrämjande aktiviteter och systematiskt arbetsmiljöarbete på individ-, grupp- och organisationsnivå.

– Vi ska ta reda på varför vissa får hörselproblem och andra inte. Det kan vara både miljöfaktorer och ärftliga faktorer. Vi ska också undersöka hur dessa skador kan förebyggas och behandlas, antingen med mediciner eller med psykoterapi, säger Dan Hasson.

 

 

Handlingsprogram mot mobbning i kommuner och landsting

En enkätundersökning i Karlstad visade att nästan var tionde ansåg sig mobbad. Det upplevdes som skamfyllt hos både de drabbade och deras chefer och man hade svårt att prata om det.

Margaretha Strandmark, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstad universitet forskar om hur man kan förebygga mobbning inom vård och omsorg. Arbetet ska resultera i ett handlingsprogram mot mobbning. Projektet har fått medel från AFA Försäkring.

¬– Vi utgår ifrån att mobbning på arbetsplatser kan förebyggas och bekämpas genom ökade kunskaper och hälsofrämjande åtgärder, berättar hon.

Mobbning upplevs ofta som skamfyllt och oviljan att erkänna och tala om mobbning finns både hos personer som utsatts för mobbning och bland arbetskamrater, arbetsledare och chefer. De kan ha varit mer eller mindre passiva åskådare, enligt Margaretha Strandmark.

I ett första steg i projektet har man nu gjort en enkät bland 2 815 personer på ett sjukhus och i äldreomsorgen i två kommuner för att identifiera arbetsplatser där det förekommer mobbning.

– Det förekom både svår mobbning och risk för mobbning på flera arbetsplatser. 9 procent av de anställda ansåg sig mobbade.

Genom att intervjua nyckelpersoner från toppen och nedåt, som chefer och fackliga företrädare, och fokusgrupper, får hon mer kunskap. (Fokusgrupper består av ett urval anställda). Nästa steg blir utbildning om mobbning och konfliktlösning för alla.

– Man har gjort en del handlingsplaner men de glöms bort. Vårt handlingsprogram ska innehålla vissa åtgärder och intervention. Sedan mäter vi och jämför med en kontrollgrupp.

Projektet blir klart under 2012 då det också ska finnas ett handlingsprogram.

Alkohol hör inte hemma i ett friskt arbetsliv

Alkohol skadar arbetslivet

Mer än varannan anställd funderar på om kollegan har alkoholproblem, visar en enkät från Alna, parternas organ för frågor kring skadligt bruk. Acceptans av alkohol och droger är en stor risk för dålig arbetsmiljö och de anställdas psykiska hälsa.

 

Regler för hantering av alkohol och droger, liksom stöd och hjälp för den anställde som har problem, ska enligt Arbetsmiljölagen finnas på alla arbetsplatser. Nio av tio arbetsplatser känner till det kravet och när Alna frågat1  har 90 procent policy och handlingsplan.

– Skrivna regler är en bra början, men det måste följas av aktivt arbete, säger Kerstin Redig, vd på Alna. Forskning visar att de arbetsplatser som har kunskap arbetar förebyggande. Bra arbetsmiljö och positivt socialt klimat betyder mycket för att motverka drogkulturen och ge stöd åt den som har problem.

Kollegan märker

Problemet är stort, en halv miljon personer över 15 år har ett skadligt beteende och hälften av dem har utvecklat ett beroende. Majoriteten finns i arbetslivet.

– Det får ju konsekvenser för arbetslivet, och det är värt mycket att motverka skadligt bruk, säger Kerstin Redig. Ett riskbeteende är när arbetsplatsen legitimerar alkohol på eller i anslutning till arbetet. Kulturen på arbetet ”smittar” privatlivet.

Enligt Alnas kulturkartläggning har var femte anställd aldrig blivit bjuden på arbetstid, var fjärde sällan, lika många ibland och en procent ofta.

I kartläggningen framkom att 55 procent har funderat på om en kollega har problem med alkohol, 20 procent med läkemedel, 14 procent med spel och nio procent om en kollega tar droger.

Undersökningen visade att hälften inte ansåg att det var acceptabelt att vara berusad på sociala aktiviteter som jobbet ordnar, medan övriga ansåg att det var okey i varierande grad.

Trött

Det är trots allt inte så vanligt att man håller sig hemma när man känner sig trött och sliten efter drickande, nattligt spel och droganvändning. De flesta kommer till jobbet ändå. Men de är mindre produktiva och i värsta fall en säkerhetsrisk.

– Dessutom medger 22 procent att de själva inte har varit på topp vid något tillfälle för att de druckit för mycket eller tagit droger dagen innan, säger Kerstin Redig. Det viktiga då är en kultur på arbetsplatsen där man tar ansvar för verksamheten och tar upp problemet med den det berör.

– Och att agera tidigt, inte ”vänta ut lukten”, uttrycker Kerstin Redig det. Oftast är reaktionen positiv, någon ser mig, någon bryr sig om mig. Min personliga mission är att skadligt bruk och beroende ska betraktas som andra sjukdomar där vi inte lägger in moraliska aspekter.

Alna förebygger

Alna jobbar framför allt förebyggande, för att främja hälsa, och hantera stress och skadlig livsstil. Man gör även utredningar om vilka insatser som behövs för att personen med skadligt bruk ska kunna ändra livsstil, och man har knutit ett fyrtiotal legitimerade psykologer till sig.

Alna hjälper företagen med spelregler och utbildningar för att förebygga skadligt beteende, det må vara spel med data, sociala medier, droger.

– Många arbetsgivare inser vinsten med att satsa på förebyggande arbete, handlingsplaner och policy kring bruk, riskbruk och skadligt bruk, säger Kerstin Redig. För skadligt bruk kostar pengar för produktionsbortfall, lägre arbetstillfredsställelse och sämre säkerhet.

– Tyvärr har vi inget stöd i forskningen som visar hur mycket det egentligen kostar. En företagsekonomisk studie skulle motivera fler att satsa på förebyggande arbete.

Kunskap ger resultat

Helt klart ger kunskap stöd för ett aktivt och preventivt arbete. Det visar en forskningsstudie som genomförts på Alnas egna förebyggande kurser av oberoende forskare inom STAD Beroendecentrum i Stockholm.Arbetsplatserna erbjöds en utbildning i förebyggande alkoholarbete: Dialog på arbetsplatsen.

Hälften av de sökande, cirka 3 000 personer, fick möjlighet att gå kursen som riktades mot chefer, skyddsombud och fackliga företrädare.

Forskarna jämförde studiegruppen med den grupp som inte fick plats på utbildningen. Utvärderingen visade en signifikant skillnad i preventivt arbete hos gruppen som utbildats hos Alna.

Bra grund

– Det känns bra att de som gått kursen har en bra grund för att agera, säger Kerstin Redig. Att dialoger växer fram skapar ett bättre socialt klimat, och gör det möjligt att ingripa som kollega för att hjälpa vid skadligt beteende, helst innan det gått för långt.

 

Torbjörn Uhlin

 

 

”Högt i tak” ger bättre arbetsåtergång för utmattningssjuka

 

Ett öppet klimat mellan arbetskamrater och en chef som lyssnar och vill medverka till återkomsten gör stor skillnad för att förkorta sjukfrånvaron. Det visar doktorand Sofia Norlund, Yrkes- och miljömedicin i Umeå, i sin avhandling.

Psykisk ohälsa är en av de större orsakerna till sjukskrivning inom arbetslivet. För dem med utmattningssyndrom, de som betecknades som utbrända eller burn out tidigare, leder det ofta till långa sjukskrivningar.– Patientgruppen var som störst kring sekelskiftet. Nu ses en tendens för ökning bland unga vuxna, säger Sofia Norlund. Däremot står man inte lika handfallen längre inför behandlingen av utmattningssyndrom, utan kan agera i tid.De personer som Sofia Norlund studerat har behandlats vid stressrehabiliteringen på Umeå universitetssjukhus.  Nästan alla har varit långtidssjukskrivna, några har jobbat kvar under behandlingen. De flesta har en lång tids sjukdomshistoria.Knyten näve i fickanI en grupp har hon gjort en kvantitativ studie, med enkäter till 117 personer som varit sjukskrivna under minst två månader och max två år. I en kvalitativ studie har hon intervjuat tolv personer med utmattningssyndrom.– Det är viktigt att få känna sig bekräftad och välkommen åter, säger Sofia Norlund. Annars riskeras att sjukperioden förlängs. De sjuka betonar vikten av en öppen kommunikation och en god arbetsmiljö som är tillåtande.De intervjuade talar om hur viktigt stödet är från arbetsgivaren, att de blir sedda och hörda.– Det ger en trygghet och grundlägger en bättre känsla inför återkomsten. De allra flesta har fått ett bra stöd från arbetsplatsen.De som inte har känt det beskriver att de har upplevt sig vara motarbetade, att man varit skeptisk mot deras svagheter och förklaringar. De har inte känt något förtroende för chefen.– Arbetskamraterna är viktiga medhjälpare, men chefen är en särskilt viktig aktör vid återkomsten. De patienter som hanterar konflikter på jobbet med dold coping, det vill säga knyter näven i fickan istället för att konfrontera chefen eller arbetskamraten, lider en större risk att få längre sjukskrivningar. Ett klimat som inte är tillåtande leder till att man håller sina känslor och tankar för sig själv. Fobi mot arbetsplatsenIbland har saker förändrats som försvårar återkomsten, som nya arbetsmodeller eller nya organisationer. Dessutom har ju folk olika förmågor till att hantera problemen, en del är mer stresskänsliga än andra. Det måste man ta i beräkningen, påminner Sofia Norlund.Den kvantitativa studien visar att kvinnor har högre nivå av utmattning än män. Man fann fler arbetsrelaterade faktorer som påverkade utmattningsnivån hos kvinnor jämfört med män, samtliga var relaterade till lägre socioekonomisk position.– Ett intressant fynd var att kvinnor som arbetar med ”ting” kände sig mer utmattade. Tidigare har människorelaterade arbeten nämnts som de mest riskfyllda vad gäller stressrelaterad ohälsa.Anställda med låg kontroll och höga krav har enligt studien lättare att bli utmattade, liksom vid ökad risk för arbetslöshet och stort missnöje över sin egen ekonomi. Det blir oftare längre sjukskrivningar om man varit sjuk många korta gånger tidigare för stress.Det gäller även att komma med åtgärder i rätt tid, inte vänta för länge, utan att hetsa, förklarar Sofia Norlund.  Förr var sjuktiden väl lång.– Då kunde det leda till fobikänsla mot arbetsplatsen. Det kan man ju själv känna efter en lång semester, hur jobbigt det är att börja igen. Och etter värre blir det om arbetsplatsen medverkat till sjukdomen.Viktigt är att vid rehabiliteringen se till hela sammanhanget, inte bara personen. Att man tar in arbetsplatsen vid stressbehandlingen. Att man tränar beteende och tankesätt även på arbetet, för samverkan med chef och kollegor.Vid återgång krävs att tre pusselbitar är på plats: de upplevda egna resurserna, insikter om orsaker till sjukdom, samt stödet från andra.– Alla ska vara med på tåget, säger Sofia Norlund. Det är som på avstämningsmötet med försäkringskassan, läkaren, arbetsgivaren och den sjuke själv. Man träffas tillsammans för att få en samsyn hos alla aktörer.Fotnot: Sofia Norlund är doktorand vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, yrkes- och miljömedicin, vid Umeå universitet. Hennes avhandling heter Psykosociala arbetsfaktorer och burnout – en studie av en arbetande allmän population och patienter vid en stressrehabiliteringsklinik

Risker för taxiförare motverkas med skyddskamera och utbildning.

Taxivåldet motverkas med kunskap och kamera

Hot och våld är vardag inom taxibranschen. Var femte förare är drabbad av hot, var tionde av våld, och många funderar dagligen på att sluta köra.

TYA, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd, har studerat problemet och funnit lösningar som skyddskamera och utbildning i att bemöta kunderna.

 

Taxiförare är ett utsatt yrke.

Många förare drabbas av hot och våld, en del blir rånade. Även om de flesta av landets 23 400 taxiförare, varav tio procent är kvinnor, inte har en så svår arbetsmiljö.

– Majoriteten drabbas inte av hot och våld, men att vara taxiförare är ett ensamarbete och därför är det viktigt att arbeta med riskbedömning och att använda den teknik som finns för att öka tryggheten i arbetet, säger Maria Vigren, projektledare på TYA.

Unga förare mer utsatta

För drygt tio år sedan startade TYA en undersökning av taxiförarnas arbetsmiljö med avseende på hot och våld. Det saknades helt enkelt uppgifter i forskning och statistik.

I BRÅ:s brottsstatistik och i AFA:s statistik fanns data, men inga entydiga som gav någon heltäckande kunskap om taxiförares arbetsmiljö med avseende på hot och våld.

Så TYA tog tag i saken och gav SCB i uppdrag att göra en undersökning om taxiförarnas arbetsmiljö. Det gav de tuffa beskeden om att många förare har drabbats av hot och våld, att många kände sig otrygga och att en hel del förare funderade på att sluta.

Den utredningen har nu tio år senare följts upp med en ny utredning. Mellan de två kartläggningarna har skyddskameror blivit tillåtna i taxibilarna, taxiförarna blivit trafiktjänstemän, TYA startat utbildning för kunskap om bemötande och ett nöd- och larmsystem har införts.

– Mest utsatta grupper är unga förare med invandrarbakgrund som jobbar i stora och medelstora städer, säger Maria Vigren.

Kränkande

De är även mer utsatta för kränkande ord och nedsättande behandling. De som arbetat mindre än fem år är mer utsatta än de äldre. Den absolut viktigaste orsaken till hot och våld mot förarna är kunder som är påverkade av alkohol eller droger.

Däremot har risken för rån minskat radikalt senaste åren i takt med mindre kontanter och mer kortbetalning.

Högst på förarnas lista över önskade lösningar står skyddskameran. Det fanns förr en diskussion om kundens integritet.

Men år 2002 slog utredningen om kameraövervakning fast att ” intresset av att bedriva kameraövervakning i taxibilar får anses väga tyngre än den enskildes intresse av att inte bli övervakad”. Sedan dess har många taxibolag infört skyddskamera.

Skyddskamera förebygger

Maria Vigren minns när hon åkte taxi i södra Sverige och föraren berättade om sin skepsis mot skyddskameran.

Tills han en dag fick fyra stökiga grabbar i bilen. Han hörde någon undra varför de valt en bil med kamera, och när taxametern visade 200 kronor sade de:

”Stanna, vi vill av! Vi har bara 200 kronor”.

Och så betalade de med sina sista pengar. Killarna hade troligen tänkt strunta i betalningen om inte kameran hade funnits.

Förebygger

– Skyddskamerorna fungerar förebyggande, säger Maria Vigren. Om något händer taxiföraren så tar taxibolagets beställningscentral på polisens begärande ut bilderna till stöd för händelsen. Dessutom är priset för en kamera i bilen bara fem kronor per dag, baserat på en livslängd på kameran på 5 år. Så det är väl använda pengar.

En annan viktig åtgärd var att uppgradera förarna till trafiktjänstemän. Det var Transports regionala skyddsombud Ingemar Åhs i Örebro, som uppmärksammade projektet på att det fanns en skrivning i lagen om trafiktjänstemän som var tillämpbar för taxiförare.

Även bussförare har denna status.

– Som trafiktjänsteman får taxiförarna en särskild ställning om de blir utsatta för ett brott i tjänsten. Beviskraven är lägre vid hot och våld mot förarna, och påföljderna kan bli strängare.

En viktig förebyggande åtgärd är bemötandet av kunderna. Mer än hälften av förarna önskade mer kunskap om hantering av drogpåverkade personer, men även i bemötande av hotfulla och aggressiva personer.

Bemötande lärs ut

TYAs kurs Hot och våld mot taxiförare har drygt 500 förare gått för att få insikt i psykologiska faktorer och färdigheter i att förhindra att farliga situationer uppstår eller lindra dess negativa effekter.Även arbetsgivaren har ett stort ansvar. Det handlar om att göra riskbedömningar och ett systematiskt arbetsmiljöarbete i samarbete med skyddsombuden.

Arbetsmiljöverket gör inspektioner där man undersöker riskernas förebyggande, hantering av händelser och andra åtgärder.TYA delar in arbetsgivarens åtgärder i tre områden:– Beredskapsplan.– Klara stödrutiner vid hot och våld.

– Kamratstödjare som tar hand om den som drabbas.Maria Vigren tycker att i princip hade samhällelig forskning också kunnat utföra det som TYA gjort.

– Det vi har arbetat med i projektet är i ett gränsland mellan arbetsmiljöåtgärd och brottsprevention. De faktorer som TYA kan arbeta med är brottsprevention som har fokus på förarens arbetsmiljö. Den syftar till att göra det svårare att begå brott mot taxiförare samt öka risken för att bli upptäckt.

Nu är hon och TYA dock glada över att de gjorde slag i saken, och dessutom följt upp insatserna. Det visar sig att skyddskamerorna har fått en avskräckande effekt. De har även varit till nytta som bevismaterial i rättegångar.Att taxiförarna har klassats som trafiktjänstemän har i ett antal fall gett effekter i utgången på brottmål med strängare straff, och större tilltro till förarens version.

– Problemen har minskat något, men det är fortfarande alldeles för många som blir drabbade, säger Maria Vigren. Så det gäller att fortsätta utbilda förare, utrusta bilarna och ge stöd till drabbade förare. Tendensen är trots allt att omfattningen av hot och våld minskar och att förarna känner sig lite mer trygga än tidigare.

 

Torbjörn Uhlin

Återvinning kan leda till hot och ilska, berättar personalen.

Hotfull miljö på återvinningsstation

Hot med tegelsten, utskällning och risk att bli påkörd av ilskna kunder möter personalen på återvinningsstationer. Det och risker med kontanthantering är huvudpunkter under ett personalmöte på MERAB i Eslöv en novemberkväll.

– Sluta direkt med att ta emot kontanter tills det finns säkra rutiner, uppmanar Gerhard Wendt, regionalt skyddsombud på Transport Skåne.

 

Nyss var läget uppåt med en god smörgåstårta som drivmedel för snacket. Kul och intressant att ses för personalen på MERABs, Mellersta Skånes Renhållnings AB, mötesplats. Det är inte så ofta man möts så här, får facket veta.

Det är Transportfacket som samlat medlemmarna till mötet. Orsaken är besvärliga situationer och brister i arbetsmiljön. Det tjugotalet medlemmar som samlas finns på återvinningsstationer i Eslöv, Höör och Hörby.

Ta emot skit

Nu blir stämningen alltmer dämpad, när berättelserna om hot och andra problem som med ljus, lyft, information och kontanthantering gör vardagen så tydlig.

Sandra minns den svåra händelsen när hon sade till en kund att inte lägga matavfall i containern för brännbart. ”Men i Danmark är det tillåtet”, replikerade kunden. Sandra höll fast vid sorteringen. Då blev kunden förbannad, gick till bilen och hämtade en tegelsten som han höjde: ”Vill du ha denna i pannan, eller …”.

– Jag blev förbannad och sade åt honom att lägga undan den och sedan sortera avfallet rätt, säger Sandra. Då märkte jag att han var labil, vek undan och la bort tegelstenen. Sedan bad han om ursäkt.

Efter blev Sandra chockad, hon kom sig inte för att anmäla händelsen eller ta upp det med chefen.

– Här är rutiner väldigt viktiga, så att man har stöd för att agera vidare, säger Gerhard Wendt. Tyvärr tvingas ni ta emot mycket skit i er yrkesroll. Men det är viktigt att förebygga så att inte fler bär sig illa åt. Ni ska inte behöva ta emot allt, utan även kunna lämna kunden och gå därifrån.

Andra historier kommer fram, där folk backar mot personal, skriker och vägrar lyda. Eller ”sakletarna” som är ute efter att stjäla material och bråkar när de anställda kollar upp dem.

Körde mot Daniel

Där finns de som kommer med tung last och inte orkar lyfta utan kräver att få hjälp, ”det är du väl till för”. Eller ”kattmannen” som vägrar acceptera att han inte får lämna sand och för ett jäkla liv och bråkar med alla, och häller i sanden i containern för brännbart. Varenda gång.

Daniel berättar om kunden som skulle slänga en golvlampa. En kvinnlig kollega upplevde kunden som hotfull när hon berättade var elektroniken skulle vara. Då skruvade kunden av glödlampan och kastade golvlampan i metallskroten. Kollegan bad Daniel ta över. Han fiskade upp golvlampan och gick till kunden.

– Jag sade till honom var den skulle vara och gav lampan till honom, säger Daniel. Då gick han tillbaka till skroten och kastade den bland metallen igen, och skällde och gormade att den skulle dit.Kunden gick till sin bil, startade den, gjorde ett fullt rattutslag och körde mot Daniel som fick backa några steg för att inte bli påkörd. Genom fönstret skrek kunden ”ditt pucko”.

– Dagen därpå sade chefen att han fått ett mejl om att kunden kände sig illa behandlad. Chefen hade svarat att personalen vet bäst och att han borde lyssna på oss, inte bråka.

En handlingsplan och ökad tydlighet i återvinningscentralens information till kunden efterlyste de fackliga företrädarna Kenneth Pettersson, miljöombud, och Martin Svensson, fackligt ombud på MERAB.

– Cheferna borde komma ut och se hur vi har det, tycker Martin Svensson. De skulle följa med när vi visar olika brister.Dålig information till kunderna skapar problem. Ibland har nya regler gått ut till kunderna innan de anställda fått höra om dem.

– Det ger verkligen onödiga konflikter, när kunden vet bättre, säger Kenneth Pettersson.

Bryta lunchen

Fler risker kommer upp. Belysningen är även en säkerhetsfråga, ofta känner siste och förste man sig otrygg när det är mörk. Där man kan sätta in timer så att det lyser när man kommer och går från jobbet.

Larm är också en insats som kan ge trygghet och förebygga våld, liksom kameraövervakning. Framför allt vid ensamarbete ute på plattan, i dispyter om sorteringen.Bättre skyltar och tydligare anvisningar är andra förslag. Likaså att det görs klart att de anställda har rätt till sin lunch. Ibland knackar kunder på fönstret och ropar: Kommer du aldrig!

– Man kan inte koppla av utan bryter hellre lunchen för att slippa bli störd, säger Sandra.Så var det pengahanteringen. Kompostjorden som man skapar på stationen säljs, och den är attraktiv för kunderna. De får betala till personalen, som lämnar kvitto och stoppar pengarna på sig. Den som är sist kvar tar hand om pengarna över natten. Det finns inga skrivna regler för hanteringen, och inga säkerhetsskåp eller vakter som stöd.

– Ni får inte utsätta er för riskerna med pengarna, säger Gerhard Wendt. Denna galna hantering måste upphöra innan det händer något illa med er. Sluta omedelbart, och hänvisa till mig.

– Det är arbetsgivarens ansvar, lös inte också denna fråga åt dem. Det är röd risk och skulle kunna bli ett skyddsombudsstopp eftersom det är så otydligt hanterat av arbetsgivaren.

Med de orden upplöstes mötet. Uppgiften för personalen blir att skriva ner brister och gärna föreslå lösningar. Sedan ska ett möte anordnas med arbetsgivaren. Där ska ingå skyddsrond och genomgång med skyddsombuden.

 

Torbjörn Uhlin

Fakta

MERAB är ett regionalt avfalls- och återvinningsföretag som ägs av de tre kommunerna Eslöv, Hörby och Höör. Återvinningen sker vid lokala behandlings- och deponeringsanläggningar.MERAB svarar även för driften av sex återvinningscentraler samt ansvarar för insamling av förpackningar i samtliga ägarkommuner.