Tema: Användbart nr 2 2020 Tema: Småföretagarnas arbetsmiljö

Nätverk är småföretagarens bästa stöd och kan användas även för att förbättra arbetsmiljön, menar forskarna. Arkivfoto: Romain V

Nätverk hjälper de små till bättre arbetsmiljö

Spontana och organiserade nätverk av småföretag kan bidra till bättre arbetsmiljö för ledare och anställda.

Det har Stig Vinberg och Bodil Landstad kommit fram till i sin forskning.

Företagshälsan, Arbetsmiljöverket och andra aktörer behöver bli bättre på att möta små företags speciella behov, anser de båda.

En tillverkande företagare satte sig med en chef för en privat förskola och fick tips om hur psykosociala problem kan hanteras.

Det är ett exempel på vad de båda forskarna vid Mittuniversitetet i Östersund såg i sitt projekt om nätverksbyggande och arbetsmiljö. Båda är professorer i hälsovetenskap med inriktning på arbetsliv. Stig Vinberg finns i Sverige, Bodil Landstad växlar mellan Norge och Sverige.

Stig Vinberg
Stig Vinberg. Foto: Privat

I projektet ingick både norska och svenska mikroföretag med max 10 anställda, och småföretag med max 50 anställda. Cirka 20 företag fick ingå i nätverk med stöd av Företagshälsan. Ledarna svarade på enkäter före och efter projekttiden, och blev intervjuade.

Annan bransch OK

‒ De behövde inte vara i nätverk med andra i samma bransch, de kunde se det som en krydda att sitta med andra branscher. Många av de psykosociala frågorna är lika för alla, säger Bodil Landstad.

Vi pratar i ett videomöte under pandemin. Bodil Landstad tror att den ofrivilliga isoleringen och ansträngningarna att ändå nå varandra ger ytterligare skjuss åt digitaliseringen bland annat för små företag.

‒ Den kan vara hjälpmedel både för marknadsföring, kundkontakter och på sikt nätverkande. Jag tror att vi kommer att prata om ”före och efter pandemin”, säger hon.

Nästan alla är små

96 procent av Sveriges företag har färre än 10 anställda. Solo-, mikro och småföretagen sysselsätter ungefär hälften av alla som är anställda i företag.

Bodil Landstad
Bodil Landstad. Foto: Anne Lein Kristiansen A

Vilka arbetsmiljöproblem som särskilt kan förknippas med småföretag är svårt att säga, menar Stig Vinberg.

‒ Det är en heterogen grupp. I tillverkande företag finns fortfarande många fysiska faktorer kring ergonomi och belastning. I tjänsteföretagen kan det handla mer om den psykosociala arbetsmiljön, som arbetsbelastning, ledning och arbetskrav, säger han.

Hög sjuknärvaro

Småföretagen har mer sjuknärvaro än i större företag och offentlig sektor. Särskilt på en mindre ort är verksamheten känslig för frånvaro, vilket sätter press både på ledare och anställda att ”ställa upp”. Ju mindre företag desto mindre sjukfrånvaro, enligt Stig Vinberg.

Ledare som ingick i projektet vittnade om att de är tvungna att arbeta mycket och hårt och har svårt att få tillräcklig fritid. De ska täcka in många roller, sköta business, kundkontakter, jobba med arbetsmiljö, hälsoförbättrande insatser.

‒ Man ska vara innovatör, ekonom, jurist och produktutvecklare, marknadsförare och helst kommunikatör också. Man har fruktansvärt många hattar att växla mellan, fyller Bodil Landstad på.

Företagshälsan med

Företagshälsan var kopplad till varje nätverk i projektet. Det visade sig att företagen inte i första hand efterfrågade individinriktade hälsokontroller av blod och vikt, eller pakettjänster med översyn av ergonomin med mera.

Snöplog
Överviktiga förare i en maskinfirma fick genom projektet hjälp med träning och kosthållning. Arkivfoto: Matthieu Johannon

Det är en minoritet av småföretagen i Sverige som använder sig av Företagshälsan. De kan tycka att det kostar mer än det smakar, menar Stig Vinberg.

‒ Intervjuerna visade att de ville ha skräddarsytt stöd när svåra frågor dök upp, att de ville kunna ringa till sin kontaktperson på Företagshälsan och bolla tankar och idéer, få stöd och hjälp, berättar Bodil Landstad.

Skilsmässor

I synnerhet ville de ha hjälp med psykosociala förhållanden och gränssnittet mellan hemförhållanden och arbete, att hantera skilsmässor, återkommande sjukskrivningar eller problem med sjuka barn hemma.

‒ Vi upplevde att man ville medarbetarna väl. På ett företag betalade ledaren en spelskuld som tyngde en viktig anställd, berättar Bodil Landstad.

En annan ledare fixade en fotbollsplan i byn. I synnerhet i mindre samhällen var ledarna måna om sitt anseende.

‒ Företagaren kan även tänka att bra arbetsmiljö ger bra image och gör det lättare att rekrytera. Man vill ju inte vara det svarta fåret i den lilla byn i glesbygden, säger Stig Vinberg.

Nätverk när affärerna

Fenomenet Gnosjö har av annan forskning förklarats med det informella nätverk av föreningar och idrottsklubbar som gör att företagen lätt kan nå och hjälpa varandra. Bodil Landstad såg att flera företag i den egna studien använde sin egen styrelse för att få stöd.

Forskarna såg också nätverksbyggen där ledaren tog stöd av mentorer, anhöriga, vänner och familj.

Kontentan för de båda forskarna är att både informella och organiserade nätverk kan vara en viktig resurs i arbetsmiljöarbetet, i synnerhet om Företagshälsan och andra konsulter knyts till nätverket. Stig Vinberg ingår själv i nätverket Samling Näringsliv i Jämtland-Härjedalen.

‒ Där diskuteras bland annat hur man ska få in mer hälsofrågor i medlemsföretagen.

Med fem anställda betyder en sjukskrivning ett produktionsbortfall på en femtedel.

‒ Många ledare ser de här sambanden och efterlyser råd om vilka åtgärder de ska satsa på, som ger effekt. Jag tror att det finns stor potential att utveckla Företagshälsans tjänster. Det behöver säljas in att arbetsmiljö och hälsa är viktigt även för lönsamhet och produktivitet.

Bättre arbetsmiljö?

Forskningsprojektet stöddes av AFA Försäkring och pågick i huvudsak mellan 2016 och 2017, men har fortsatt att lämna resultat. I mars i år kom rapporten ”Modeller för företagshälsovård i mindre företag”.

Trådnät
‒ Företagen behövde inte vara i nätverk med andra i samma bransch, de kunde ändå ha utbyte, säger Bodil Landstad, forskare i Östersund och Norge. Foto: Omar Flores

De båda forskarna har inga bevis för att deras projekt lett till bättre arbetsmiljö eller mindre sjuktal, men de har sett bättre hälsa hos en del ledare, och sett företag ta steg framåt.

‒ Det höjde ledarnas medvetenhet om betydelsen av hälsa och bra arbetsmiljö.

Företagshälsorna som ingick hade också ett nätverk sinsemellan där de utbytte erfarenheter.

Chefen bjöd på frukost

Ett företag införde arbetsplatsmöten. Då kom problem upp som gick att bearbeta mer systematiskt för mer hälsosamt och effektivt arbete.

I en maskinfirma där flera förare var överviktiga startade ett projekt med träning och mathushållning. Ledaren upptäckte att flera av de anställda inte åt något hemma på morgonen, så han började samla dem och bjuda på frukost.

Roland Cox

”Kunskap om arbetsmiljön når inte ut”

Arbetsmiljön betyder mycket för svenska företags framgång, det vill Svenskt Näringsliv göra företagen medvetna om. Tyvärr är forskningen om arbetsmiljön svåröverskådlig och har svårt att nå ut till företagen.

– Det finns mycket kunskap men denna når inte alltid ut och tillämpas på arbetsplatserna, säger Bodil Mellblom, ansvarig för arbetsmiljöfrågor.  

 

Inom Svenskt Näringsliv finns två experter som arbetar med arbetsmiljöfrågorna: Bodil Mellblom, arbetsmiljöingenjör/civilingenjör, och Eva Kovar, arbetsrättsjurist.

De möter i en referensgrupp arbetsmiljöansvariga inom fem sektorer: Industri, transport, bygg/anläggning, tjänsteföretagen samt handeln och hotell/restaurang. Två representanter per sektor ingår i gruppen som träffas en gång i månaden.

– Vi samverkar inom olika arbetsmiljöfrågor, och gruppen är en remissinstans för hela organisationen, säger Bodil Mellblom.

Hela livet

Hon har hela sitt arbetsliv varit engagerad i arbetsmiljöfrågor, sedan hon utexaminerades vid Lunds tekniska högskola på 70-talet och hade gått en frivillig kurs i arbetsvetenskap.

Sedan var hon arbetsmiljöingenjör vid flera företag som Saab Scania i Linköping, Pharmacia och inom företagshälsovården.En speciell arbetsplats var KTH i Stockholm, där hon arbetade med interna arbetsmiljöfrågor.

Inom organisationslivet blev hon anställd i Metallgruppen, senare Industriarbetsgivarna. Och från 2007 har hon nuvarande uppdrag inom SN.

– Det var ett medvetet val från början då jag läste teknisk analytisk kemi och gjorde mätningar på lösningsmedelexponering inom färgindustrin, säger Bodil Mellblom. Det valet hade en mänsklig tanke, att göra en insats för att anställda inte ska fara illa utan kunna må bättre.

Samarbete för bättre insyn

SN har en partssamverkan med LO och PTK inom Prevent för att hantera arbetsmiljöfrågorna med information, utbildning och utveckling. Forskning inom arbetsmiljö stödjer parterna genom AFA Försäkring, som med 150 miljoner kronor årligen i forskningsanslag är störst i landet inom den forskningssektorn.Andra forskningsfora är olika FAS-centran i landet.

Bodil Mellblom ingår i en referensgrupp med representanter för parterna och myndigheter inom FAS-centrat Metalund, som är ett kompetenscentrum för ökad kunskap om miljöfaktorers påverkan på folksjukdomar, inom både arbetsmiljö och övrig miljö.

Metalund består av forskargrupper från Avdelningen för Arbets- och miljömedicin vid Lunds universitetssjukhus och från Ergonomi och aerosolteknologi vid Lunds tekniska högskola.

– Jag tycker att det är svårt att få inblick i FAS olika satsningar, vilka anslag och hur FAS gör sina prioriteringar, säger Bodil Mellblom. Arbetsmiljöfrågor är inte prioriterade.

Insyn

– Det känns bra att kunna få insyn i och påverka forskningen i de sammanhangen, men generellt gäller att det saknas en överblick om vad som händer inom forskningen i Sverige. Den som Arbetslivsinstitutet hade en gång, menar Bodil Mellblom.

Vad gäller nedläggningen av Arbetslivsinstitutet (ALI) råder dubbla tankar inom SN.

– ALI utvecklades alltmer till att bli en egen instans med egen agenda, och var svår att påverka, säger Bodil Mellblom. Å andra sidan har vi ju gått miste om samordningen av arbetsmiljöforskningen på ett nationellt plan.

Pågår mycket

– Det pågår mycket arbetsmiljöforskning, men den är utspridd och inte alltid så synligt. FAS-centran är viktiga genom att de koncentrerar forskningen inom specifika områden. Men det skulle behövas en central överblick och sammanställning av forskningen.

Även om AFA-försäkring är stor på forskningsanslag, krävs en statligt finansierad forskning inom området, menar SN.

Staten ska stå för den via universiteten, men det saknas idag riktade anslag till arbetsmiljöforskning som ofta är tvärvetenskaplig och kommer i bakvattnet mot andra discipliner.

– Det krävs en basforskning för att arbetsmiljöforskningen ska växa. Det måste finnas en forskningshelhet, om man vill rekrytera nya unga forskare och skapa en framtid för dessa, säger Bodil Mellblom.

Handlingsplan

I ett gemensamt brev till regeringen 2008 ställde arbetsmarknadens parter krav på delaktighet i framtida arbetsmiljöforskning och medverkan i att ta fram viktiga forskningsområden. Det ledde inte till någon reaktion, då.

– Möjligen var det en effekt av detta brev som gjorde att regeringen tog in dessa aspekter i en handlingsplan för arbetsmiljö nu i höstas, där parterna fick ge sina synpunkter, säger Bodil Mellblom.

Resultatet blev den Nationella handlingsplanen för arbetsmiljö med bland annat följande innehåll:

Nya risker

– Nya risker ska uppmärksammans och förebyggas. Fokus på stress, hot och våld, kemiska risker

.- AV får förbättrande informativ roll med fokus på småföretagarnas behov av råd och stöd.

– Ett IT-baserat verktyg för riskanalyser ska utarbetas för arbetstagarnas information om företagets syn på sin arbetsmiljö, för placering på Arbetsmiljöverkets hemsida.

– Forskning ska förstärka FHV-utbildningen

– Kunskapen om ekonomisk lönsamhet av arbetsmiljösatsningar ska utvecklas.

Dessutom påtalas att ”arbetsmiljön ska vara en framgångsfaktor som ska bidra till att vi inte enbart håller oss friska utan även att vi får bättre hälsa”. Arbetsmiljöpolitiken ska få ”en offensiv och positiv innebörd”.

Positiva

– Vi är positiva till den inställningen som regeringen visar här, och till många av förslagen som vi också har talat starkt för, säger Bodil Mellblom. Vad jag själv saknat är just mätningar inom kemiska området, mitt gamla arbetsfält, för att få bukt med exponeringar. Dessutom vill jag se metodutveckling inom företagshälsovården.

Där blir hon dubbelt bönhörd, nu när Afa satsat på två program, ett för kemiska risker och ett för att utveckla hälsan.

Att söka efter någon instans som kan ta på sig uppdraget att samordna arbetsmiljöforskningen finns med i regeringens handlingsplan. Man ska utreda vem som kan vara en sammanhållande kraft.

SN tycker generellt att en större medvetenhet på företagen om arbetsmiljöns betydelse är viktig för att skapa framgång och för att få behålla kompetenta medarbetare. Bra arbetsförhållande går hand i hand med god produktion, vilket varje seriös företagare inser, påpekar Bodil Mellblom.

– Dessutom visar det sig att många faktiskt gör rätt enligt arbetsmiljölagen utan att vara medvetna om det. Det är naturligt för dem, alternativet är inte minst en dålig image och försämrat varumärke.

Flytande gränser för arbetsmiljön

Mer agerande för arbetsmiljön är bra, men inte tendensen att låta den bre ut sig och handla om vad som helst, menar SN. Begreppet arbetsmiljö bör reserveras för det som lagstiftningen handlar om.

– Det är klart att gränserna är flytande, som när vi pratar om psykosociala frågor, menar Bodil Mellblom. Men arbetsmiljökrav måste handla om frågor där arbetsgivaren de facto har ansvar enligt arbetsmiljölagen.

– Problem med stress och dåligt ledarskap är svåra att mäta, olika individer drabbas olika. En föreskrift om sociala och psykologiska arbetsmiljöförhållanden blir omöjlig att utöva tillsyn efter, det insåg redan förre gd:n för Arbetsmiljöverket, Kenth Pettersson. Därför skrinlade verket en speciell föreskrift på detta område.

Externa krav

– Men även externa krav på förändringar av arbetsorganisation och ledarskap riskerar att leda till konflikt med företagens grundläggande rätt att leda och fördela arbetet.

Ett stort problem är att tillämpa resultaten från arbetsmiljöforskningen på arbetsplatserna, att använda kunskapen. Afa Försäkrings FOU-program Från Ord till Handling är ett uttryck för behovet av metoder att kommunicera forskningen.

Afa Försäkring satsar mycket pengar på forskning, men man inte vet om eller hur de medverkar till att justera brister på arbetsplatserna. Om kunskapen förs ut, hur man tar till sig den i arbetslivet.

– Det måste tydliggöras, säger Bodil Mellblom. Se exempelvis på belastningsproblemen där det finns mycket kunskaper om olika typer av förebyggande åtgärder. Men trots det finns det fortfarande brister på många arbetsplatser. Företagshälsovården är en viktig part för att föra ut och tillämpa forskning.

Utan huvudman

Men, en konsekvens av ALI:s nedläggning var att företagshälsovårdens utbildningar helt plötsligt stod utan huvudman. Regeringens FHV-delegation, som tillsattes i mars i fjol, har uppdraget att lösa det problemet.

Den ska upphandla och samordna de långa utbildningarna på magister- och masternivå. Det ska leda till successiv övergång till centrala universitetsutbildningar, enligt den tidigare FHV-kommittén som fungerade 2008-2009 under ledning av Anna Hedborg.

Bodil Mellblom pekar på problemet med att företagshälsovården smalnat av mot främst medicinska och rehabiliterande, efterhjälpande insatser. Medan viktiga funktioner som exempelvis mätning av kemiska ämnen, strålning och annan fysisk påverkan kommit i skymundan, således många tekniskt förebyggande insatser.

– Företagshälsovården behöver återfå sitt tidigare mer vida kunskaps- och verksamhetsfält, säger Bodil Mellblom. Den nya professuren inom företagshälsovården kommer att bli av intresse här, liksom att få ordning på utbildningarna. Företagshälsovården skulle kunna vara en viktig förmedlare av forskningsresultat och aktör för tillämpningen.

Dessutom påtalar hon behovet av utbildning inom arbetsmiljö inom yrkesutbildningar och på högskolenivå för ingenjörer, jurister och personalfolk som blir viktiga för arbetslivets utveckling.

Allt för att ge arbetsmiljön den viktiga funktion som den borde ha för att ge ett friskt arbetsliv.

 

Torbjörn Uhlin

Ett kunskapscentrum ger fördel för arbetsmiljön och näringslivet

Förr var Sverige ett föregångsland i arbetsmiljöforskning. Idag är vi långt därifrån. Men bristen på ett nationellt forskningscentrum och en övergripande samverkan efter Arbetslivsinstitutet har format nya forskningsenheter, och andra kontaktvägar.

– Förstärk dem och skapa ett nationellt kunskapscentrum som håller samman forskningen, föreslår Maria Albin, docent och överläkare på Arbets- och miljömedicin, Lunds universitet.

 

För att forskning ska bli praktiskt användbart krävs ett flertal kritiska steg, förklarar Maria Albin. Enskilda studier är som pusselbitar som ska förenas för att få fram en tydlig bild.

När flera samstämmiga fynd gjorts är det dags för redovisning och överlämning till arbetslivet.

– Det är ju inte alltid som resultat är likadana, även om det finns en del samstämmiga fynd, säger Maria Albin. Det ställer krav på tolkning av resultat, och fler studier som fyller igen kunskapsluckor, som skillnader för genus, ålder och exponeringsgrad.

Här behövs ibland en samhällsaktör som tar ansvar för att det är dags för handling, som dessutom har spaning på olika forskningsorgan, även nordiskt och internationellt. En aktör som samverkar med parterna och branschorgan för att få hela bilden av problematiken, behov och möjligheter.

 

– Tyvärr har staten släppt sitt ansvar genom att ta bort Arbetslivsinstitutet (ALI) utan att ersätta det med en annan central aktör. Dessutom har man bantat Arbetsmiljöverket, säger Maria Albin. Sveriges ledande plats i världen är borta, vi saknar internationella kontaktvägar. Vi som var föregångsland en gång i tiden.

Samhället bör alltså ta mer ansvar. Framför allt i nya frågor, som riskerna med ny teknik och ämnen, som nanotekniken, men även för att göra bedömningar av möjligheter och risker samt skapa samverkan mellan samhälle, forskare och bransch. Att upprätthålla den nödvändiga spaningen efter förändringar i kunskapsläget som gör att regleringar kan behöva justeras för en rad olika ämnen, som till exempel för kemiska hälsorisker, kräver stora resurser.

– Det räcker inte med enstaka personer som nu på Arbetsmiljöverket, påpekar Maria Albin. Verkets kunskapsöversikter är dock steg i rätt riktning, allt är inte mörkt.

Samverkan om gränsvärden

Ett annat gott exempel är kriteriegruppen för hygieniska gränsvärden, som Arbetsmiljöverket håller i och som består av forskare, med parterna och verkets egna experter som adjungerade. Den ställer samman vetenskapliga underlag till gränsvärden för olika ämnen som kvarts, isocyanater, asfaltrök. Vilka hälsoeffekter är kända? Vid vilka nivåer uppträder de?

Forskning kring varje ämne redovisas i Arbetsliv och Hälsa, som AMM Göteborg håller i.Kriteriegruppen är också viktig för det nordiska gränsvärdesorganet, som har en internationellt påverkande ställning.

Den har bland annat tagit fram ett underlag om samverkan mellan buller och vissa lösningsmedel när det gäller hörselskador. Ett konkret resultat är att bullergränsen ska sänkas med 5dB i samband med användning av lösningsmedel, för att skydda hörseln.I nästa steg vägs hälsoriskerna mot samhällsekonomiska och tekniska aspekter, och där är arbetsmarknadens parter involverade.

– Det är ett bra system för samverkan mellan forskare, myndighet och parterna. Rollerna är tydliga och den relevanta kunskapen blir tillgänglig.

Alltför ofta möter man i Sverige en föreställning om att problemet med farliga kemikalier är undanröjt i modernt arbetsliv. Men det är inte sant, påpekar Maria Albin.

Hon hänvisar till att yrkeshygienikerna på Arbetsmiljöverket gjort en sammanställning av mätningar av styren. Den visar på en minskning från 1970 till slutet av nittiotalet. Därefter fram till 2008 har den genomsnittligt uppmätta halten dubblerats. En utveckling som går i helt fel riktning.

– Sådana nivåer har negativa effekter, med risk för kroniska effekter på nervsystemet och DNA-skada, säger Maria Albin. Garden har sänkts, man har en falsk tilltro till att utvecklingen självklart går åt rätt håll.

Respekten för ämnena och uppmärksamheten har minskat, medan gällande gränsvärden överskrids, menar hon. I år kommer ett nytt lägre gränsvärde och det är angeläget att följa upp att det verkligen hålls.

 

En statlig uppgift bör vara att följa relevant forskning både inom landet och internationellt, och att sammanställa och göra den tillgänglig för de viktiga aktörerna. Värderingen är särskilt viktig när resultaten är kontroversiella, det gäller till exempel om nattarbete orsakar cancer.

– I andra fall kan man även utifrån samma värdering av kunskapsläget komma fram till olika praktiska rekommendationer beroende på skillnader i säkerhetskultur och välfärdssystem.

Maria Albin nämner forskningsresultaten kring risker med skiftarbete vid graviditet, med lite osäkra resultat. I Holland drog man slutsatsen att kunskapsläget var oklart och att man därför borde avråda, för säkerhets skull. I England ansåg man att när kunskapsläget är oklart kan man inte neka gravida att jobba. I båda fallen var experter, fack och arbetsgivare överens.

Spridning via utbildning

Personal på AMM är lärare på utbildningar av företagshälsovårdens personal. De medverkar i läroböcker, exempelvis har forskare inom FAS-centrat Metalund (AMM tillsammans med Avdelningen för ergonomi och aerosolteknologi på Lunds tekniska högskola) varit med och skrivit avsnitt i de tekniska högskolornas lärobok i arbetsmiljö.

AMM bjuder in företagshälsovårdsenheter till utbildningsdagar. Genom långsiktiga forskningsprogram utvecklar och underhåller man specialkunskaperna inom branschen.

– Vad gäller arbetsmiljökunskapen inom yrkesutbildningar behövs den i mycket större utsträckning. Det ger säkrare arbetssätt när eleverna går ut i arbete. Men den borde även vara obligatorisk för ingenjörer och ekonomer, de grupper som i stor utsträckning formar arbetsmiljön, säger Maria Albin.

– Grundpelare för arbetsplatser som är långsiktigt hållbara ur hälsosynpunkt får man i FHV-utbildningarna. Att dessa utbildningar nu ligger på universitet och högskolor ger en starkare akademisk grund, med bättre förutsättning att finna och kritiskt värdera information om faktorer som kan hota eller stärka hälsan.

Numera har fokus i FHV förskjutits mot sjukvård och allmänna hälsokontroller, det finns en sämre insikt hos många arbetsgivare om behovet att förebyggande insatser och FHV marknadsför detta dåligt.Det är viktigt att AV och parterna trycker på företagen om behoven, menar Maria Albin. I förebyggande arbete är kompetens avgörande. Man konkurrerar med kvalitet.

 

– De bidrag vi kan lämna är kompetenshöjning som är väl grundad i forskningen. Det sker i samarbete med företagshälsan, som mer bör ta vara på sitt förebyggande uppdrag, och skaffa sig kompetens för det. Företagshälsan behöver välutbildad personal som kan ge företagen stöd vid riskbedömningar. Ofta är det svårt och komplicerat för det enskilda företaget. Ännu värre är det i branscher där det finns många småföretag. Som frisörbranschen, som har många problem: stress, kemikalier, ergonomi. Där är det svårt för FHV att skaffa tillräckligt djup kunskap.

Där fungerade de tidigare branschhälsorna mycket bättre, de kunde branschfrågorna och hittade praktiska lösningar.Forskarens framtidstankarMaria Albins önskan vad gäller att stärka arbetsmiljöforskningen är att man bygger vidare på de forskningsnoder som nu finns runt om i landet, ofta med tvärvetenskaplig kompetens och nära samarbeten mellan forskning, kunskapsförmedling och praktik.

Det gäller till exempel FAS-centrat Metalund. Men det finns flera andra starka miljöer.

– Förstärk dessa speciella noder av olika universitetsenheter och kliniker, samt statliga organ som Arbetsmiljöverket. En samverkan mellan dem och statliga myndigheter, där var och en har sin klara roll, kan skapa en samsyn om kunskap, säger Maria Albin.

– Det kan ge samlade bilder både om vad vi redan vet – som kanske gör att vi bör agera – men även vilka kritiska kunskapsluckor som finns. Det kan vara forskning som saknas, men även praktiskt utvecklingsarbete eller anpassning av existerande metoder.

Ett nationellt kunskapscenter, som nu utreds av regeringen, skulle kunna bli ett nav för alla noderna, och vara Sveriges röst internationellt och nordiskt. Det skulle också kunna integrera kunskapen så att den blir bättre anpassad för olika branschers behov.

– Man får inte tro att allt sköter sig själv, så är det inte. Vem beställer översikter och utvärderingar, vem ser till att sprida det som kommer fram. Många inser inte hur komplext ett arbetsliv är idag. Det finns otroligt stora skillnader mellan olika regioner i Sverige, men också mellan branscher och anställningsformer.

Variationen har ökat – också inom ett yrke, säger Maria Albin.

– Globaliseringens effekter har tydliga baksidor, men en god arbetsmiljö stärker vår konkurrenskraft, vårt välbefinnande och sammanhållningen i samhället. Det är en jätteutmaning. Men en tudelad arbetsmarknad med dålig och god arbetsmiljö är ingen framgångsväg i Sverige. Bara den goda miljön klarar konkurrensen, avslutar Maria Albin.

 

parterna och branschorgan för att få hela bilden av problematiken, behov och möjligheter.

– Tyvärr har staten släppt sitt ansvar genom att ta bort Arbetslivsinstitutet (ALI) utan at

t ersätta det med en annan central aktör.Dessutom har man bantat Arbetsmiljöverket, säger Maria Albin. Sveriges ledande plats i världen är borta, vi saknar internationella kontaktvägar. Vi som var föregångsland en gång i tiden.

Samhället bör alltså ta mer ansvar. Framför allt i nya frågor, som riskerna med ny teknik och ämnen, som nanotekniken, men även för att göra bedömningar av möjligheter och risker samt skapa samverkan mellan samhälle, forskare och bransch. Att upprätthålla den nödvändiga spaningen efter förändringar i kunskapsläget som gör att regleringar kan behöva justeras för en rad olika ämnen, som till exempel för kemiska hälsorisker, kräver stora resurser.

– Det räcker inte med enstaka personer som nu på Arbetsmiljöverket, påpekar Maria Albin. Verkets kunskapsöversikter är dock steg i rätt riktning, allt är inte mörkt.

 

Torbjörn Uhlin

 

 

 

 

 

Dödsolyckorna i arbetslivet kostar en miljard om året

Kostnaderna för arbetsskador inom socialförsäkringen uppgår till 13,3 miljarder om året eller 3 300 kronor per anställd.

– Det är oerhört stora summor som arbetsskadorna kostar totalt, men man vet inte riktigt exakt hur mycket, sade professor Eskil Wadensjö från Institutet för social forskning vid Arbetsmiljöriksdagen 2010.

Statens kostnad för det förebyggande arbetet ligger på 1,3 miljarder om året, varav hälften går till Arbetsmiljöverket och resten till företagshälsovård och forskning. Det är resultatet av en färsk kunskapsöversikt över de samhällsekonomiska kostnaderna för arbetsmiljöproblem, som Eskil Wadensjö redovisade.

Lägst kostnader

För några årtionden sedan låg kostnaden för arbetsskador på cirka åtta procent av BNP. I dag ligger den mellan 2 och 8 procent av BNP i EU-länderna. Sverige hör till länderna med lägst kostnader tillsammans med övriga nordiska länder och Schweiz.

– Sverige borde ligga ännu bättre till internationellt! sade Wadensjö.

De totala kostnaderna för arbetsskador är svåra att mäta eftersom de uppstår på många olika ställen. Det blir kostnader för företagen, för samhället, till exempel inom sjukvården, och för individen. Det kan vara förlorad inkomst, minskad arbetsförmåga och psykiskt och fysiskt lidande.

– Dessa kostnader hänger ihop med varandra, och de beror också på vilken politik man
för. Det behövs bättre statistik, så man får bättre beslutsunderlag för att minska kostnaderna för arbetsskador, sade Wadensjö.

Offentlig statistik

Arbetsmiljöverket tillsammans med Statistiska Centralbyrån borde få i uppdrag att sköta en sådan offentlig statistik.

Ett exempel på bristen i statistiken är kostnaderna för dödsolyckorna. Varje år inträffar ungefär femtio dödsolyckor i arbetslivet i Sverige.

– De tas inte upp som en kostnad i statistiken. Räknar man med 21 miljoner kronor per dödsfall, som man gör i vägtrafiken, skulle kostnaden för samhället för dödsfallen i arbetslivet bli cirka
en miljard kronor om året.

Skaderisken skiljer sig mellan kvinnor och män. Åtta av tusen män och fem av tusen kvinnor i arbetslivet drabbas varje år av ett arbetsolycksfall som leder till sjukskrivning. Branscher som är mest drabbade av detta är gruvor, industri, avfallshantering, transport och lager. Lägst andel arbetsolyckor har branscher som information, juridik, ekonomi, teknik, vetenskap samt el- och gasförsörjning.

Risken varierar

Risken för att råka ut för en arbetsskada skiljer sig mycket åt beroende på yrke. Män som arbetar som mekaniker, maskinoperatörer och – reparatörer är mest utsatta. 26 av tusen i dessa yrken drabbas årligen av ett arbetsolycksfall.

Yrken där kvinnor drabbas oftast är transport- och maskinförare med 23 skadade av tusen kvinnor per år.

80 procent män

Männens arbetsskador är i genomsnitt allvarligare än kvinnornas. Nästan 80 procent är män av de 63 000 personer som söker akutvård för skador under arbetstid under ett år. Männens arbetsskador kostar också mer än kvinnornas, de får mer i ersättning och mer sjukvård.

Tittar man på ursprungsland så är det de födda i övriga nordiska länder som har störst risk för arbetsskada som leder till egenlivränta.

Ett enda ersättningssystem

Eskil Wadensjö föreslår i sin utredning att systemen för att ersättningen av arbetsskador byggs om – hela arbetsskadeförsäkringen bör slås ihop till ett enda ersättningssystem, och på sikt föras samman med kostnaderna för sjukvården och för rehabiliteringen av arbetsskadade. Denna nya arbetsskadeförsäkring kan enligt förslaget skötas av Försäkringskassan, eller av arbetsmarknadens parter, eller av de privata försäkringsbolagen.

Men en bättre överblick över kostnaderna gör inte att arbetsmiljön automatiskt blir bättre. Det behövs morötter.

– Det ska löna sig att ha en bra arbetsmiljö, sade Wadensjö.

Farligare bör vara dyrare

Ett sätt är att ”farliga” branscher får betala mer för arbetsskadeförsäkringen. Det räcker inte anser Wadensjö. Det behövs också en koppling till det enskilda arbetsstället.

Enklast vore ett totalt arbetsgivarinträde. Det betyder att arbetsgivaren får betala hela kostnaden för en arbetsskada. Men det skulle drabba småföretag hårt. Och alla skador beror inte på dålig arbetsmiljö. Därför föreslår Wadensjö att man utreder noggrannare hur ett sådant system med differentierade avgifter skulle se ut.

– Jag är för en viss självrisk för företagen. Men för den enskilda individen tror jag mer på information, än på en högre självrisk, sade Eskil Wadensjö.

Anna Holmgren

Läs mer:

Rapporten ”Samhällsekonomiska kostnader för arbetsmiljöproblem”,
av Eskil Wadensjö och Gabriella Sjögren Lindquist har nummer 2010:2 och finns hos Arbetsmiljöverket, www.av.se.

Ann-Beth Antonsson i färd med att utveckla en webbplats med goda råd till svetsare. Foto: IVL

”Man kommer jäkligt långt med standardåtgärder”

Det säger Ann-Beth Antonsson. Hon har i fyrtio år jobbat som forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet i Stockholm. Oftast har hon ägnat sig åt att skapa handfasta konkreta lösningar på småföretagens arbetsmiljöproblem. Några exempel på det är användbara webbplatser som KemiRisk, Alltomstäd, Svetsarätt och ArbetsmiljöVA

Det började med hennes allra första projekt på IVL som nybakad kemiingenjör från Chalmers. Det handlade just om småföretagens arbetsmiljö.

– Det projektet har präglat mig väldigt mycket. Småföretagen har sedan dess varit en röd tråd genom hela mitt arbetsliv, säger AnnBeth Antonsson.

Hon gick i pension i november förra året, men arbetar fortfarande som professor emerita på KTH, är knuten till IVL, och har startat en egen firma.

– Jag har inte slutat jobba, men nu bestämmer jag mera själv vad jag ska göra på dagarna, säger hon när vi talas vid i början av april.

Imponerande lista

Inför vår intervju har jag besökt IVL:s hemsida. Ann-Beth Antonssons lista av färdiga publikationer är imponerande, över 190 titlar. Vad är hennes motor, vad driver henne?

– Det som är jätteroligt och min utmaning i jobbet är att förbättra arbetsmiljön på småföretag utifrån deras egen förståelse av sin situation, säger hon.

Men det är lättare sagt än gjort. Ett exempel: En gång var en kollega ute på en bilverkstad för att utvärdera en broschyr med konkreta råd om säker billackering. När hon frågade arbetarna om de läst broschyren svarade en av dem: Om jag gillat att läsa hade jag inte jobbat här.

– Det är en del av kärnan i arbetet med småföretag. Man måste kommunicera med dem utifrån deras egna förutsättningar, säger AnnBeth Antonsson. Och dessa villkor är extremt olika.
– Jag tycker det blir så enkelspårigt att se småföretag som en enda grupp. De utgör faktiskt flertalet av alla företag i Sverige och de är verksamma inom väldigt olika branscher. Olikheterna påverkar både vilka råd som är användbara på företagen, och hur dessa råd kan kommuniceras.

Är mycket för konkreta råd

Ann-Beth Antonsson har lagt ner mycket tid på att utveckla sätt att hitta vägar förbi olika läshinder. Webbplatsen Alltomstäd är ett exempel. Där använder forskarna en serie kortfilmer med ergonomiskt bra sätt att städa. Det handlar också om att faktiskt kunna ge konkreta råd om hur arbetsmiljön kan förbättras.

– Jag är mycket för de konkreta råden, säger hon.

En vanlig kritik hon mött från andra forskare är att hon borde låta företagen själva hitta sina konkreta lösningar och att man binder upp företagen med att ge konkreta råd.

– Min erfarenhet visar att det kan vara svårt för företagen att utveckla egna lösningar, speciellt för en del komplexa arbetsmiljöproblem. De är mycket mer hjälpta om forskarna jobbar med smala branscher och tar fram lösningar, säger Ann-Beth Antonsson.

– Ofta handlar det om att förmedla bra lösningar från företag i branschen som ligger i framkant eller att inspireras av hur andra branscher löst likartade problem.

– Man kan inte bara lämna över åt företagen att själva göra riskbedömningar. Jag vet att det är svårt för småföretag, särskilt med kemiska och ergonomiska risker.

Likartade lösningar

Ann-Beth Antonsson hävdar bestämt att en stor del av arbetsmiljöproblemen är likartade och har likartade lösningar.

– Man kommer jäkligt långt med standardåtgärder, säger hon.

I slutet av sin karriär fick Ann-Beth Antonsson god användning av sina kunskaper om småföretag när hon deltog i EU:s stora projekt om småföretagens arbetsmiljö, Sesame.

– Det var mycket givande. Jag tyckte att jag förstått mycket om småföretag och arbetet med Sesame har verifierat att det stämmer men också fördjupat och nyanserat min förståelse för småföretag.

Nytt för henne var att inse hur stora skillnaderna är mellan olika länder i Europa när det gäller arbetsmiljön: hur resurserna är utformade, hur man organiserar stödet till småföretagen – om det finns något stöd alls utöver statliga myndigheter.

– I Sverige har vi företagshälsovården och samarbetet mellan parterna i arbetslivet. Det genererar mycket stöd till småföretagen. Sådant existerar inte alls i en del andra länder inom EU. – Vi ska vara glada över vårt partssamarbete, säger Ann-Beth Antonsson.

Planera och fokusera

En slutsats hon dragit av Sesame är hur viktigt det är med samarbete mellan olika aktörer i varje land och att de drar åt samma håll. Ett svenskt exempel är Arbetsmiljöverkets kampanjer.

– Jag tycker det skulle vara intressant att utveckla ett mer strategiskt samarbete mellan Arbetsmiljöverket och parterna, säger hon.

Som det nu är genomför Arbetsmiljöverket sina stora kampanjer mot olika branscher med kort varsel.

– Det vore bättre om verket kunde planera och säga att om ett eller två år kommer vi. Då kunde parterna i branschen hinna förbereda sig, kicka igång aktiviteter och fokusera de allvarliga brister som finns i en del branscher, säger Ann-Beth Antonsson.

Anna Holmgren

Webbplatsen Allt om städ innehåller en rad filmer som visar hur man steg för steg kan förbättra arbetsmiljön för städare. Foto: Bengt Alm

Sex bra verktyg för småföretag

Ann-Beth Antonsson har lagt ner mycket tid på att så konkret som möjligt visa hur man kan undanröja risker i arbetsmiljön. Här följer sex exempel på hennes och kollegornas goda råd till småföretag som vill förbättra sin arbetsmiljö.

Allt om städ

Webbplatsen Allt om städ innehåller konkret information i en rad filmer som visar hur man steg för steg kan förbättra arbetsmiljön för städare. Webbplatsen riktar sig till alla inom städbranschen – skyddsombud, anställda, arbetsgivare och arbetsledare – samt till företagshälsovården. Webbplatsen är konstruerad av Ann-Beth Antonsson och Lisa Schmidt.

Checklistor på Prevent

Ann-Beth Antonsson och hennes kollegor har medverkat med en lång rad checklistor som finns på Prevents hemsida. De är till stöd för att undersöka arbetsmiljön, riskbedöma den och följa upp åtgärder.

– Checklistorna är fortfarande de av mina råd som når ut bäst till småföretag och hör till de mest besökta delarna av Prevents hemsida, säger Ann-Beth Antonsson. Det finns branschanpassade checklistor på en rad områden som till exempel arbetsplatsens utformning och psykosocial arbetsmiljö. Aktuellt just nu är en checklista om Corona och Covid 19.

KemiRisk och KemiGuiden

KemiRisk är ett webb verktyg till stöd för småföretag när de ska bedöma kemiska arbetsmiljörisker. Verktyget har utvecklats av Ann-Beth Antonsson, Maria Vigren och Bo Sahlberg på IVL. KemiRisk kan man nå via KemiGuiden, som utvecklats av Ann-Beth Antonsson och Eliana Alvarez. Med hjälp av KemiGuiden kan framför allt småföretag förbättra säkerheten och minska de kemiska hälsoriskerna. KemiGuiden visar vad man kan göra för att leva upp till gällande lagar och regler inom kemiområdet.

Kvartsdamm – referensmätningar

En del arbetsmiljöproblem är väldigt specifika för en bransch. Ett exempel är arbete med kvartsdamm, som förekommer både på små och stora arbetsplatser inom byggindustrin. Vitsen med referensmätningar av kvartsdamm är att byggföretag kan använda dem utan att själva behöva mäta dammhalten. Rapporterna med referensmätningar ger också råd om enkla regler bland annat om vilka åtgärder som behövs vid olika arbetsmoment och vid vilka arbetsmoment dessa åtgärder inte räcker, utan där man måste ha andnings skydd.

Ett par exempel: Verktyg för användning av referensmätningar inom betongindustrin av Ann-Beth Antonsson, Bo Sahlberg och Willem Duis. Referensmätningar för kvartsexponering vid ROT-arbeten inom byggindustrin av Ann-Beth Antonsson och Bo Sahlberg.

Svetsa rätt

Webbplatsen Svetsa rätt ger tips och råd för säker och proffsig svetsning. Fokus ligger på manuell svetsning på fasta arbetsplatser, men sajten handlar också om automatsvetsning. Mycket av innehållet gäller också tillfälliga arbetsplatser. Webbplatsen har konstruerats av Ann-Beth Antonsson, Pär Fjällström och Bengt Christensson. Svetsa rätt ges ut av IVL.

Vatten- och avloppsverk

Webbplatsen ArbetsmiljoVA handlar om arbetsmiljön inom vatten- och avloppsverk, som ofta kan var besvärlig och ibland farlig. Sidan riktar sig till olika yrkesgrupper på VA-verk och ger tips och råd om vad de kan göra för att bidra till en säker och bra arbetsmiljö. Sidan är gjord av Eliana Alvarez och AnnBeth Antonsson. Den ges ut av IVL. Samarbetspartner och delfinansiär vid utvecklingen var Svenskt Vatten.

Anna Holmgren

Kurt Johnsson Stress är nog största arbetsmiljöproblemet i butiker, tror Kurt Johnsson, Ica-handlare och gammal dansbandsmusiker. Foto: Privat

Ica-Kurt tar stöd i sina nätverk

Handlarna runt torget i Svenstavik. Ica-näten. Familjen. Styrelsen. Och så gubbarna i bastun.

Handlaren Kurt Johnsson i Svenstavik berättar om nätverken som ger stöd och råd om business, mathygien och arbetsmiljö.

‒ Nätverk är jätteviktigt, säger Kurt Johnsson, tredje generationen Ica-handlare i den jämtländska småorten Svenstavik.

Bergs kommun har bara 7 000 invånare, men hit kommer horder av skidturister till Klövsjö, Åsarna och Ljungdalen.

Deltog i forskning

Kurt Johnsson och hans 20-tal anställda deltog i forskningsprojektet om nätverk och arbetsmiljö som vi berättar om här intill. Marknadsföring, arbetsmiljö, butikshygien och andra frågor vävs samman i hans verksamhet.

‒ Det är så mycket en företagare ska hålla reda på. Nätverket gör en tryggare, säger han.

Exakt var och hur han diskuterar just arbetsmiljöfrågor är svårt att sätta fingret på. Mycket sker löpande med medarbetarna under arbetsdagarna. En ”butiksrond” ska göras varje dag.

Aktiv i nät

Kurt Johnsson är aktiv i den breda företagarföreningen, och affärsidkarna runt torget samarbetar om evenemang, julskyltning, ”våryra” och höstmarknad.

Via Ica-samarbetet ingår han även i Supermarketgruppen i Jämtland-Härjedalen, som ordnar träffar, föredrag och ger stöd både om butikens affärer och om arbetsmiljö. Ica håller med ett datasystem för verksamheten i butiken. Där finns också checklistor för arbetsmiljö.

‒ Vi påminns om att göra de olika inspektionerna, det plingar till och så går vi in och tittar vad som ska göras.

Alla fick skidor

Kurt Johnsson har också sina egna strategier för att personalen ska må bra. Han säger att han älskar att kunna ge stödjande medarbetarsamtal, han gav alla anställda skidor så att de kunde delta i Kortvasan, och som gammal dansbandsmusiker sätter han sig då och då vid pianot mitt i butiken och drar en låt.

För konkreta arbetsmiljöproblem vänder han sig till Storsjöhälsan, den företagshälsa han är ansluten till.

‒ Det funkar jättebra. När jag ringer får jag uppmärksamhet, stöd och hjälp.

Obyråkratiska

Han får också besök av inspektörer från Arbetsmiljöverket, som han också upplever som stödjande och obyråkratiska.

Mesta arbetsmiljöproblemen? Kurt tror att stress och det psykosociala hör dit.

‒ Men det hjälper både medarbetarna och mig själv att få hjälp att kolla upp allt som har med verksamheten att göra.

Egna styrelsen

Det egna företagets styrelse är också ett stöd att luta sig emot.

Och så de privata nätverken. Den stora familjen, där han ännu hoppas att något av barnen vill ta över när han går i pension om några år.

Och gubbgymnastiken varje vecka. Fast i bastun pratas inte mycket jobb.

‒ Mer udda ämnen som hur guld blir till och hur Muhammed dog.

Roland Cox

Syftet med EU-projektet var att hitta metoder för att uppnå en bättre arbetsmiljö i mikro- och småföretag. Foto Martin Krchnacek, Unsplash

Småföretagens arbetsmiljö kräver stora investeringar

De flesta småföretag inom EU befinner sig i en utsatt situation i förhållande till de storföretag som dominerar marknaden. De bestämmer villkoren för småföretagen, bland annat genom att skjuta över risker i arbetsmiljön på dessa.

Detta underläge tär på småföretagens kapital, kunskaper, tid och kraft till att förbättra sin arbetsmiljö. Det finns undantag, men flertalet småföretag har mycket svårt att leva upp till EU:s regler för arbetsmiljön.

Det konstaterar forskarna i projektet Säkerhet och hälsa i mikro-­ och småföretag inom EU. Det treåriga projektet startades av Europeiska arbetsmiljöbyrån EU-OSHA år 2014 under namnet Sesame.

Syftet med projektet var att hitta framgångsfaktorer och vetenskapligt beprövade metoder för att uppnå en bättre arbetsmiljö i mikro- och småföretag inom EU.

De som genomförde projektet var ett lag av tretton erfarna forskare från nio EU-länder: Sverige, Danmark, Belgien, Tyskland, Storbritannien, Italien, Frankrike, Rumänien och Estland. Från Sverige deltog Ann-Beth Antonsson och hennes kollega på IVL, Cecilia Österman.

– Det var väldigt värdefullt att vi på vetenskaplig grund kunde bygga en mer nyanserad syn på mikro- och småföretag inom EU, säger Ann-Beth Antonsson.

90 procent av företagen inom EU är mikro- eller småföretag. Där arbetar uppemot hälften av arbetskraften. Gemensamt för många av dessa företag är att de har mycket svårt att leva upp till EU:s regler för en säker och hälsosam arbetsmiljö.

44 vetenskapliga exempel

Efter en genomgång av befintlig forskning intervjuade forskarna chefer och anställda i 162 företag i de nio länderna. Därefter vaskade forskarna fram 44 vetenskapligt grundade exempel på vägar till en bättre arbetsmiljö från 12 länder. Sverige bidrog med sju exempel, bland annat från skogen, handeln och byggbranschen, vidare checklistor för bättre arbetsmiljö, samt metoder för lokal partssamverkan kring arbetsmiljön.


Forskarna kom fram till att det behövs samordnade kraftfulla åtgärder inom hela EU för att komma till rätta med småföretagens problem. Då krävs verktyg och regler som är avpassade till olika typer av småföretag. Sesame-projektet har visat att det finns enskilda goda exempel i de olika länderna på hur myndigheter och parter kan medverka till att olika typer av småföretag hittar vägar till en bättre arbetsmiljö. Problemet är att dessa goda exempel är ganska ovanliga, att de inte sprids i hela branscher och att de inte är uthålliga över tid.

Nej till mer avreglering

Enligt forskarna finns inget som tyder på att småföretagen kommer att klara av att förbättra arbetsmiljön på egen hand. Inte heller kommer marknaden att lösa problemen. Forskarna drog slutsatsen att det är helt nödvändigt att EU och de enskilda länderna inom EU tar ett radikalt mycket större ansvar för småföretagens arbetsmiljö. Rapporten säger klart nej till mer avreglering. Tvärtom kräver forskarna starka företagsanpassade regler till skydd för de anställda i småföretagen. Även myndigheter och de olika intressenter som omger småföretagen måste styras upp hårdare. För att EU-länderna och branscherna ska klara av dessa nya åtaganden krävs stora offentliga och privata investeringar, konstaterar forskarna. De hoppas att satsningarna kommer att löna sig i form av bättre hälsa och minskade sjukvårdskostnader för alla anställda i småföretagen.

Anna Holmgren

Håltagare

Så får man företagen att agera själva

För att småföretag ska lyckas med sitt systematiska arbetsmiljöarbete, Sam, måste de hitta sina egna drivkrafter. Då är det till stor hjälp om företagshälsan, arbetsmiljöinspektionen och andra externa aktörer frågar och lyssnar mer.

Och så har det inte alltid sett ut, konstaterar forskarna bakom rapporten med det långa namnet: ”Systematiskt arbetsmiljöarbete i småföretag ‒ vad kan externa aktörer som regionala skyddsombud och företagshälsovård göra för att få Sam att fungera?”

”Polis”

Rapporten från Svenska Miljöinstitutet, IVL, kom redan för 16 år sedan men är aktuell ännu. Den pekar på hur externa aktörer tidigare främst arbetat med den fysiska arbetsmiljön och föreslagit tekniska åtgärder för olika problem. De har ofta agerat som ”polis” eller som ”agitator” och pekat på regler och krav.

För att Sam ska fungera behöver företagen själva inse hur de behöver arbeta för att verksamheten ska bli hälsosam och framgångsrik, anser forskarna och skriver:

”Den externa aktören leder då samtalet med företaget genom att ställa frågor, i första hand om företagets verksamhet, och framförallt genom att lyssna på vad personerna på företaget har att berätta.”

Egen drivkraft

Detta gör företaget mer motiverat och förstärker de egna drivkrafterna, anser forskarna. Nackdelen är att arbetssättet kräver utbildning av aktörerna och att det kan vara mer tidskrävande.

Projektet gjordes bland företag i Uppland. En bieffekt blev att företagshälsans personal, arbetsmiljöinspektörer, regionala skyddsombud och andra externa konsulter fick träffas i nätverk. De kände sig stärkta i sina roller, de lärde av varandra, de kunde ventilera påfrestande företagskontakter och kunde jämföra erfarenheter sinsemellan.

Det var dåvarande Rådet för arbetslivsforskning som tillsammans med Vinnova stödde forskningsprojektet. Rapporten skrevs av Lena Birgersdotter, Lisa Schmidt och Ann-Beth Antonsson.

Roland Cox

Köttdjur Kristina Jacobsson valde bort mölkkor när hon tog över föräldrarnas gård och satsade istället på köttdjur. Foto: Di Lewis

Att vara bonde – bästa jobbet

Efter att ha prövat på vanliga jobb på Länsstyrelsen och i försvaret, valde Kristina Jacobsson att återvända till gården i Vänersborg där hon är uppvuxen och bli bonde.
– Man gör det inte för pengarna, men bonde måste vara det bästa man kan vara. Man är sin egen och har naturen och djuren runt sig.

Kristinas pappa hade mjölkkor, men det är väldigt mycket jobb, så hon och hennes man har istället valt att satsa på ett ekologiskt jordbruk med 50 köttdjur och 210 hektar växtodling i form av vete, havre och ärtor.

Som lantbrukare är det jobbet året om och inte några fem veckors semester, även om Kristinas föräldrar än så länge kan hoppa in då och då.

– Man blir lite bunden, men jag känner inte att jag behöver ledigt på samma sätt som när jag varit anställd och vill inte ha ett jobb där jag tänker att äntligen är det fyra veckors semester. Jag mår bra här och vill inte åka härifrån.

Bygger bort arbetsmiljöproblemen

Bonden Kristina Jacobsson
Kristina Jacobsson provade på vanliga åtta till fem jobb, men återvände till gården där hon vuxit upp. Foto: privat


Kristina och hennes man har byggt bort mycket av problematiken med tunga lyft så att de slipper kånka, bära och dra så mycket.

Förra året byggde de ett nytt stall och en en ny lagård med målet att skapa en så bra arbetsmiljö som möjligt.

Kristinas strategi är att få bort tidsödande arbetsuppgifter som ska göras varje dag. Foder, vatten och strö ska var enkelt att hantera och ta så lite tid som möjligt i anspråk.

Ett exempel är automatisk utgödsling och mockning.

– Många ska bygga så billigt som möjligt, men om man värdesätter sin tid så finns det så mycket mer kvalificerade arbetsuppgifter man kan ägna sig åt än att mocka. 

Van att lösa problem
Att vara en mångsysslare är en del av tjusningen med jobbet, tycker Kristina.

– Det är ju inte rymdforskning vi håller på med och även om resultatet inte alltid blir perfekt så löser man det. Plötsligt händer något, en vattenledning går sönder, och inte altid när man har tid, men man löser det.
Och med grannar och Kristinas föräldrar i närheten finns hjälpen alltid till hands, som när en ko rymmer och det behövs en barnvakt.

Riskmedvetenheten är avgörande
Olyckor inträffar ofta när man är trött och tar genvägar, säger Kristina som hört många otäcka historier, men själv har klarat sig från några allvarligare incidenter.

Sitt säkerhetstänkande har hon med fått sig från sin pappa, som var väldigt riskmedveten.

Sedan barnen på ett och fyra år kom är hon dock orolig varje dag. Olyckor i jordbruket är den vanligaste orsaken till att barn dör i Sverige.

– Ska man få det att funka så måste barnen vara med ibland. Till halmloftet har vi satt upp en grind som barnen inte kan klättra på och i traktorn har vi en bilbarnstol. I halmladan är höbalarna staplade lite omlopp så att de inte kan rasa.

Ett annat problem är att alla lantbrukare har 20-40 år gamla maskiner.

– Det går inte att lita på dom, så då gäller det att inte chansa.


Tuff sommar 2018
Trots coronapandemin rullar livet på gården vidare ungefär som vanligt. Visserligen barnvakten över 70 med bakomliggande sjukdomar och kan inte ställa upp men brorsonen som inte gå till gymnasieskolan och har varit med och kört vårbruket. Xxx som i vanliga fall jobbar på en oljeplattform i Norge har också ställt upp.

Den torra och varma sommaren 2018 innebar en mycket större kris för jordbruket och många bönder drabbades hårt, men Kristina och hennes familj klarade sig bra även om det växte sämre än normalt.

– Vi sår olika saker och det är alltid något som klarar sig.

Ragnhild Larsson

rapsfält Det finns många fördelar med att vara lantbrukare, tycker Peter Lundqvist. Samtidigt måste du klara av väldigt många olika arbetsuppgifter och det är svårt att ha specialkompetens inom alla områden.

Sveriges bönder lever farligt


Sveriges bönder lever farligt. Inom jordbruk, jakt och skogsbruk är antalet dödsolyckor högre än i någon annan industri. Sverige har varit ett föregångsland, men nu satsas det allt mindre på att förebygga.

– Det är inte acceptabelt att man struntar i detta. Så länge det finns branscher som har betydligt fler dödsolyckor och högre olycksfallsfrekvens,  borde det finnas mer forskning och kompetens på myndigheter, säger Peter Lundqvist, professor i arbetsvetenskap på SLU.

Peter Lundqvist är oroad över att det pågår en nedrustning där ingen längre verkar bry sig om lantbrukarnas utsatta arbetsmiljö. Tidigare fanns det en egen avdelning på SLU med åtta arbetsmiljöforskare. Nu är det bara ett par stycken kvar.

– När jag går i pension kommer min professorstjänst inte att återsättas utan göras om till företagsledning. Arbetsmiljön ska ingå som ett moment, men det innebär att fokus på arbetsmiljön försvinner.

Branschkunskap saknas
Arbetsmiljöverket hade tidigare flera personer med kunskap på området. Idag finns i princip ingen som kan något.

– Det är allvarligt med en myndighet som saknar branschkunskap. Förr eller senare får det konsekvenser.

Dessutom finns det få inspektörer ute i landet som har kunskap om lantbruk. Lantbrukarnas Riksförbund har en person med ansvar för arbetsmiljöfrågor, men han har samtidigt flera andra arbetsuppgifter.

Peter Lundqvist
Det finns många fördelar med att vara lantbrukare, tycker Peter Lundqvist. Samtidigt måste du klara av väldigt många olika arbetsuppgifter och det är svårt att ha specialkompetens inom alla områden. Foto: Marianne Persson SLU

Kampanj gav effekt
Mellan 2009 och 2013 genomförde Lantbrukarnas Riksförbund (LRF)kampanjen Säkert Bondförnuft med finansiellt stöd från EU:s Landsbygdsprogram. Resultatet blev färre dödsolyckor, men när kampanjen var över steg dödstalen igen.

Landsbygdsministern kallade branschen till ett möte hösten 2019 om olycksfallen i sektorn, men sedan hände ingenting.

– Min tes är att en så här utsatt bransch som saknar en utbyggd skyddsorganisation och inte har en egen företagshälsovård, behöver ständiga påminnelser, stöttning och goda råd för att man inte ska glömma bort arbetsmiljöfrågorna.

Kartläggning av psykosocial arbetsmiljö
Peter Lundqvist har framför allt intresserat sig för hur man förebygger olycksfall och hur man kan underlätta det tuffa fysiska arbetet. Under senare år har han också fördjupat sig i den psykosociala arbetsmiljön.

Det har gjorts mindre studier på området, men ingen stor systematisk kartläggning. Därför håller Peter Lundqvist och några kollegor på Lunds universitet, just nu på med ansökningar till Stiftelsen Lantbruksforskning (SLF) och AFA Försäkring för att undersöka lantbrukares mentala hälsa. 

– Klimatförändringarna och de plötsliga väderomslagen drabbar många lantbrukare hårt och vi vet att många for illa under torkan sommaren 2018. Vi vill ta reda på hur det har drabbat människor psykiskt, inte bara ekonomiskt.

Framöver vill forskarna också ta reda på i vilken utsträckning lantbrukare utnyttjar sjukvården och vilka läkemedel man tar för att få bättre koll på deras psykiska mående.

– Vi befarar att det finns en hel del bekymmer och de som mår dåligt är inte heller de som pratar om det öppet.

Utsatta för kriminalitet
I ett annat projekt finansierat av Stiftelsen Lantbruksforskning (SLF) undersöker Peter Lundqvist och hans kollegor vid SLU kriminaliteten som riktas mot lantbrukare, i form av stölder och djurrättsaktivism. Det kan vara allt från en nyinflyttad granne som klagar på att det luktar illa, till kritiska debatter i media och stöldligor som stjäl maskiner och djur ock slaktar dem på plats. I skolan får barnen höra att deras föräldrar är mördare.

– Många blir tveksamma till om de ska fortsätta eller våga satsa på djurproduktion.

Mångsysslare för att överleva
Att få en lönsam verksamhet är en stor utmaning för branschen. För att överleva blir många som bosätter sig på landsbygden och driver en mindre gård mångsysslare. De kanske till exempel röjer snö på vintern eller har ett bed and breakfast.

– Många ser andra värden än de ekonomiska. Samtidigt måste ju verksamheten gå ihop. Tidigare har det räckt att bara köra på. Idag måste du vara mer medveten om hur du kan pressa kostnader och vilka investeringar du kan göra och ha tillgång till bra rådgivning.

Nu hoppas Peter Lundqvist att myndigheterna också ska satsa på att förebygga olyckor och dödsfall inom lantbrukssektorn.
– Den dåliga arbetsmiljön straffar sig på sikt. Ingen vill jobba i en sådan bransch.


Ragnhild Larsson