Datorernas intåg har inte avskaffat slitet i arbetslivet. Inte heller har vi uppnått ett jämställt arbetsliv i Sverige, åtminstone inte om man räknar i arbetsorsakade besvär. Dessa besvär ger många sjukdagar i Sverige, och kvinnor är betydligt mer drabbade än män.
Forskningsområde: Han & hon
Självförverkligande som kvinnofälla
Hänger kravet på självförverkligande ihop med den ökade psykiska ohälsan i arbetslivet, särskilt bland kvinnor? I det här Afa-projektet studerar forskarna fem företag med hög andel kvinnor och fem företag med hög andel män, bland annat en bilfirma, ett dataföretag, ett medieföretag, en sjukhusavdelning
och en förskola.
Kvinnor riskerar olycksfall och långa sjukskrivningar, speciellt inom industrin och städbranschen
Den vanligaste arbetsskadan är att ramla, ute eller inne. En sådan olycka leder ofta till lång sjukskrivning och till och med till invaliditet. Det visar AFA Försäkrings senaste statistik över godkända arbetsskador. Långa sjukskrivningar drabbar kvinnor mer, speciellt de som arbetar inom industrin och som städare. Men när det gäller kvinnors arbetssjukdomar är det få som blir godkända.
Kvinnor designar framtidsfabrik
Idén med projektet Framtidsfabriken har varit att låta kvinnor och unga vara med och skapa en vision av framtidens effektiva, attraktiva och långsiktigt hållbara arbetsmiljöer i industrin. – Det var lätt för oss att designa framtiden. Frågan är hur det ska gå till för att nå dit. Det är något för varje företag att fundera över, sade Lena Abrahamsson, en av projektledarna.
Härdplast skiljer på kön
Isocyanater och polyuretanplast förekommer i allt högre grad i olika produkter. De kan ge upphov till yrkessjukdomar. Mycket vet man om ämnenas påverkan, men än återstår vita kunskapsfält.
En del av dem ska Margareta Littorin och medarbetare på Arbets- och Miljömedicin vid Lunds universitet försöka fylla igen.
Kvinnors arbetsmiljö inom industrin
Afa Försäkring finansierar 2007 – 2010 ett forskningsprogram med sex projekt som syftar till att förbättra kvinnors arbetsmiljö och minska arbetsskadorna i de mest utsatta industribranscherna. Här presenterar vi de sex projekten.
Variation minskar kvinnors ohälsa
– Förbättringar av arbetsmiljön för kvinnorna i industrin handlar i dag mycket om hur man kan skapa en ökad variation i arbetet, säger Caroline Jarebrant, doktorand i produktionsergonomi och ergonom på Swerea IVF. Hon har utvecklat en metod för att få med förbättringar av arbetsmiljön som en del av företagens förändringsarbete.
Lean påverkar arbetsmiljön
Lean har kommit för att stanna. Det går inte att stoppa den globala utvecklingen mot en rationellare produktion. Det gäller för fackföreningar och företag att organisera arbetet så att det passar in i leankonceptet – samtidigt som det uppfyller kraven på god arbetsmiljö.
Föräldraskap och arbete i balans
Förståelse från kollegor och chefer är det som föräldrar tycker är allra viktigast för att få föräldra- och yrkesrollen att fungera ihop. Tid för återhämtning är det man saknar mest, trots god sömn.
Det framkommer i en rapport av forskaren Frida Eek vid Lunds universitet.
Lika villkor för kvinnor och män tack vare medvetet förändringsarbete
Arbetslivet är inte jämställt. Kvinnor och män har inte lika villkor. Kvinnor mår sämre än män. Så ser det ut i Sverige i dag. Men det går att förändra på ett sätt som leder till framgång, med bättre arbetsklimat och högre vinst. Om viljan verkligen finns i företag och ledning. Det visar exemplen Sandvik Coromant, Ericsson i Hudiksvall och Hälsinglands sparbank
Cybermobbning och personalenkäter på Arbetslivets Dag
Personalenkäter är populära, men varför har så många svårt att hantera svaren?
Det var några av de frågor som togs upp på Arbetslivets Dag. Annat var nya utmaningar i det traditionella arbetslivet, som cybermobbning.
Deltagarna fick även möta en arbetslivets vardagshjälte, gaypolisen Jeanette Larsson.
IT-företag i framkant när jämställdhet blir arbetsmiljöfråga
Jämställdhet ingår som ett kvalitetsmått i det systematiska arbetsmiljöarbetet hos IT-företaget Agio i Luleå. Resultatet är nöjda medarbetare och kunder och fler kompetenta sökande till de lediga jobben.– Det hjälper vårt företag att växa, säger Joakim Wiklund, konsultchef.