Tema: Användbart nr 3 2022 Tema: Synergonomi och belysning

Illustration av felriktat ljus –De största problemen i den visuella arbetsmiljön är bländning och flimmer. Felplacerade armaturer är det absolut vanligaste, säger Hillevi Hemphälä. Illustration: Mynak

Friskare personal med rätt visuell arbetsmiljö

Vi tänker sällan på ljusmiljön och hur vi påverkas av den, men en felplacerad lampa kan leda till sjukskrivning på grund av nackbesvär. Det säger Hillevi Hemphälä, synergonomiforskare vid Lunds universitet.
– Med min forskning vill jag skapa en bättre visuell arbetsmiljö som leder till bättre hälsa och ökad prestationsförmåga.

Det finns en stor okunskap om hur ljuset påverkar vår hälsa.
–  Om jag frågar dig vad som är ett bra respektive dåligt ljud, har du en referensram, men om jag frågar dig vad som är ett bra ljus, så vet de flesta inte. Vi har aldrig lärt oss att ifrågasätta om ljuset är bra eller dåligt och det ställer till det. Vi tänker inte på att den där lampan kanske bländar mig jättemycket och gör att jag får huvudvärk som in sin tur gör att jag får ont i nacken.

Hillevi Hemphälä
Hillevi Hemphälä Foto: LU

Hillevi Hemphälä har forskat på belysningsfrågor i 18 år och framför allt ägnat sig åt att ta reda på  hur den visuella arbetsmiljön påverkar individer och kan förbättras på olika arbetsplatser. Hon har bland annat arbetat med brevbärare, vårdpersonal och tagit fram belysningsrekommendationer för återvinningscentraler, neonatal- och intensivvårdsavdelningar.

Dygnsrytmsbelysning och flimmer

Under de senaste åren har hon undersökt så kallad dygnsrytmsbelysning inom vården för att ta reda på hur den kan ge en bättre dygnsrytm. Just nu håller hon på med  flimmerstudier för icke visuellt flimmer för att se hur det påverkar hjärnaktivitet och prestationsförmåga.

Just nu håller hon på med  flimmerstudier för icke visuellt flimmer för att se hur det påverkar hjärnaktivitet och prestationsförmåga. Det är första gången man testar påverkan av flimmer med fMRI, säger Hillevi.

– Vi ska utsätta försökspersoner för flimmer och undersöka skillnader mellan personer som är huvudvärksbenägna och de som inte är det. Vi vill veta om flimret är det som orsakar problem för de som är känsliga för ljusstimuli. Med hjälp av en magnetresonanskamera kan vi i realtid se vad som händer i hjärnan.

En av få optiker som studerat ljusdesign

Från början är Hillevi optiker. En av hennes första kunder var en juridikstuderande som hade problem med kraftig huvudvärk. Det visade sig att hon var extremt ljuskänslig. Enda gången hon inte fick huvudvärk när hon studerade var när hon tände ett stearinljus hemma.

–Det var den ljusmängd hon klarade av. När hon började använda en keps och gradalfärgade solglasögon försvann huvudvärken.

Hillevi ville lära sig mer och gick en kurs i ljusdesign och upptäckte sedan att hon var en av få optiker i världen som hade studerat belysning. Hon blev erbjuden en doktorandtjänst vid Lunds universitet och disputerade 2014 med inriktning på synergonomi.

Ljuset silar genom en granskog
Vår syn är gjorde för utevistelse med mjuka kontraster. Foto: Sebastian Unrau

Starka visuella kontraster ger problem

Vår syn är gjord för att vistas utomhus där vi inte har så stora kontraster mer än när vi behöver varnas till exempel från att äta en färgstark växt eller för en randig geting. Inomhus där vi tillbringar den mesta tiden är det mycket skarpare ljuskontraster. Vi har ofta lampor som lyser neråt från ett mörkt tak.

– De största problemen i den visuella arbetsmiljön är bländning och flimmer. Felplacerade armaturer är det absolut vanligaste. LED-paneler i kontorslandskap är något av det av det sämsta man kan ha, på grund av den stora skillnaden i ljushet mellan tak och armatur. Dessutom är formen på dem svåra att placera utan att orsaka grannen bländning, eller att ge rätt riktning på ljuset.  

Metod för att bedöma synergonomi

Hillevi föreläser ofta för ergonomer som besöker olika arbetsplatser. Länge har de saknats en riskbedömningsmetod för den visuella miljön, men nu har Hillevi varit med och tagit fram världens första synergonomiska riskbedömningsmetod VERAM, Visual Ergonomics Risk Assessment Method, i samarbete med forskare och praktiker inom ergonomi, belysning, ljus och arbetsmiljö.

Metoden består av fem olika delar:

  1. En subjektiv del där arbetstagaren besvarar en enkät med frågor om ögonbesvär, huvudvärk och muskuloskeletala besvär samt hur man upplever sin omgivning
  2. En objektiv del med fysiska mätningar av belysningsstyrkor och luminanser, ett mått på hur ljus en yta är.
  3. En objektiv riskbedömning av den visuella miljön delvis kopplad till rött (hög risk), gul (risk) och grön (ingen/låg risk) inom flera olika områden som ljusets distribution (indirekt/direkt belysning), belysningsstyrkan på arbetsområdet, bländning, arbetsobjektets/datorarbetets utformning, flimmer och arbetsställningar.
  4. En återkopplingsdel där de subjektiva svaren diskuteras tillsammans med den objektiva riskbedömningen.
  5. En sista del med åtgärdsförslag med fokus på åtgärder för belysningen, dagsljuset, arbetsobjektets utformning etc., samt en remiss för glasögon eller andra belastningsergonomiska riskbedömningar.

Hittills har 98 personer från företagshälsovården gått en utbildning i synergonomisk riskbedömning och kan använda sig av den här metoden. En screeningversion av VERAM finns också som en app, som bara på en kvart kan göra en enklare utvärdering av den visuella miljön.

Nya riktlinjer för god synergonomi

I september 2021 lanserade Myndigheten för arbetsmiljökunskap, MYNAK, nya riktlinjer för synergonomi – Belysning och synförhållanden på arbetsplatsen.

Syftet med riktlinjerna är att ge företagshälsovård och arbetsmiljökonsulter ett evidensbaserat underlag för det praktiska arbetet med att utforma goda synergonomiska förhållanden på olika arbetsplatser, både i industrin, på sjukhus och på kontor.
– Tillsammans med forskare och praktiker inom ämnet har vi tagit fram tydliga och praktiskt användbara riktlinjer, som förklarar hur befintliga arbetsmiljöer kan förbättras ur synergonomisk synpunkt och hur nya arbetsplatser kan planeras och utformas.

Riktlinjerna är utformade för att användas inom företagshälsovården eller av arbetsmiljökonsulter. Även chefer med arbetsmiljöansvar, personer som arbetar med arbetsmiljö- eller personalfrågor och skyddsombud kan använda delar av riktlinjerna.
– Nu behöver riktlinjerna, som är helt gratis att ladda ner från MYNAKS hemsida, spridas mycket mer. När jag är ute och föreläser har nästan ingen hört talas om dem, säger Hillevi.

Ragnhild Larsson

Johannes Lindén fascinerades av att mäta det som var ”omöjligt” att mäta och halkade in på ljusforskning. Här undersöker han ljuset på Kungliga biblioteket i Århus tillsammans med Thomas Dau Larsen på biblioteket. Foto: DTU

Flimmerförvirring!

Ljusforskarna har en annan och alldeles egen definition av flimmer än den gängse. Den har sina rötter i tidig forskning om ljussvängningar – i biograferna. Detta kan ibland göra det lite krångligt när de vill kommunicera med allmänheten.
Enligt Svenska akademiens ordlista och andra ordböcker kan ordet ”flimra” betyda skimra dallrande, vibrera, skälva. Och ”flimmer” kan betyda orolig rörelse, rytmrubbning, dallrande ljus exempelvis på tv-bild, och det finns som del i ord som hjärtflimmer och flimmerhår. För ljusforskarna är flimmer ett av tre fenomen som kan uppstå när människor tittar på en ljuskälla med vissa frekvenser, och under
olika förhållanden:

  • Det fenomen som forskarna definierar som flimmer är när en person ser att ljusintensiteten varierar vid vissa frekvenser – och varken människan eller ljuskällan rör på sig. Som när biobesökaren tittar på filmduken. Detta sker bara vid låga frekvenser, under 90 Hz.
  • Något som forskarna kallar stroboskopiska effekter uppstår när ljuskällan (eller något som är belyst) rör sig.
  • Vid ögonrörelser kan personen se ett mönster under det korta ögonblick som ögonen rör sig. Man talar ibland om spökeffekter eller fantommatriser. (Forskarna använder oftast det engelska uttrycket ”phantom arrays”). Detta kan man råka ut för även vid frekvenser som är betydligt högre än 90 Hz. Dessa tre synbara effekter är resultat av ljussvängningarna. Men även om man inte ser några effekter, kan svängningarna påverka hjärnan. Detta är sådant som forskarna vill ta reda på mer om.

Uppmuntrar till tvärvetenskap

–Vi försöker uppmuntra varandra till ett tvärvetenskapligt samarbete inom ljusforskning, säger Johannes Lindén, som 2021 var med om att ta initiativ till ett ”ljussamarbetsnätverk”, Light Collaboration Network, för ljusforskare men också för andra som är intresserade av ljusfrågor. I nätverket finns efter ett år forskare vid universitet och tekniska högskolor i Lund, Jönköping, Stockholm och Umeå. Man vill samla forskare från många olika ämnen och inriktningar och där finns nu exempelvis arkitekter, optiker, ljusdesigner, fysiker och biologer. Det finns olika utbildnings- och forskningsspår vid de olika institutionerna, berättar Johannes Lindén, som är nätverkets koordinator.
Vid Jönköpings tekniska högskola finns en utbildning för ljusdesigner. Myriam Aries, professor i belysningsvetenskap, leder forskning inom bland annat ljusets inverkan på den mänskliga hälsan, med fokus på utbildnings- och arbetsmiljöer.
Vid KTH Arkitektur i Stockholm utbildar man också ljusdesigner och där forskar Ute Besenecker och hennes kollegor om så vitt skilda ting som om hur utomhusbelysning påverkar vilda djur, och vad belysning betyder för inlärningsmiljöer.
Vid Umeå universitet leder Katarina Wulff, Institutionen för strålningsvetenskaper, forskning om hur dagsljus och artificiellt ljus påverkar människors sömn och dygnsrytm på nordliga breddgrader.
–Vi övar oss på att prata med varandra, för vi pratar olika språk inom olika discipliner, säger Johannes Lindén. Vi behöver öka förståelsen för varandra och har mycket att lära av varandra.


Mats Utbult

Mobilens kamera synliggör den dåliga LED-lampans flimmer, som du själv inte kan se – men som kan ge dig huvudvärk. Foto: Johannes Linden, LTH

Varning för flimmer

Lampor som flimrar, utan att du själv kan se det, kan ge dig huvudvärk och koncentrationssvårigheter, och i värsta fall migrän. Du kan själv göra en första flimmerkoll med din mobil, och det finns flimmerfria lampor. Så om du har flimrande belysning på jobbet är detta ett enkelt arbetsmiljöproblem att lösa – för den som vill, och har kunskaper.

Johannes Lindén, Foto: LTH

Men brist på kunskap hos belysningstillverkare och -försäljare och hos köpare, är ett stort hinder för att vi ska få flimmerfria miljöer. Det hävdar Johannes Lindén, fysiker och ljusforskare vid Lunds tekniska högskola, vid avdelningen för Ergonomi- och aerosolteknologi.

Flimmer uppstår när ljuset snabbt ökar och minskar i styrka, det är dessa svängningar (moduleringar på forskarspråk) som ligger bakom. Svängningarna kan vara olika stora, och gå med olika hastighet. Och bägge sakerna påverkar hur flimret blir. Man mäter svängningarna i Hertz (Hz), som är måttet på hur ofta en händelse upprepas, frekvensen.

Arbetsmiljöverket lyfter fram flimmer som ett arbetsmiljöproblem (se faktarutan). Människor är olika känsliga. Det finns de som bara kan vara i ett flimrigt belyst rum en halvtimme. Det saknas fortfarande kunskap om exakt hur flimret påverkar hjärnan och vid vilka frekvenser som problem uppstår. Johannes Lindén arbetar med forskarkollegan Hillevi Hemphälä med ett tvåårigt projekt om detta.
–Min rekommendation i dag är att man bara ska använda helt flimmerfri belysning, säger han. Han hänvisar till ”försiktighetsprincipen”, som innebär att enbart risken för negativ påverkan på människors hälsa räcker för att avstå från det riskabla.

Kan kolla själv med mobilen

Alla som har en mobil med bra kamera kan kolla om belysningen flimrar, berättar Johannes Lindén. Rikta kameran mot lampan och se om det uppstår rullande randmönster i bilden.
–Det gäller att sätta mobilen så tätt på lampan som möjligt, annars kan det bli fel, säger han. Du kan inte mäta hur mycket det flimrar, bara få en första indikation på om det finns flimmer eller inte.

Arbetsmiljöverket har en app för att mäta ljus på olika sätt, däribland flimmer. Men ett krux med den är att den bara fångar flimmer med låg frekvens, under 100 Hz, och lampor som fungerar som de ska ligger så gott som aldrig så lågt. Därför rekommenderar Johannes Lindén att man håller sig till mobilens kamera. Den som varit med ett tag minns att det har talats om flimrande lampor förr. Men nu är det ju ny belysningsteknik. Skulle inte flimret ha försvunnit då? Jodå, det försvann – och kom tillbaka. Det var framför allt takens ljusrör som flimrade på 1980-talet. Klagomål om detta ledde till en teknikutveckling, som ledde till flimmerfria ljusrör. Såväl de vanliga glödlamporna som ljusrören har fått ge plats till framförallt ledlampor, steg för steg sedan början av 2000-talet. Bakom detta ligger andra skäl än flimmer: hur mycket energi lampor slukar och hur länge de lever, och när det gäller ljusrören även det kvicksilver som finns i dessa.
–Det fanns alla chanser i världen att den nya sortens lampor skulle bli flimmerfria, säger Johannes Lindén. En del blev det också. Men andra flimrar värre än några hade gjort tidigare.

Flimmerokunnighet och tradition i vägen

Varför blev det så här? Teknikfobiker varnas, nu följer ett oundvikligt teknikavsnitt: I dagens lampor är det något som kallas ljusemitterande dioder (Light Emitting Diod, led) som alstrar ljuset. Och en diod är en elektronisk komponent, som är konstruerad för att släppa igenom ström endast i en riktning, det vill säga likström, den ström som finns i bilbatterier och 12-voltssystem kopplade till exempelvis solceller på båtar.

230-voltsströmmen i eluttaget i väggen är växelström. Den växlar riktning, vilket är en av orsakerna till att ljusintensiteten växlar i en del lampor. Dioden får strömmen från så kallade drivdon. Med rätt drivdon, som matar dioden med likström, kan man alltså åstadkomma helt stabilt ljus, utan svängningar. Men tillverkarna kan använda olika komponenter till drivdonen. Och vissa drivdon kan skapa störande svängningar, som liknar de som fanns i de gamla lysrören. Johannes Lindén menar att det många gånger är ren flimmerokunnighet, kopplat till tradition och konservatism, som gör att man använder flimmerframkallande drivdon.

Märkning och innehållsdeklaration

–Dessa har också varit vanligare och därför billigare. Men när det i stället blir allt vanligare med de flimmerfria alternativen kommer dessa också bli billigare, säger han. Johannes Lindén tycker att glödlamporna rent ljusmässigt är överlägsna led. Och de gick lätt att dimma, alltså öka och minska i styrka. Men för att kunna göra detta med led, och fixa andra fiffigheter som att ändra färgtemperaturer, har det varit enklast att använda don som skapar svängningar. Här står två goda ting mot varandra.

I en husbåt slipper man flimmer i lamporna för att de drivs med likström
på 12-volt. Det finns ljusnördar som installerar 12-voltsbelysning även där
hemma, berättar Johannes Lindén. Foto: Mats Utbult

Men hur gör då den lampinköpare som vill satsa på att köpa flimmerfritt? Det finns ingen flimmerfri-märkning av lampor i dag. Inte heller finns det något som liknar konservburkens innehållsdeklaration.– Det vore bra om det fanns någonting sådant, säger Johannes Lindén. Men detta ser ut att dröja. Det närmaste man kommer är att EU i september 2021 uppdaterade ett direktiv om ”ekodesign för hållbara produkter”, där det finns vissa gränsvärden kopplade till flimmer. Det är ett viktigt steg attfrågan blir uppmärksammad på EU-nivå, menar han. Men kraven är begränsade till det synliga flimret.

Det går för trögt

Inte ens dessa begränsade EU-krav verkar de flesta tillverkare heller bry sig så mycket om. I den belysningsdatabas som finns i eu, är det många streck i kolumnen för gränsvärdena. Tillverkarna har inte mätt sina produkter. Eller så har de fyllt i exakt det värde som eu kräver.
Har tillverkarna då verkligen mätt sina produkter, undrar han.
–Det går åt rätt håll, för det finns fler flimmerfria lampor på marknaden, säger Johannes Lindén. Men det går för trögt! Jag tycker att tillverkarna borde göra mycket mer än de gör i dag.
Han irriterar sig också på att man tyvärr alltför sällan kan förvänta sig kunniga svar från lampförsäljare. Det mest realistiska alternativet för lampinköparen just nu blir därför att själv testa med mobilen.

Mats Utbult

Kerstin Hart Lundberg – Personalen blir piggare med den nya dygnsrytms belysningen, berättar Kerstin Hart Lundberg. Foto: Ragnhild Larsson

Dygnsrytmsbelysningen gör personalen friskare

En störd dygnsrytm kan öka risken för sjukdomar som cancer. Belysning som imiterar det naturliga ljusets skiftningar kan vara en lösning. Det visar en pilotstudie från avdelning 83 på vuxenpsykiatrin i Malmö.

Här på avdelningen är den tidigare så mörka korridoren behagligt ljus denna tidiga eftermiddag i september. Här arbetar 26 anställda  med 17 patienter.

– Jag  blir pigg när jag kommer hit för att det är så ljust och överlag är personalen mindre trött, säger Kerstin Hart Lundberg, enhetschef på avdelning 83.

Belysningen varierar över dygnet

När avdelning 83 skulle renoveras installerades den nya dygnsrytmsbelysningen. I ett gemensamt projekt mellan Lunds tekniska högskola, Region Skåne och Lighting Metropolis (ett projekt som ska ljussätta framtidens storstäder) ville man ta reda på om dygnsrytmsbelysning kunde göra att personalen blev mindre trött och samtidigt spara energi. Går det att komma hem från jobbet utan att känna sig som en urvriden skurtrasa och kan belysningen ge snabbare återhämtning efter ett arbetspass?

Reglage för dygnsrytmsbelysning
Dygnsrytmsbelsyningen ändrar sig automatiskt efter ljuset utomhus.
Foto: Ragnhild Larsson

Kerstin Hart Lundberg demonsterar hur belysningen fungerar genom att trycka på ljusreglagets olika knappar som sitter på väggen innanför dörren. Dygnsrytmsbelsyningen ändrar sig automatiskt efter ljuset utomhus. På morgonen när morgonpersonalen kommer ökar ljusstyrkan och det kallare ljuset används hela dagen. Runt lunch höjs ljusets intensitet för att dras ner igen efter lunch. Vid tre-tiden  blir ljuset allt varmare och halvnio på kvällen växlar ljuset över i det oranga ambe-ljuset. Den nya belysningen påverkar vår inre klocka och därmed vårt välbefinnande och hälsa. Samtidigt kan man spara upp till 50 procent energi.

Piggare och gladare personal

Kerstin Hart Lundberg tycker att den visuella arbetsmiljön är avsevärt bättre idag.
– Det är mycket ljusare och mer varierat ljus, vilket gör att personalen känner sig piggare och gladare hela arbetspasset. Förutom att det var få lampor tidigare så var det ett halvgult, fisigt ljus. Det är verkligen en stor skillnad med ett så mycket klarare ljus. I början kändes det nästan lite för skarpt. 

När belysningen var nyinstallerad fick en del av nattpersonalen huvudvärk och ögonbesvär.
–Vi tror att det kan bero på att de behövde glasögon eller inte hade full korrigering, men det är sånt vi behöver titta närmare på, säger Hillevi Hemphälä, forskare i synergonomi vid Lunds universitet och som leder studierna om dygnsrymtsbelysning.

Färre svackor av trötthet

Nattpersonalen påverkas mest av den visuella miljön. När den nya belysningen var installerad, fick de som jobbade natt svara på frågor om hur de påverkades av ljuset hur länge man hade sovit och hur trött man var.

Kerstin Hart Lundberg i det orangea ljuset
– Amberljuset på nätterna gör att personalen slipper svackorna av trötthet, säger Kerstin Hart Lundberg. Foto: Ragnhild Larsson

– Nattpersonalen känner sig mycket piggare på natten av amberljuset och är mer jämntrötta eller jämnpigga istället för att drabbas av svackor av trötthet vid tre-fyra tiden på morgonen, säger Kerstin Hart Lundberg.

Det har tagit längre tid för nattpersonalen att vänja sig vid den nya belysningen eftersom allt blir orange. Det krävs mycket information och ett förändrat arbetssätt. För att kunna läsa något på ett papper måste du kanske till exempel tända en lampa med vitt ljus 
– Men det är jätteviktigt att hela avdelningen har amberbelysning så att man inte alltid har vitt ljus igång i något rum. Om du går mellan vitt ljus och amber måste ögat ständigt ställa om, säger Hillevi Hemphälä.

Efter ett år när personalen vant sig var de mycket mer nöjda. Nattpersonalen upplevde att de  fick lättare att sova ikapp dagen efter ett nattpass och de märkte att de boende blev lugnare på natten av amberljuset.  

Störd dygnsrytm ökar risken för sjukdomar

När man jobbar natt, så förändras dygnsrytmen eftersom man får en felaktig melatoninhalt. Även om man är vaken på nätterna, ska vår melatoninhalt vara hög, men om man får för mycket ljus, så sjunker melatoninhalten och man får en störd dygnsrytm.
– Det leder till ökade risker för olika sjukdomar, däribland cancer. Bröstcancer och prostatacancer är till exempel betydligt vanligare hos de som jobbar natt vilket man tror beror på att dygnsrytmen skadas. Frågan är vad vi kan vi göra för att minska risken, säger Hillevi Hemphälä.

Om man istället för att ha ett vitt ljus på nätterna använder ett organgefärgat ljus, amber,  som motsvarar skenet från en eld och inte har något blått i sig, så påverkar det inte melatoninhalten eller vår vakenhetsgrad. Samtidigt blir du tröttare.

Ljusduschar höjer vakenhetsgraden

Arne Lowden vid Stressforskningsinstitutet i Stockholm har upptäckt att om man får en ljusdusch med ett mycket kallt ljus under en kortare tid, så höjs vakenhetsgraden utan att påverka melatoninhalten. Det räcker med 20 minuter under en natt, som kan delas in två tio-minuterspass.  Då kan man jobba i Amber och bara tända när man behöver se tydligare.
– Vår ljusdusch finns inne på personalrummet, men jag är lite osäker på hur ofta den används, säger Kerstin Hart Lundberg.

Stor förbättringspotential

Efter pilotstudien i Malmö har Hillevi Hemphälä och hennes kollegor, gjort ytterligare en studie på BB och en hjärtavdelning på sjukhuset i Helsingborg. Där har man också mätt melatoninhalten på personalen när de jobbade i vitt ljus respektive färgat ljus på natten, liksom hur måendet påverkades av att ta en ljusdusch. Just nu håller forskarna på att bearbeta resultaten som ska vara färdiga i under 2023

Det finns en stor förbättringspotential för den visuella arbetsmiljön, vilket skulle öka hälsan för många anställda, menar Hillevi Hemphälä. Förutom i vården skulle dygnsrytmsbelysningen till exempel kunna användas för att förbättra den visuella arbetsmiljön på flera andra arbetsplatser, som nattarbete i industrin. Men en stor faktor som ofta glöms bort är risken för bländning från armaturer. Det går att göra dygnsrytmsbelysning som inte har en bländningsrisk, men då behövs också mer indirekt belysning för att göra taket ljusare.

Ragnhild Larsson

Ute Besenecker och Stavroula Angelaki, forskare i ljusdesign vid KTH, befinner sig på Arkitekturmuseet, där de förbereder udervisning för studenter. Här finns en kreativ miljö att testa både ljus och skuggor i. Foto: Enikö Arnell Szurkos

Nytt labb förenklar ljusforskning

Dagsljuset måste utnyttjas mer och belysningen anpassas till olika miljöer. Det tycker Ute Besenecker och Stavroula Angelaki, forskare i ljusdesign på KTH, som ser fram emot att bygga upp en ny plats för ljusdesignforskning i Sverige.

KTH:s nya labb för ljusdesignforskning är i uppbyggnadsskedet. Nu har en plats utsetts på KTH Arkitektur, Ljus och Design och forskarna ska nu bestämma hur den ska utformas och vad den ska kallas. Det blir ett större inomhuslabb med möjligheter för simulering, exempelvis VR-simulering och dagsljussimulering – och med rymd nog att bygga upp olika miljöer, förklarar Ute Besenecker, universitetslektor och avdelningschef för Ljusdesign på KTH.

– Vi reser runt till olika internationella forskningsmiljöer just nu, för att se hur vi kan komplettera det som redan finns.

Idag besöker ljusforskarna ArkDes, Arkitektmuseet på Skeppsholmen i Stockholm, där de ska undervisa studenter i ljusdesign. Genom höga fönster strömmar dagsljuset in, och stora mobiler i taket kastar skuggor på väggarna. Forskarna stannar upp en stund och betraktar ljusfenomenet.

– Det är fascinerande att dagsljuset inte utnyttjas bättre. Och att belysningen ännu inte är interaktivt mer anpassad efter de olika ljusförhållandena och aktiviteterna, säger Ute Besenecker.
Stavroula Angelaki håller med.
– Många tror fortfarande att en ljuskälla måste sitta i taket. Dagsljuset kommer ju mot oss från olika håll, inte bara uppifrån.

Ute Besenecker och Stavroula Angelaki, KTH.

Nätverk av forskare
Målet för deras forskning är att människor ska kunna anpassa ljuset bättre till olika aktiviteter och till olika tider på dygnet – och året – både hemma och på arbetsplatserna. Förhoppningen är att forskare ska samarbeta över ämnesgränserna i den nya forskningsmiljön som nu planeras. Ute Besenecker konstaterat att arkitekter och ljusdesigners behöver arbeta nära exempelvis psykologer, arbetsmedicinsk expertis och ergonomer. 
– Vi har börjat bilda ett nätverk för detta nu, med forskare från olika discipliner och universitet. Vi behöver börja prata mer med varandra och förstå varandras fackspråk och också starta flera gemensamma projekt.

Ute Besenecker är själv intresserad av hur ljuset påverkar hälsa och välmående.
– Det hänger verkligen ihop. Anledningen till att jag började forska var insikten om att vår boende- och arbetsmiljö påverkar vår hälsa och mående. 

Forskarna är också redan nu inkopplade i projekt som rör arbetsmiljö. Ett av dem är Iggesunds grundskola i Hudiksvall, som fungerar som en ”testbädd” som doktoranden Stavroula Angelaki arbetar med. Syftet är att testa belysning för lärare och elever och att ta emot, styra och utvärdera belysning som är bättre anpassad till skolan och aktiviteterna som pågår där. 

Stavroula Angelaki började med att sätta sig in i tidigare forskning om belysning i skolmiljö. Arbetet ute på skolan har också påbörjats.
– Vi jobbar nära lärare och elever för att förstå deras aktiviteter i de olika lokalerna. De är alla väldigt engagerade och vi vill gärna göra eleverna ännu mer delaktiga, säger Stavroula Angelaki.

Dagsljuset integreras med belysningen
Det har tidigare varit samma belysning på skolan hela dagarna och året igenom. 
Tanken är att ljuset ska understödja aktiviteterna och rimma bättre med tiden på dagen och året. Ljuset ska exempelvis kunna justeras upp om eleverna behöver skriva eller rita, och justeras ned om någon arbetar med skärm.

– De har många olika ljuskällor i klassrummet. Vi måste hitta sätt som gör att de kan använda dagsljuset bättre och integrera det med belysningen, säger Stavroula Angelaki.

Forskningsprojektet pågår till år 2025 och Stavroula Angelaki hoppas att resultaten kan användas för att informera om utformningen av andra skolmiljöer i framtiden. Syftet är att utvärdera den möjliga inverkan av utvalda ljusscenarier på koncentration, studiero och återhämtning, och att gynna arbetsmiljön för både lärare och elever.

Enikö Arnell-Szurkos

Fotnot: Forskningsprojektet på Iggesunds skola finansieras av Energimyndigheten och Bertil & Britt Svenssons stiftelse för belysningsteknik. Detta projekt är ett tvärvetenskapligt samarbete med konsultföretaget Sweco och Högskolan i Gävle. 

Det är viktigt att tänka igenom ljusmiljön från början, så att det sedan flexibelt kan anpassas efter olika behov, enligt Jörgen Eklund på KTH. Foto: Unsplash

”Utforma belysning rätt från början”

Ljussätt en arbetsplats så att det kan justeras efter olika behov. Det är viktigt att göra rätt från början, enligt Jörgen Eklund, professor i ergonomi på KTH, som har varit med och skrivit nya riktlinjer för synergonomi. 

Det är mycket mer kostnadseffektivt att använda den kunskap som finns om till exempel synergonomi idag och bygga arbetsplatser rätt från början, enligt Jörgen Eklund, som i ett 40-tal studier genom åren visat att kvaliteten förbättras påtagligt genom väl utformade arbetsplatser.

Jörgen Eklund, KTH.

Belysning och synergonomi i exempelvis kontorsmiljö behöver utformas för normalseende såväl som individer med olika synnedsättningar, förklarar Jörgen Eklund.
– Det kan handla om naturliga åldersförändringar i ögonen som alla drabbas av, eller om olika ögonsjukdomar. Då är det viktigt att ha byggt in möjligheter att justera belysningen individuellt.

För att passa flera från början, kan en viss teknik byggas in – dagens moderna led-system – som sedan går att anpassas individuellt vid de olika arbetsplatserna. En person i 65-70-års åldern behöver kanske fyra gånger så mycket ljus som en 20-30-åring, förklarar Jörgen Eklund. Men synergonomi handlar om så mycket mer än ljusstyrka. 

Äldre är känsligare
Äldre personer är exempelvis mer känsliga för bländning. Arbetsplatsen ska placeras så att medarbetare inte blir bländade av dagsljus eller från ljus från spotlights i synfältet. Jörgen Eklund berättar även om andra faktorer som spelar roll, som luminanser (fotnot) i synfältet, kontraster mellan mörka och ljusa fält i inredningen, flimmer och färgsättning. 

Det finns mycket forskning och nya riktlinjer på området, som Jörgen Eklund har varit med och tagit fram. Hans bekymmer är att estetiska krav ibland kan gå före funktion och ergonomi. Det kan handla om blanka datorskärmar eller svarta tangentbord med svarta och blanka ramar, som är dåliga ur synergonomisk synvinkel.

– Egentligen borde tangentborden ha en beigeaktig eller gråaktig färg, för bättre luminansförhållanden, vilket de också hade tidigare. Men så kom det andra trender. Vi har mycket kunskap inom ergonomidisciplinen, men ibland står sig våra ord slätt mot modet och det som går att sälja för tillfället.

Lönsamt med god arbetsmiljö
För att övertyga företagsledare krävs ekonomiska beräkningarna som visar att god arbetsmiljö lönar sig. Det har Jörgen Eklund och hans kolleger tagit fram vad gäller en lång rad produkter och tillbehör. 
– Om en förändring i planeringsstadiet av ett bygge kostar en tusenlapp, kostar samma förändring ungefär tio gånger mer att göra under byggprocessen. Att komma på och göra ändringar när man byggt klart och behöva riva och göra om, kan kosta hundra gånger mer, säger han. 

Är det alltid dyrare att köpa rätt?
– Generellt kostar produkter som är genomtänkta och ergonomiskt bra mer i inköp. Men vi har också tittat på användningskostnaden i industrisammanhang och räknat på den totala livscykelkostnaden och systemkostnaden. Resultaten visar att det lönar sig i längden att köpa bra ergonomiska produkter.

Jörgen Eklund arbetar också med ett projekt om arbetsmiljöförbättringar i byggbranschen och utvecklar smarta arbetskläder som kan förebygga belastningsskador.

Text: Enikö Arnell Szurkos

Fotnot: Luminans handlar om vilken mängd ljus som strålar ut/studsar tillbaka från en viss yta.