Tema: Användbart nr 3 2016 Tema: Centrum för arbets- och miljömedicin

Klyftorna ökar av den ojämlika arbetsmiljön

Klyftorna i samhället går kors och tvärs genom arbetslivet och människors hälsa och de fördjupas. Arbetsmiljön sprängs isär mellan dem som får det bättre och dem som får det sämre. De som behöver mest företagshälsovård får minst. De med lägst utbildning ökar inte sin livslängd i samma takt som de välutbildade.

– Idag ser vi en förstärkt social gradiering, skillnad, mellan de sociala grupperna, säger Maria Albin.

 

Hon är professor vid Institutet för miljömedicin, Karolinska insitutet, överläkare och verksamhetschef för Centrum för arbets- och miljömedicin, CAMM, i Stockholm sedan ungefär ett halvår. En femtedel av sin arbetstid har hon kvar vid AMM i Lund, där hon var chef tidigare, för att avsluta pågående projekt.

Vart fjärde år gör CAMM en arbetshälsorapport. Den senaste visar sprickan som går rakt genom länet och stadsdelarna i Stockholm när det gäller de klassiska, tunga arbetshälsofrågorna.

 

Kraven överstiger förmågan

Tungt arbete, buller, vibrationer, luftföroreningar, sådant finns det mer av i vissa delar av länet än i andra. Spänt arbete, som handlar som höga krav och lågt inflytande, sådant finns det mera av hos den kvinnliga delen av befolkningen än den manliga, i alla kommuner och stadsdelar i Stockholm, men mest hos de med kort utbildning.

– Det finns kommuner och stadsdelar där en tredjedel till en fjärdedel av de svarande i enkäten rapporterar att arbetets fysiska och mentala krav överstiger deras kapacitet. Det kan vara så att arbetet är för belastande för alla, eller att individen och arbetet är felmatchade, säger Maria Albin.

 

Sprida resultat

I Arbetshälsorapporten länkas arbetsmiljön med forskning.

– Så gör vi också när vi tolkar resultatet. Vi vet från forskningen till exempel att om kraven på arbetsförmågan är för höga, får det konsekvenser för sjukskrivningarna.

Resultatet av enkäten sprids till kommuner, folkhälsoansvariga och politiker runt om i länet. För kommunerna gäller det att arbeta vidare med resultatet.

– Till exempel genom att intensifiera samarbetet med primärvården, särskilt i områden där kraven i arbetet inte stämmer överens med arbetsförmågan. Arbetsförhållandena som finns i kommunen betyder mycket för folkhälsan, säger hon.

 

Nynäshamn

Nynäshamns kommun har fått pris för bästa folkhälsoarbete. Men arbetshälsoenkäten i kommunen visar på dåliga siffror. Arbetsförmågan motsvarar många gånger inte kraven i arbetet.

– Nynäshamn har redan påbörjat ett projekt för alla de kvinnor som kommunen är arbetsgivare för. Det är väl grundat i den kunskap som finns. CAMM ska hjälpa till med att utvärdera det arbetet, säger hon.

 

Två problem

Maria Albin

Maria Albin

Ett problem i enkäten är att svarsfrekvensen är ojämn. Fler kvinnor och högutbildade svarar och fler äldre än yngre. Det försöker man rätta till genom att vikta samman svaren. Det andra problemet är att det inte finns frågor om vissa arbetsmiljöförhållanden som hot och våld, tillgång till företagshälsovård och systematiskt arbetsmiljöarbete på arbetsplatsen.

Frågor om luftföroreningar på arbetet går inte att gradera, därtill behövs mätningar. Upplevelsen av sådana föroreningar avspeglar inte risken på ett tillförlitligt sätt.

 

Varningssignal

Det mest anmärkningsvärda i arbetshälsoenkäten tycker Maria Albin är att en stor andel boende i vissa kommuner och stadsdelar upplever att deras arbetsförmåga inte motsvarar arbetets krav. Det betyder på sikt förlorad arbetsförmåga och försämrade förhållanden för dem själva och deras familjer. Men också för arbetslivet och för samhället.

– Detta ger en ljudlig signal om att allt inte står rätt till. Det betyder att arbetet kräver för mycket eller att arbetet inte är anpassat till individen.

 

Bita ihop och fortsätta

Att den fysiska arbetsförmågan inte motsvarar arbetets krav är generellt vanligare för dem med förgymnasial utbildning. Nedsatt fysisk arbetsförmåga finns inom yrkesgrupperna med tungt fysiskt arbete. Spänt arbete finns överallt och skär rakt igenom sociala skikt bland kvinnor i arbetslivet.

Bland yrkesgruppen städare visar både män och kvinnor en hög andel som anser att de mentala och fysiska kraven överstiger deras arbetsförmåga.

För köks- och restaurangpersonal anger mellan 30 och 40 procent av kvinnorna att arbetet mentalt och fysiskt kräver mer än de orkar. Bland männen upplever var fjärde fordonsförare och var femte byggnadsarbetare att arbetets fysiska krav är för höga. Lärare och sjuksköterskor ligger också högt.

– Vad gör den som inte orkar med sitt jobb? Biter ihop och fortsätter. En dag går det inte längre. Det är min erfarenhet som arbetsmedicinare, säger Maria Albin.

 

Vinnare och förlorare

Hårt arbete.

Arbetsförmågan bland olika åldersgrupper varierar hos unga och äldre. Bland kvinnorna är det en femtedel av de unga som säger att de mentala kraven överstiger deras arbetsförmåga.

– Upp i åldrarna slår de fysiska kraven igenom mer, särskilt tydligt bland män.

När det gäller den förväntade arbetsförmågan om två år tror var femte av de unga och de äldre att de inte kommer att klara av kraven i jobbet då.

– Arbetsmiljön går isär. För många blir arbetsförhållandena bättre och bättre, och för andra blir den sämre och sämre. De med kort utbildning är särskilt utsatta. Vi ser det också i omvärlden. Det är globaliseringen som slår igenom, där de enkla jobben konkurrerar på en global marknad, säger hon.

 

Företagshälsovård saknas

Det finns inga bra system för att följa hur arbetsmiljön utvecklas i Sverige.

– Sådana system finns på det yttre miljöområdet. Det skulle behövas en hälsorelaterad arbetsmiljöövervakning, ett gemensamt underlag inför stora strategiska samhällsbeslut.

Arbetsmiljöverkets undersökningar tittar till exempel inte på arbetsmiljön i relation till anställningsförhållanden och i de senaste undersökningarna inte heller i relation till positionen på arbetsmarknaden.

Företagshälsovården kan vara en viktig länk mellan primärvården och arbetsplatsen, men den länken behöver förstärkas.

– Primärvården borde i större utsträckning bli medveten om när och hur man kontaktar företagshälsovården och företagshälsovårdens täckning måste förbättras. Den finns inte på de arbetsplatser där den bäst behövs.

 

Ökad sjukfrånvaro följden

Tillgång till företagshälsovård har minskat mest bland arbetare och mer bland kvinnor än bland män.

– Idag ser vi en förstärkt social, gradient, skillnad, mellan de sociala grupperna. De som behöver mest får minst.

– Då är det självklart att man ser resultat i ökad sjukfrånvaro och ökad utstötning från arbetsmarknaden för sårbara grupper, säger Maria Albin.

Det finns också en fördjupad klyfta i folkhälsan i Sverige. Mellan åren 2000 och 2015 har den förväntade återstående genomsnittliga livslängden från det att en person är 30 år ökat från 81,1 år till 81,4 år för kvinnor utan eftergymnasial utbildning, totalt 0,3 år. Men för kvinnor med eftergymnasial utbildning har livslängden ökat från 85,2 till 86,8 under samma period, det vill säga med hela 1,6 år.

– Det finns liknande resultat för män, men särskilt kvinnor med kort utbildning släpar efter. I den högutbildade gruppen är bilden för män mer homogen, medan spridningen är större bland kvinnorna.

 

Mer samarbete

Hus

CAMMs nya lokaler vid KI.

CAMMs patienter kommer ofta från arbetsplatser där arbetsmiljön är eftersatt.

När arbetsmedicin gör besök på deras arbetsplatser för att undersöka arbetsmiljön, minskar exponeringen inte bara för personen som remitterats till kliniken, utan också för de andra som arbetar där. Det kan gälla till exempel vibrationsskador.

– Arbetsplatsbesök ger ett stort genomslag men det är också en resursfråga. Vi behöver ett närmare samarbete med vårdcentralerna och utveckla enkla verktyg som allmänläkarna kan använda, säger Maria Albin.

Allmänläkarna kan till exempel ta kontakt med företagshälsovården när de upptäcker att arbetets krav överstiger patientens förmåga.

 

Nyttiggöra kunskaper

Ibland slår CAMM larm till Arbetsmiljöverket efter ett arbetsplatsbesök. Det gällde till exempel problemen för dem som arbetade med ögonfransförlängning. De problemen var okända då, men upptäcktes när fler fick eksem och astma.

– Vi måste arbeta så att vi hjälper arbetsplatser som vill göra rätt för sig och eliminera arbetsförhållanden som innebär oacceptabla risker. Man ska inte konkurrera med dålig arbetsmiljö.

Grundläggande för framtiden är att den kunskap som finns kommer till nytta, anser hon. Det är viktigt både ur arbetsplatsperspektiv, folkhälsoperspektiv och ur samhällets perspektiv. Behoven är stora och det är viktigt att fånga upp nya risker.

– Preventiva insatser i arbetslivet är en viktig del för att förebygga ohälsa och minska de systematiska skillnaderna i hälsa.

Det är främst patienter från primärvården och företagshälsovården som remitteras till CAMM, bland annat till Hudallergimottagningen. Andra besvär handlar om inomhusmiljön, hemma eller på arbetsplatsen, vibrationsskador, belastningsskador och psykosociala problem.

 

Samarbete med KI

Personalen vid CAMM medverkar i forskning som finansieras av externa bidrag, i huvudsak från Forte och AFA Försäkring. Då samarbetar man nära med Institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet eller med högskolor och universitet runt om i Sverige.

– Vi inom landstinget får tillgång till den stora kompetens som finns i forskningsmiljöerna och vice versa. Vi ser kunskapsluckorna och nya forskningsområden och skapar projekt tillsammans.

 

Olycklig utveckling

CAMM har fått neddragen budget i år och står inför nedskärningar också 2017 och 2018.

– Vår verksamhet är inte en kostnad utan en investering för framtiden, anser vi. Vi har försökt hålla kvar samma verksamhet, men det håller inte med nya besparingar. Nu måste vi börja stryka verksamheter, tror Maria Albin.

En verksamhet som är hotad är att nyttiggöra kunskapen. Resursen företagshälsovård har minskat och det preventiva uppdraget har i stor utsträckning försvunnit samtidigt som utbildningen för företagshälsan stagnerat.

– Idag ser vi att mottagarsidan har försvagats. Det finns färre som kan ta emot kunskap om nya metoder för primärprevention, till exempel inom företagshälsovården. Där finns en lucka. Det finns också en lucka i kommunikationen från forskningsresultatet till hur kunskapen kan användas ute på arbetsplatserna.

När kunskapen inte blir tillgänglig för arbetsplatserna blir resultatet onödig sjuklighet och förlust av människors förmåga att kunna försörja sig själva.

Det finns också mindre pengar till arbetsplatsnära forskning, eftersom forskningsrådet Forte i mindre grad finansierar sådan forskning jämfört med när Rådet för arbetslivsforskning fanns.

– Allt detta är olyckligt, säger hon.

 

Inte orka med

Det gäller att stänga igen de kunskapsluckor som finns.

– Forskningen är global. Vi forskar på de områden där vi har bättre förutsättningar än andra. Jag tillhör en forskargrupp på KI och vi samarbetar med andra universitet och högskolor, både i Sverige, inom EU och utom EU.

Maria Albin forskar nu inom området hållbart arbetsliv för alla åldrar. Hon undersöker arbetslivet i ett livsloppsperspektiv, medan andra medarbetare tittar på tidsbegränsade anställningar och andra icke-ordinära arbeten.

– När man förändrar pensionsvillkoren så att alla måste jobba till 67 år för att få full pension blir det inga problem för dem som har goda arbetsförhållanden. Men de som av ekonomiska skäl ser sig tvingade att vara kvar i ett arbete man inte riktigt orkar med blir sjuka. Då ökar de sociala skillnaderna i hälsa, för sådant påverkar hälsan negativt.

Många kvinnor arbetar oregelbunden arbetstid. Då blir återhämtningen än viktigare när man blir äldre.

 

Byta jobb

Arbetsplatserna måste göra åldersmedvetna riskbedömningar som del i det systematiska arbetsmiljöarbetet och planera inför framtiden.

Det är inte ett individuellt problem. En del arbetsuppgifter är för tunga för personer med normalt åldrande som är över 60 år.

– Den som har ett fysiskt tungt arbete behöver kanske växla över till något annat för att inte bli utsliten med åren, säger Maria Albin.

Eva Ekelöf

 

FAKTA

Arbetshälsorapporten

Vart fjärde år sedan 1990 gör CAMM en folkhälsoenkät i länet. Frågorna i enkäten är baserade på forskningsresultat. Svaren resulterar inte bara i en folkhälsorapport, utan också i en arbetshälsorapport som visar hur arbetsmiljön ser ut om man frågar invånarna i länet själva.

 

 

Stöd som strategi mot stress

Socialt stöd kan systematiskt använt vara en skyddsutrustning för arbetsplatsen, ett verktyg mot stress och psykosociala hälsorisker.

 

Arbetsmiljökonsulten med mera Eva Linér har i boken Skydd mot stress – det finns (Komlitt 2016) gjort ett praktiskt användbart redskap av Karaseks, Theorells och Johnsons välkända krav-kontrollmodell.

Den säger i korthet att om du i arbetslivet inte kan balansera de krav som ställs med egen kontroll, behöver du stöd eller resurser för att klara jobbet och för att skydda dig. I fysisk arbetsmiljö är det uppenbart, kan du inte undvika att utsätta dig för en skadlig omgivning behöver du använda skyddsutrustning. För att skydda dig mot organisatorisk och social ohälsa, som AFS 2015:4 sedan i våras kräver, behöver du socialt stöd.

Modell för stöd

Linér presenterar fyra stödformer. Känslomässigt stöd handlar om att bli sedd och uppmärksammad i sitt arbete, värderande stöd om återkoppling och feedback, informativt stöd kan vara utbildning, fortbildning och handledning och praktiskt stöd kan gälla bemanning, avlastning och tekniska hjälpmedel. Författaren presenterar en modell för hur tillgången på eller frånvaron av stöd kan analyseras.

En viktig grundtanke i boken är att en god organisatorisk och social arbetsmiljö vilar på samma förutsättningar som utveckling och förbättring på arbetsplatsen. Boken Skydd mot stress – det finns kan alltså användas för att utveckla en både frisk och effektiv arbetsplats.

Bo Silfverberg

 

Nynäshamn Nynäshamns kommun satsar 6 miljoner för att förbättra arbetsmiljön och trivseln. Ledningen hoppas få ner sjukskrivningarna, som kostar 14 miljoner.

Så ska Nynäshamn lyfta hälsan i jobbet

”Jaget, laget och uppdraget” – så heter projektet som är tänkt att öka hälsan bland de anställda i  Nynäshamns kommun.

Där har en genomsnittlig heltidsanställd tre timmars sjukfrånvaro i veckan. 

– Projektet ska leda till en tydligare organisation, som i sin tur kan minska ohälsan, säger projektledare Linda Öhman.

 

Den senaste arbetshälsorapporten från Centrum för arbets- och miljömedicin visar att Nynäshamn  hör till de delar av Stockholms län där invånarna utsätts för allra mest belastningar i arbetet och där sjukskrivningar är vanligast.

Men Nynäshamn satsar också för att minska problemen.

Kommunen, som är den största arbetsgivaren, har startat ett projekt för att göra organisationen mer hälsosam.

Jaget och laget

En bärande tanke är att hälsan kan förbättras med en större klarhet i vad ”jaget” och ”laget” ska göra och vad som behöver bollas högre upp i organisationen.

– Att jag vet vad jag ska göra på jobbet, vet vad min arbetsgrupp har för uppdrag och vad som gäller för hela organisationen, säger Linda Öhman som leder det treåriga projektet som under hösten kickar  igång på allvar.

Projektet hade alltså redan inletts när det i våras utbröt något så ovanligt som en arbetsmiljödebatt i lokala Nynäshamns-Posten.

”Arbetsglädjen har försvunnit och arbetsbelastningen är för hög. Jag har blivit en bricka som cheferna tror att de kan göra vad som helst med”, skrev en olycklig undersköterska. En anonym tjänsteman vittnade om ”misstro, hot, trakasserier och utfrysning”.

Skiljer sig inte från andra orter

Det var inte denna debatt som ledde till projektet, berättar Linda Öhman, som normalt jobbar med HR-frågor.

Hon tror inte att Nynäshamn och kommunen som organisation skiljer sig så mycket från andra liknande småorter i landet.

–Mitt uppdrag är att försöka vända ökningen av sjukfrånvaron och att få ner den psykiska ohälsan. Det är mer stress i arbetslivet, mer stressrelaterade besvär, oro, ångest, sömnproblem, svårigheter att koncentrera sig. Det är trender som inte är unika för Nynäshamn, utan finns i samhället i stort, säger hon.

Psykiska diagnoser står för de flesta av de långa sjukfallen i landet, enligt Försäkringskassan. Den psykiska ohälsan har ökat även bland invånarna i Nynäshamn i flera år.

Det finns pengar att spara

Hos kommunen, som är största arbetsgivaren, låg den totala sjukfrånvaron 2014 på 7,6 procent, när riksgenomsnittet var 6,3. Enligt projektdirektiven som kommunstyrelsen klubbade kostar detta över 14 miljoner om året och då är inte vikariekostnader eller bortfall av produktion medräknat.
Det finns alltså pengar att spara.

Dessutom vill kommunen stärka sig som attraktiv arbetsgivare.

Sex miljoner får projektet kosta, pengar som tas av folkhälsomedel. Kommunen har en så stor andel
av de arbetande i Nynäshamn och kvaliteten i servicen påverkar dessutom stora delar av samhället, så att på sätt och vis är arbetsmiljöfrågan även en folkhälsofråga, anser kommunstyrelsen.

Pilot för hela landet

Pengarna ska gå till att utveckla en metod som kan sprida sig i hela kommunen och även utanför. Två förvaltningar ingår i pilotprojektet, en grundskola och hemtjänsten. Projektet siktar in sig på otydliga arbetsbeskrivningar, att personer kan ha olika bilder av målet och olika förväntningar.

Det här är saker som orsakar konflikter, bristande kvalitet, stress och känslor av otillräcklighet, menar Linda Öhman.

Arbetsgrupperna ska få jobba med sina vardagliga problem och utmaningar.

– Det handlar om att se vad som kan lösas direkt av laget och vad som behöver tas upp högre upp. Det kan gälla att hemtjänsten inte tycker sig hinna med bilrutterna, att det saknas cykelhjälmar, att lärare behöver mer stöd för att det är många elever i klasserna.

Uppdragsdialog löser knutar

Verktyget man ska använda kallas uppdragsdialog. Det har kommunen plockat upp från Stockholms universitet och det har provats i flera andra kommuner.

Det utgår från tanken att arbetsvillkoren bestäms redan när ett uppdrag formuleras. Med hjälp av uppdragsdialog ska anställda och chefer klara ut var knutarna finns och på vilken nivå i organisationen de ska lösas.

Metoden har beskrivits som ett sätt att flytta arbetsmiljöfrågorna från sidovagnen in i verksamheten.

Alla steg

Projektet i Nynäshamn blir en variant som ska omfatta alla trappsteg, från politikerna via ledare och chefer ner till arbetsgrupper och enskilda medarbetare.

– Det finns förebilder inom industrin, där man kan ha stormöte på morgnarna med chefer och medarbetare. Det som ska uppåt i organisationen ska tas vidare samma dag
eller någon dag senare. Ett arbetsmiljöproblem får inte ta månader, säger Linda Öhman.

– Jag tror att en tydlig organisation gör att vi får ner sjukfrånvaron, säger hon.

I paketet ingår också nytt utbildningsmaterial, kurser för enskilda och grupper, chefsutveckling och coachning.

Fler chefer och anställda?

Uppdragsdialogerna kan mycket väl leda till ökad bemanning, menar Linda Öhman.

Ett parallellt projekt, ”Nära ledarskap”, ska särskilt titta på ledarfrågor. Aktuell forskning visar att kvinnodominerade branscher ofta har betydligt färre chefer än mansdominerade. Och att chefsunderskott bidrar till sämre arbetshälsa.

– Man kan inte ha 80 medarbetare på en chef. Satsningen som vi gör på dialog och utbildning är inte hela medicinen, säger Linda Öhman.

Bättre balans

Dialogerna kan bidra till bättre balans mellan krav och kontroll, mellan ansträngning och belöning, ambitioner och resurser, kvalitet och kvantitet. Allt sådant som forskningen visar är hälsoskapande. Så är tanken.

Linda Öhman tycker att projektets arbetssätt går väl i linje med OSA, den nya föreskriften från Arbetsmiljöverket om organisatorisk och social arbetsmiljö, och hand i hand med föreskriften om systematiskt arbetsmiljöarbete.

Tydliggöra uppdraget

Jenny Ohlsson är enhetschef för de cirka 120 anställda i hemtjänsten, med fyra gruppchefer under sig. Numera har man ett tak på 30 anställda per gruppchef. Tidigare kunde det vara ända upp till 70.

Hon berättar att sjuktalen är ”jättehöga”. I en av grupperna har det varit 19 procents sjukfrånvaro.

– Det är mycket som är stressrelaterat, men när vi får in läkarintyg står det sällan att det enbart beror på jobbet. Man kan ha det jobbigt hemma
också.

Jenny Ohlsson har stora förhoppningar om att projektet ska tydliggöra uppdraget och hjälpa till att klara ut de krockar som uppstår när personalens arbetsscheman ska matchas mot brukarnas behov.

– Schemat är väl egentligen det vi diskuterar mest, och det är en orsak till stress, säger hon.

Klara ut

Projektet ska förhoppningsvis göra det klarare vad medarbetarna ska kunna påverka i sitt jobb, så att balansen mellan krav och kontroll blir bättre, menar hon.

– Det ska bli kul att jobba med det här. Jag ska få coachning också. Man kan känna sig ensam som chef, det är inte alltid man har någon att ta upp saker med, säger Jenny Ohlsson.

”Jaget, laget och uppdraget – en strategi för ett friskt arbetliv” startar i år och avslutas hösten 2018. Satsningen utvärderas av Centrum för arbets- och miljömedicin, CAMM.

– Det projektet är viktigt för oss, säger Gun Johansson, epidemiolog på CAMM.

Outsinliga behov

I kontaktyrken inom vård, skola och omsorg finns ofta outsinliga behov, menar hon. Det blir tungt om det saknas en samsyn i organisationen och den anställda själv måste sätta gränserna.

–Det kan bli oerhört stressande. De flesta vill ju hjälpa, säger Gun Johansson.

Projektet hade redan dragit igång när CAMM kopplades in för att följa resultaten. De ska göra upprepade enkäter i Nynäshamn och följa sjuktalen.

– Vår roll är att vara en oberoende part som utvärderar projektet, säger Gun Johansson.

Hösten 2016 gör forskarna enkäter med de anställda på olika nivåer i kommunen och följer sedan upp med motsvarande frågor efter en tid.

Om projektet blir lyckosamt tänker man sprida metoderna till andra kommuner i länet och ut i landet.
Och kanske kan den insändarskrivande undersköterskan bli bönhörd:

”Rädda arbetsglädjen i kommunen! Gör någonting nu!”

 

Roland Cox

 

 

Studien av hur buller i arbetsmiljön kan påverka foster omfattar 1,4 miljoner barn. Foto: Melbia, Freeimages

Buller kan skada ofödda barns hörsel

När gravida kvinnor arbetar i mycket bullriga miljöer ökar risken för hörselskador hos barnet, visar Jenny Selanders forskning. Studien omfattar över en miljon barn under tjugo års tid.

Tidigare har man trott att foster är ganska väl skyddade från yttre ljud under mammans graviditet.

 

Nyare forskning har dock visat att buller, till exempel från arbetsmiljön, leds vidare till fostret. Det gäller särskilt lågfrekvent buller, från bland annat motorer, pumpar och kompressorer.

Tydligt samband

Jenny Selander, medicine doktor och forskarassistent arbetar tillsammans med bland andra Per Gustavsson, professor och överläkare. De har nu kunnat slå fast att det finns ett tydligt samband mellan hörselskador hos barnet och att mamman varit utsatt för kraftigt buller i arbetet.

Forskarna är verksamma vid Centrum för arbets- och miljömedicin, Stockholms läns landsting och Institutet för miljömedicin, Karolinska institutet.

– Det kändes viktigt att göra den här studien, eftersom det finns ganska lite forskning om buller och graviditet tidigare. Därför kan det vara svårt att ge råd till blivande mödrar, säger Jenny Selander.

Stort material

Studien, som stöds av Forte, omfattar ett jättematerial – 1,4 miljoner barn födda i Sverige mellan åren 1986 och 2008.

Uppgifterna hämtades från register hos Socialstyrelsen, Statistiska centralbyrån och Försäkringskassan. Den vägen fick forskarna en bild av barnets hälsa och mammans yrke. De kunde också se om hon hade varit på arbetet under graviditeten.

Utifrån yrkesuppgifterna delade de in bullernivån i tre klasser: lågt buller (under 75dBA), medelhögt buller (75-84 dBA) och högt buller (85 dBA eller över).

6 000 kvinnor

Omkring 6 000 kvinnor hade under sin graviditet arbetat i yrken där bullernivån är hög. 290 000 hade arbetat i yrken med medelhög bullerexponering. Ungefär en procent av barnen hade så allvarliga hörselskador att de behövde utredas av specialistläkare.

När mamman under graviditeten hade arbetat heltid i en bullrig miljö (85 dBA eller över) var risken för hörselskador hos barnet 80 procent högre än om mamman hade jobbat på en arbetsplats med låg bullernivå (under 75 dBA). Ökningen kan inte förklaras av skillnader i mammornas rökvanor, ålder, utbildning eller liknande.

– Det finns ett tydligt samband mellan hörselskador och om mamman arbetade heltid i en mycket bullrig miljö, säger Jenny Selander. Hörselskydd är bra för mamman, men ljud verkar gå rätt in till barnet.

Vissa branscher

De gravida kvinnor som utsattes för riktigt höga ljudnivåer arbetade i vissa industriarbeten, med styckning av kött eller inom kulturen som konsertmusiker.

– De effekter som forskarna såg, gällde mycket höga ljudnivåer (85 dBA eller över), betonar hon.

Arbetsmiljöverkets föreskrifter säger att arbetsgivaren ska göra särskilda insatser om bullernivån ligger på i genomsnitt 80 dBA under arbetsdagen.

– Följer man föreskrifterna är man skyddad, med den kunskap vi har i dag. Men många exponeras tyvärr för mer än så, säger Jenny Selander.

Risken med starkt buller under graviditet handlar inte enbart om skador på hörseln. Forskarna tittar också på om det buller som den blivande mamman utsätts för kan påverka barnets födelsevikt eller tillväxt. De resultaten kommer troligen att publiceras i början av 2017.

 

Margareta Edling

Gun Johansson på Centrum för arbets- och miljömedicin blev själv överraskad över de stora skillnaderna i hälsa mellan olika områden i länet. Foto: Roland Cox

Höga ohälsotal i Nynäshamn

Den som arbetar i Nynäshamn är betydligt mer utsatt för buller, vätskor, vibrationer och stress än den som bor i Danderyd eller Lidingö. En rapport om arbetshälsan i Stockholms län avslöjar en hälsoklyfta mellan friska och sjuka områden.

Gun Johansson, som sammanställt rapporten, blev förvånad över att den inte väckte mer uppmärksamhet i medierna när den presenterades tidigare i år.

 

– Vi tyckte själva att oj – är det så stora skillnader! Jag tycker att det är angeläget att visa att Stockholm inte är ett homogent län.

Gun Johansson arbetar på Centrum för arbets- och miljömedicin, CAMM, inom Stockholms läns landsting. Hon är epidemiolog och expert på hälsa på befolkningsnivå.

Forskargruppen levererar sedan 1990 en större arbetshälsorapport vart fjärde år. Forskarna har sorterat statistiken på olika ledder olika år, till exempel utifrån arbete kopplat till åldrar eller levnadsvanor.

Stora geografiska skillnader

I år valde de att titta på det geografiskt och upptäckte överraskande stora skillnader mellan de 26 kommunerna i länet, och mellan de 14 stadsdelarna i Stockholms stad. När forskarna tidigare år jämförde med hela Sverige låg Stockholms län bland de lägsta i landet när det gäller ohälsa och exponering för arbetsmiljöproblem.

– Det såg ut att vara väldigt bra här, men Stockholm består av olika populationer. Man talar mer och mer om att samhället håller på att dras isär, säger Gun Johansson som är redaktör för rapporten.

– Det finns ställen i Stockholm där man ligger långt under och platser där man ligger
skyhögt över riksvärdena.

–Det finns orter i länet där människor är mer utsatta för buller i sitt arbete. Där kommer man med all sannolikhet att få mer hörselskador. Den insikten kan användas för att dimensionera resurserna i olika delar av länet, säger Gun Johansson.

Nynäshamn utmärker sig, i sällskap av ytterorter som Södertälje, Norrtälje och Botkyrka.

 Mycket ”spänt arbete”

Nynäshamnsborna arbetar i hög utsträckning deltid och bland kvinnorna är tidsbegränsade anställningar dubbelt så vanliga som till exempel på Kungsholmen.

Mer än var tredje kvinna i Nynäshamn uppger att de har ett ”spänt arbete”, alltså höga krav i kombination med låg kontroll. För männen är det bättre, men fortfarande en bit över länssnittet.

Orten utmärker sig också i andel arbetande med fysiskt tungt arbete.

Här jobbar var fjärde man med vibrerande handredskap under minst fyra timmar i veckan, mot en liten bråkdel i centrala Stockholm. Var femte kvinna kommer ofta i kontakt med vatten i arbetet, vilket kan ge eksem.

I Danderyd är den gruppen knappt mätbar.

I Nynäshamn utsätts de förvärvsarbetande i högre grad för buller i jobbet, det gäller både kvinnor och män.

Många sjukdagar

Det verkar följdriktigt att nynäsborna nästan toppar listan för sjukskrivningar, med knappt 20 sjukdagar under förra året. Motsvarande för Danderyd låg under 10 dagar.

Samband mellan arbetsmiljöpåverkan och ohälsa är förstås komplicerade. Hur ska siffrorna tolkas? Ålder spelar roll.

Utbildningsnivån är lägre i Nynäshamn än i norra länet, vilket signalerar lägre socioekonomisk ställning och slår igenom i ohälsotalen. Nynäshamn är dessutom en småstad och kanske mer lik andra småstäder i landet än storstadskommuner.

Det handlar om en före detta bruksort som ännu har industrier men där kommunen är den största arbetsgivaren.

Hälsoklyfta inom länet

En större andel jobbar följaktligen i vård, skola och omsorg. Det finns också en landsbygd med lantarbete och skogsarbete, mer ovanligt i Solna och Bromma.

Oavsett förklaring pekar rapporten på en hälsoklyfta inom länet, en fingervisning om var ohälsoriskerna är störst och var mest resurser borde sättas in. Om det kommer att ske är ytterst en fråga för landstingets politiker.

– Rapporten kanske inte förändrar världen, men den är ett beslutsunderlag bland andra. Alla de exponeringar vi tog med är sådana som vi forskare vet hänger ihop med ohälsa, säger Gun Johansson.

Hon hoppas att sammanställningen även kommer till nytta på andra håll. Arbetsgivarna kan bli
mer uppmärksamma, företagshälsovården kan haka på, kanske fackförbund och skyddsombud.

– Primärvården är en viktig avnämare. Om läkaren vet att det finns många som är bullerutsatta här
kan det vara rimligt att kolla vilket jobb en person har som söker för hörselproblem.

Gäller att få ut kunskapen

 Och i ”den ideala världen” skulle primärvården kunna se till att upprätta kontakt med arbetsgivaren.

– Så att man inte bara får några tabletter och två veckors sjukskrivning och sedan kommer tillbaka till samma exponering, säger Gun Johansson.

– De flesta arbetsgivare vill om de kan, det är jag övertygad om. Det gäller att få ut kunskapen.

 

Roland Cox