Tema: Användbart nr 1 2018 Tema: Sexuella trakasserier

Regelverk räcker inte för att hantera sexuella trakasserier

På Södertörns högskola finns det få fall av anmälda sexuella trakasserier som kan lagföras eller hamna i personalansvarsnämnden.

– Det betyder inte att det inte förekommer trakasserier, men mänskliga relationer är lite komplicerade och går inte alltid att hantera i regelverk, säger Gustav Amberg, rektor på Södertörns högskola.

 

Om du som student blir konstigt bemött av din lärare som kommer med märkliga kommentarer och ger dig blickar, kan det leda till att du väljer bort den kursen, även om det inte handlar om rena sexuella trakasserier som kan lagföras.

Det kan vara en lärare som gärna umgås med studenterna och tittar extra mycket på tjejerna, men aldrig gör något fysiskt eller säger något tydligt diskriminerande. De yngre kvinnorna tycker ändå att det är väldigt obehagligt och söker sig därifrån.

– Då har det ju fått stora negativa konsekvenser för människor även om det inte handlar om några lagbrott. Därför behöver vi bli bättre på att föra in värdegrundsfrågor och uppförandefrågor i internutbildningar och interna diskussioner.

Gustav Amberg Foto: Anna HartvigFlera risksituationer

Gustav Amberg tycker att högskolan har bra koll på det formella regelverket, det som bryter mot diskrimineringslagstiftningen eller kan anmälas till DO.

– Samtidigt vet vi att studenter och doktorander befinner sig i en situation där de riskerar att bli utsatta eftersom de är beroende av personer som är mer seniora och ofta befinner sig i situationer som är lite slutna.

Respekt för andra människor

I och med metoo-rörelsen har det blivit tydligt att det legala regelsystemet inte rår på de här händelserna.

Gustav Amberg menar att det handlar om den psykosociala arbetsmiljön där det gäller att uppföra sig schysst och respektera andra människor.

– Man kan ju vara subtilt väldigt respektlös och undergrävande om man alltid fnyser eller tittar i taket när en viss person säger något.

Använda berättelserna förebyggande

Att synliggöra och förändra den rådande kulturen är en utmaning.

För att förebygga trakasserier kommer Södertörns högskola att använda sig av alla de berättelser som kommit fram i metoo-rörelsen i olika processutbildningar och workshops, i handledarutbildningar och pedagogiska utbildningar. Berättelserna kan användas som utgångspunkt för rollspel och diskussioner om hur de inblandade hade agerat i samma situation.

Förhoppningsvis kan det leda till att man funderar över sitt eget beteende och den kultur som råder på arbetsplatsen.

– Om det inte blir tydligt att vissa beteenden inte är okej, så ser man det inte ens som ett problem utan tänker kanske att det där är väl en privatsak. Med metoo tror jag att perspektivet skiftar lite. I en öppen och tillitsfull miljö där man har professionella relationer och litar på varandra, blir människor inte utsatta, menar Gustav Amberg.

Gustav Ambergs råd till chefer för att förebygga sexuella trakasserier och utsatthet

1. Som chef måste du tala om hur det ska vara. Man ska inte underskatta den effekt det kan få.

2. Liera dig med någon som har mycket kunskap om sexuella trakasserier och jämställdhet, som kan vara med under utbildningar.

3. Arbeta inte med frågan i separata projekt. Engagera alla som har ansvar och gå via prefekten. Det är de som måste se det som sitt ansvar att sexuella trakasserier inte får förkomma.

 

Ragnhild Larsson

Trakasserier i akademin ses som individuellt problem

Få fasta tjänster, en hierarkisk organisation, hård konkurrens om forskningsmedel i kombination med en tystnadskultur och bristande ledarskap.Det är några av orsakerna till förekomsten av sexuella trakasserier och utsatthet på universitet och högskolor.
Konsekvensen kan bli att kvinnor slutar forska.

 

En studierektor på ett svenskt universitet har under 15 års tid haft en privat mottagning där
han bjuder in resurssvaga studenter för att hjälpa dem att klara utbildningen. Han inleder sexuella relationer med vissa och inte med andra. Universitetets ledning vet om vad som pågår, men gör ingenting.

– Jag skulle kunna berätta tusentals berättelser om sexuella trakasserier inom akademin, säger forskaren Fredrik Bondestan, forskningssamordnare vid Nationella sekretariatet för genusforskning.

– Men tröskelvärdet är skyhögt för att du ska få legitimitet och trovärdighet för berättelser om utsatthet i akademin.

Gunilla Carstensen håller med. Hon är universitetslektor i arbetsvetenskap vid Högskolan
Dalarna och har forskat om sexuella trakasserier inom akademin.

– När jag började forska i mitten av 1990-talet, förvånades jag över tystnadskulturen.
Att skapa goda relationer till de som har inflytande blir så viktigt att man till viss del håller tyst. Dessutom ses sexuella trakasserier inte som ett arbetsmiljöproblem, utan som ett individuellt problem.

Studenter mest utsatta

Undersökningen Slagen Dam från 2001, visar att det är studenter, oavsett ålder, som är mest utsatta. Två tredjedelar har erfarenhet av sexuella trakasserier och var tredje kvinna som studerar vid universitet och högskolor uppger att hon blivit sexuellt trakasserad under det senaste året. Det innebär att studenter över 18 är den grupp som är mest utsatt för sexuella trakasserier i det svenska samhället.

Samtidigt ger de enkäter som gjorts ingen samstämmig bild.

Fredrik Bondestam har gått igenom all forskning om sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön inom akademin mellan 1987 och 2007. Till exempel uppger mellan 2 och 45 procent av de kvinnliga doktoranderna att de någon gång blivit utsatta för sexuella trakasserier.
I flera av studierna är män över huvud taget inte tillfrågade.

Ses som ditt eget fel

I många av de berättelser som kommit fram i metoo-uppropet, har den utsatta kvinnan inte anmält de sexuella trakasserierna till sin chef.

– Att uppleva sig själv som ett offer går inte ihop med bilden av forskarvärlden, där man ska vara stark och självständig. Det är en machokultur. Att vara utsatt hör inte hemma där, säger
Gunilla Carstensen.

Hennes intervjuer visar också att det finns strukturer som gör att den som blir utsatt blir bemött som att det är personens eget fel: ”Varför dansade du med honom?”, ”Varför bytte du inte handledare?”, ”Om du bara hade varit tillräckligt förutseende hade det inte hänt.”

Den som drabbas försöker hitta en strategi för att det inte ska hända igen. Man undviker
vissa personer och låter bli att gå på personalfesten. Eller så slutar man helt enkelt att forska.

Akademin är svårstyrd

Fredrik BondestamEtt hinder för att förändra, är att den akademiska miljön är svårstyrd.

– Den slåss med näbbar och klor slåss för sina egna principer och sin självständighet, sina egna regler och sin egen kultur, på gott och ont, säger Fredrik Bondestam.

Organisationen i sig ställer också till problem. Dels finns det en linjeorganisation med administrativa chefer, som är prefekter och dekaner, dels en annan halva med forskningsledare, forskare och lärare som har informell makt i systemet.

– Det här gör att sedvanliga ledarskaps- och arbetsmiljöperspektiv på förändring i offentlig verksamhet inte fungerar, säger Fredrik Bondestam.

Lär dig snabbt vad som är tillåtet

När du börjar som student på en utbildning eller som nyanställd lär du dig snabbt vad som är tillåtet och inte. Som student behöver du förhålla dig till lärares maktanspråk och genvägen till att klara studierna är att vara följsam med de krav, normer och identiteter du föreskrivs. Det sker också en stark insocialisering genom studentlivet, som i vissa delar påverkas av sexism och starka heteronormer, säger Fredrik Bondestam.

Sexualisering som inträdesbiljett

– När jag själv började som student i Uppsala i mitten av 1990-talet var jag på Upplands nation. Bredvid mig på toaletten står en kille som är ny student med ett halsband med en stor nolla runt halsen och håller en äldre mans penis över kissrännan medan han urinerar. De är fulla och skrattar båda två. Ålder, kön, makt och sexualisering fungerade som villkor här, som en inträdesbiljett, ett sätt att bli student helt enkelt.

Allvarliga konsekvenser

Olika typer av utsatthet inom den akademiska arbetsmiljön påverkar karriärmöjligheterna, villkoren för den enskilda forskaren, vilken kunskap som kommer fram, hur resurserna fördelas och bilden av sig själv som forskare och student.

– Om du är kvinna och nydisputerad och ska meritera dig, så måste du hela tiden förhålla dig till om du ska underordna dig sättet att vara, tala, göra och fungera för att nå framgång. När du väl gör det kommer du naturligtvis inte att må särskilt bra.

I värsta fall väljer den som blir utsatt att sluta forska. Som den nydisputerade kvinnan Gunilla Carstensen intervjuade.

– Hon valde att sluta forska när relationen till hennes handledare inte fungerade. Mannen var väldigt inflytelserik både i Sverige och internationella sammanhang och hon visste att han skulle motarbeta henne.

Skattemedel som finansierar utsatthet

När det gäller forskningsfinaniseringen så menar den största finansiären, Vetenskapsrådet, att de har ett jämställt utfall de senaste åren. Det är lika stor andel kvinnor som söker pengar som får pengar även om de inte får riktigt lika mycket pengar inom alla områden.

Fredrik Bondestam tycker inte att det är ett jämställt utfall när förutsättningarna för att söka forskningsmedel är radikalt annorlunda för kvinnor och män i akademin, som en konsekvens av hur karriärvägarna och utsattheten ser ut.

– Här behöver forskningsfinansiärer ta ett större ansvar. Vi ska inte låta skattemedel finansiera utsatthet i akademin helt enkelt.

Attitydförändring på gång

Under det sista halvåret har Fredrik Bondestam märkt en attitydförändring hos olika företrädare för akademin.

– De inser de att det är dags att visa att man förstår vidden av problemet med sexuella trakasserier och att man tar ansvar. Än så länge har man inte tagit tag i frågan på ett strukturerat sätt, men jag ser att det är på gång, säger Fredrik Bondestam.

Gunilla Carstensen vill att ledningen ska ta alla berättelser om utsatthet på större allvar, inte bara hänvisa till att ”han är ju sån” och låta den drabbade flytta till ett annat våningsplan.

– Det är ledningens ansvar att se över sina rutiner och hur cheferna ska bete sig och att
erkänna att det här är ett problem som kan uppstå i den miljö vi jobbar i.
Ragnhild Larsson

Förebygg sexuella trakasserier inom akademin

Tips från Gunilla Carstensen

  • Utbildning om sexuella trakasserier och kränkningar ska ingå i chefsutbildningen. Vad är det? Vilka uttryck kan det ta sig? Det ska finnas en      policy och en handlingsplan, som man pratar om och som medarbetarna känner till.
  • Som chef handlar det om att agera snabbt, att prata med de inblandade och sätta igång en utredning.
  • Prata om hur ni ska vara mot varandra på jobbet. Hur ska vår festkultur se ut?
    Hur ska det se ut i vår forskargrupp? Vad är okej?
    Vad är inte okej?
  • Prata om och bli mer medveten om den specifika miljön som akademin är och hur den påverkar arbetsmiljön. Prata om det regelbundet.
  • Starta inte ett möte och låtsas att det kommer att gå bra. Ta ett pedagogiskt ansvar och ett ledarskapsansvar. Förbered och planera väl hur mötet ska fungera. Styr mötet.
  • Se över hur du rekryterar och tar emot studenter och nyanställda. Det får gärna kosta tid och pengar, för det har du igen senare.

Om du ändå blir utsatt

1. Prata med din närmaste chef.
2. Om du känner att det inte är rätt person, vänd dig till en annan person med överordnat ansvar.
3. Skriv ner det som hänt. Det kan använda som bevis om arbetsgivaren gör en utredning.

Visar vägen till en trakasserifri vardag

 Med tusentals personliga berättelser har metoo-rörelsen visat att sexuella trakasserier är vanligt i en rad branscher i Sverige.

– Jag hoppas innerligt att metoo-rörelsen fortsätter. Metoo är en konstruktiv motståndsidé!

Det säger Anneli Häyrén, forskare vid Centrum för genusvetenskap på Uppsala universitet.

 

Hon har också anlitats som sakkunnig i genus av Diskrimineringsombudsmannen.

Anneli Häyrén. Foto: Uppsala universitet.

Anneli Häyrén. Foto: Uppsala universitet.

– Även jag var förvånad över att sexuella övergrepp är så pass grova och så pass vanliga i arbetslivet, trots att jag arbetat i många år som genusforskare, säger hon.

Häyréns doktorsavhandling i företagsekonomi handlar om sexuella trakasserier i akademisk arbetsmiljö.

– Jag studerade vilka uttryck trakasserierna tar sig och hur man kan förstå dem. Jag var också ute efter det maktbeteende som sker parallellt med trakasserierna.

För att få med sammanhanget och inte enbart de sexuella trakasserierna använder hon begreppet könskränkande behandling.

Hon berättar att sexuella trakasserier nästan alltid åtföljs av andra härskartekniker och av psykiskt våld.

– Det råkar inte bara bli tafs eller våldtäkt. Sexuella trakasserier är knutna till maktbeteenden och maktstrukturer, säger hon.

Könskränkningar i stort handlar om att förövaren vill behålla ett sammanhang enkönat eller vitt, enligt Häyrén.

– Det handlar inte om sex och attraktion, det handlar om att göra makt och utöva makt på ett visst sätt.

Titta på förövarna

Svaret på vad man ska göra åt könskränkande behandling ligger i hur man gör maskulinitet i förhållande till andra, hävdar hon. ”Andra”, det kan vara kvinnor eller människor med annan etnisk bakgrund.

– Man borde titta mer på förövarna, hur de gör maskulinitet. Och hur män gör normer, hur informella ledare fungerar och varför kringpersoner i grupper inte vågar säga ifrån.

I sin forskning har Anneli Häyrén funnit att för förövarna handlar det om att bygga en verksamhet där de själva får tillgång till resurserna.

– Det handlar om omsorg om sig själv och sina kompisar, och då är man beredd att gå ganska långt.

Det är ett delresultat av hennes forskning om maskulina organisationer som blåljusverksamhet – polis, ambulans och räddningstjänst. I sin forskning, som rör sig på mikronivå, har hon studerat vad varje individ gör runt fikabordet.

– Sammanslutningar i arbetslivet är starka känslomässiga grupper. De är bara inkluderande för vissa och de utövar strategier för att parera risker, till exempel att någon kommer in och förändrar organisationen.

Parerar risker

Likhet i gruppen är en sådan metod för att parera risker. Det gäller då att sålla bort eller inte släppa in den som man upplever inte passar in i gruppen.

– Det är en föreställning om lämplighet som styr beteendet i gruppen, inte en föreställning om faktisk kompetens. Och man är beredd att göra mycket för att få bort den man inte tycker är lämplig.

Handbok mot trakasserier

Under våren 2018 ger Anneli Häyrén ut en handbok – 20 steg till en trakasserifri vardag.(Makadam 2018)

Den handlar om hur lokala chefer både i privat och offentlig sektor, ska kunna utreda och åtgärda sexuella trakasserier och andra könskränkningar på en arbetsplats.

Till en början måste den lokala chefen själv skaffa sig kunskap om vad sexuella trakasserier är, förstå vad det är och vad syftet är med dessa trakasserier.

Anneli Häyren nämner några viktiga punkter i ett förebyggande arbete mot sexuella trakasserier.

Det behövs…

¤ Ett tydligt förbud.

Den lokala chefen måste tala om väldigt tydligt för alla på arbetsplatsen vad sexuella trakasserier är och att dessa beteenden inte är godkända. Man bör då nämna exempel, allt från gränsfallsbeteenden och tafsande till våldtäkt.

¤ Konsekvenser.

Sexuella trakasserier måste alltid få konsekvenser, till exempel att förövaren blir fråntagen den makt man har eller andra kännbara konsekvenser.

¤ Information.

Alla på arbetsplatsen ska informeras om vad som gäller och om konsekvenserna, även nyanställda, tillfälligt anställda och chefer.

¤ Förbättringar.

På arbetsplatsen ska alla diskutera och problematisera vad sexuella trakasserier är, samt få möjlighet att ge förslag på förbättringar av verksamheten för att förebygga trakasserier.

Lagen säger att en arbetsgivare som får en anmälan om sexuella trakasserier genast måste starta en utredning och vidta åtgärder.

Sexuella trakasserier måste alltid utredas oavsett vem anmälan gäller. Utredningen måste vara objektiv och genomföras även om förövaren själv inte upplever att det skett några trakasserier.

– Jag vet inte en enda arbetsplats där man jobbar medvetet framåtriktat och modigt med sådana utredningar, är Anneli Häyréns kommentar till hur lagen fungerar i praktiken.

– Det vanliga är att företaget talar om vad som inte är tillåtet, men att det inte medför några konsekvenser. Det finns till och med organisationer som gör en låtsasutredning utan att ta offret på allvar, säger hon.

Ge utrymme för de goda krafterna

Anneli Häyrén anser att bara en utredning som är på riktigt, som bildar och utbildar de anställda, ger utrymme för de goda krafterna, för dem som inte vill sitta tysta och titta på, för dem som inte vill vara offer, så att de kan vara verksamma mot trakasserierna.

– Då blir förövarna ganska ensamma, säger hon.

Det är inte alla män på en arbetsplats som är förövare. Många runtomkring kan lida ganska mycket av det som pågår. Men om man inte adresserar sexuella trakasserier blir det ganska tyst.

– Många tystnar själva och blir rädda, men om man tar tag i trakasserierna och alla diskuterar dem, då skapas en möjlighet att säga ifrån.

– Nu är det många som inte vet hur de ska agera. Då blir de en del av en mobbande struktur. Men ger man dem verktyg att kliva av så kommer de goda krafterna att göra det.

Det finns också våldsforskning som bekräftar att de goda krafterna får effekt också på förövarna.

– Forskningen visar att bara om omgivningen tillåter mobbning utvecklar förövaren sitt mobbande beteende, annars gör man det inte, säger Anneli Häyrén.

 

Anna Holmgren

Demonstration Många protesterar mot att nedvärderas och trakasseras. Foto: Vlad Tchompalov

Vanligt med trakasserier på jobbet

Sexuella trakasserier är förmodligen vanligt. Upplevda sextrakasserier från chefer och arbetskamrater har ökat stadigt sedan 1999. Det visar Arbetsmiljöverkets arbetsmiljöstatistik, som görs vartannat år.

 

Som en våg sköljde #metoo-rörelsen över Sverige med början i december 2017. Det var som att släppa fram en störtflod. Fram till idag finns det över 30 branschtaggar där tiotusentals kvinnor i olika yrken, åldrar och sociala positioner vittnat om övergrepp och trakasserier på grund av kön. Den största gruppen är #allavi, som består av 57 000 medlemmar, som trakasserats, men inte på jobbet.

På arbetsplatserna har policys och värdegrundsarbete dammats av. Jämställdhetsplaner och jämställdhetsarbete tas på större allvar. Frågan har funnit en väg in i politiken genom att kvinnliga partigrupper tagit upp dem.

Fler än hälften

Hur ser det då ut i Sverige? Det finns inte mycket forskning om sexuella trakasserier på arbetsplatsen. De siffror som finns varierar kraftigt. I en utredning som Brottsförebyggande rådet gjorde 2001, ”Slagen dam”, om våld mot kvinnor, finns en rubrik som handlar om sexuella trakasserier. I undersökningen frågar man om åtta specifika händelser som kvinnan kan ha funnit obehagliga eller hotfulla.

Totalt hade 58 procent av kvinnor med lönearbete utsatts för sexuella trakasserier någon gång i sitt liv, 16 procent hade utsatts det senaste året. Studerande är mest utsatta, 65 procent, en tredjedel under det senaste året. Var femte av dem som trakasserats sexuellt har utsatts av en kollega, arbets- eller studiekamrat, drygt var tionde av en överordnad.

Unga kvinnor mest utsatta

Aktuellt igen.

Aktuellt igen.

Arbetsmiljöverket gör vartannat år via SCB en undersökning om arbetsmiljön i Sverige. Den senaste är från 2015. I enkäten finns en fråga om sexuella trakasserier, som definieras som ”ovälkomna handlingar eller kränkande anspelningar kring sådant som man allmänt för knippar med sex”. Verket frågar om det är av chefer och arbetskamrater, eller av kunder, patienter och andra man möter i arbetet, som man utsatts.

Siffrorna visar att utsattheten har ökat speciellt för yngre kvinnor när det gäller trakasserier från andra än chefer och arbetskamrater. Var femte ung kvinna i åldern 16 till 29 år, var utsatt, och fem av 100 män. Bland dem som var mellan 30 till 49 år blev var tionde kvinna utsatt och tre av 100 män. I den äldsta gruppen blev två respektive 1 av 100 personer utsatt.

När det gäller trakasserier från chefer och arbetskamraterna visar tendensen från år 1999 och framåt en stadig ökning, i alla åldersgrupper, från cirka 10 procent för alla kvinnor och 3 procent för alla män till cirka 13 procent för kvinnor och fem procent för män.

Tittar man på olika yrkesgrupper när det gäller trakasserier från chefer och arbetskamrater ser det ut så här bland kvinnorna:

9 procent, tekniker- och ingenjörsarbete

6 procent kontorspersonal

4 procent grundskollärare

För män:

6 procent, service-, omsorgs- och säkerhetsarbete och

7 procent, vård- och omsorg

 

Siffrorna är högre när det gäller trakasserier från andra än chefer och arbetskamrater för kvinnor:

15 procent barnmorskor och sjuksköterskor

13 procent sjukgymnaster, hälso- och sjukvård.

25 procent undersköterskor och sjukvårdsbiträden

14 procent försäljningsarbete

 

I Danmark har forskare analyserat 150 domar om sexuellt ofredande på arbetsplatsen sedan 1980-talet och intervjuat psykologer, jurister och fack- och arbetsgivare som varit inblandade.

Störst risk löper unga vikarier och praktikanter och i åtta fall av tio är det en manlig chef som är förövaren. De utsatta kvinnorna känner skuld och mår dåligt efteråt med depression och posttraumatiskt stressyndrom. Liksom i Sverige är det vanligast att inte gå till domstol utan att lösa problemen med förlikning, med sekretess och skadestånd. Boken heter ”Seksuele chikane på arbejdspladsen” från Aalborg Universitetsforlag. Författarna heter A Borchorst och L R Augustin.

Eva Ekelöf

Militärer Sexuella trakasserier är vanliga i det militära. Foto: Anna Ogilenko

Rätt ställda frågor avslöjar sexträsket

Som man frågar får man svar.

Den som svarar på en enkät om sextrakasserier måste först fundera på hur detta definieras. Får den som svarar själv göra en definition – har du upplevt sextrakasserier – eller får hen ta ställning till olika situationer som beskrivs som trakasserier?

Resultaten ser nämligen helt olika ut.

 

Anders W Berggren. Foto: privat

Anders W Berggren. Foto: privat

Anders W Berggren, forskare och organisationskonsult, gjorde för Försvarsmakten undersökningar om sexuella trakasserier åren 1999, 2002 och 2005. Han hade även gjort en studie för Räddningsverket, nuvarande Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

I dessa studier hade upp till 89 procent av kvinnorna som tillfrågades angivit att de utsatts för trakasserier vid minst ett tillfälle under de senaste två åren.

Att frekvensen blev så hög berodde på att frågorna var ställda på ett visst sätt.

Forskarna beskrev cirka 30 typsituationer och frågade om respondenterna upplevt någon sådan situation.

– Det sättet att mäta, som är ett så kallat indirekt mått, kallar vi FHS-måttet. Det bygger på en amerikansk forskare, L F Fitzgeralds, arbete, berättar Anders W Berggren.

Med en annan metod, kallad SCB-måttet, var det betydligt färre som upplevt sextrakasserier, som mest 59 procent.

Har med sex att göra

SCB-måttet, som är ett så kallat direkt mått, bygger på att respondenterna får svara på om de upplevt ”ovälkommet uppträdande av sexuell natur eller annat ovälkommet uppträdande grundat på kön som kränker arbetstagarens integritet i arbetet”. Det var den dåvarande definitionen av sexuella trakasserier.

– Med den definitionen av sexuella trakasserier kunde också underhållande av information på grund av kön eller en speciell jargong vara sextrakasserier. Eftersom många kvinnor antog att uppträdandet skulle ha med sex att göra, såg de inte sådant som sextrakasserier när de svarade, säger Anders W Berggren.

Detta grundar sig på en olycklig översättning från det engelska begreppet ”sexual harassments”, trakasserier på grund av kön, som på svenska blev sexuella trakasserier.

– Oavsett om respondenten definierade sina upplevelser som sexuella trakasserier eller inte så hade händelserna samma negativa konsekvenser, det vill säga att individerna mådde dåligt av sina upplevelser, poängterar Anders W Berggren.

I studierna ingick kvinnor från kategorierna officerare, värnpliktiga och civilanställda. Värnpliktiga låg högst av de tre kategorierna, till skillnad från i mätningen med SCB-måttet. Förövarna var ofta män som kvinnorna arbetade med. De var lika gamla eller äldre och var ofta högre i rang. Slutsatsen blev att manliga officerares inställning till kvinnor varken var särskilt jämlik eller liberal.

Kraftfullt mått

Försvarsmakten ville verkligen åstadkomma förändringar och fokuserade då på bland annat utbildningar med rådgivare på alla förband. Det hade en viss verkan.

– Vi såg att frekvensen sjönk över tid, med båda måtten mätt, säger Anders W Berggren.

Försvarsmakten fortsatte dock inte med sina enkäter utan övergick till att arbeta med värdegrundsfrågor och i efterhand kom fokus också mer att hamna på genusperspektiv i internationella insatser.

Alla mår sämre. Foto:Stijn Swinnen

Alla mår sämre. Foto: Stijn Swinnen

Han tror att det indirekta måttet är vanligast i den seriösa forskningen om sexuella trakasserier.

– Det måttet är mer kraftfullt eftersom det ligger närmare verkligheten. SCB-måttet riskerar att skapa en illusion om hur det är eftersom det missar viktiga dimensioner av sexuella trakasserier, säger han.

Anders W Berggren understryker vikten av att tydliggöra för arbetsgivaren konsekvenserna av sextrakasserier, bortsett från det självklara juridiska arbetsmiljöansvaret. Studierna visade på flera negativa konsekvenser, som sänkt arbetstillfredsställelse, lojalitet, sammanhållning, produktivitet och ökad avgångsbenägenhet. Men också den fysiska och psykologiska hälsan påverkades, som handlade om psykologiskt välmående, stress och allmän hälsostatus.

– Även om jämställdhetsfrågor är lågprioriterade finns det mycket att hämta ur ett företagsekonomiskt perspektiv genom att stävja sextrakasserier, säger han.

Alla mår sämre

Studierna visade att ju sämre jämställdhetsklimatet var, desto sämre mådde både kvinnor och män.

– Även män upplevde sämre sammanhållning, sämre produktivitet och arbetstillfredsställelse och mådde sämre av det dåliga klimatet, påpekar Anders W Berggren.

För att komma tillrätta med problemen behövs mätningar. Resultaten är något att utgå ifrån när man ska samtala om problemen.

– Sätter man mål går de att följa upp. Utan mätningar blir problemen mer diffusa, säger han.

I en medarbetarenkät är det enklare att ställa EN fråga än 20 om sextrakasserier, men det förutsätter att den som svarar på frågorna har full förståelse för vad som ingår i definitionen.

För att slippa få en alltför omfattande enkät kan man vartannat eller vart tredje år utöka frågebatteriet med ambitiösa och seriösa frågor om sextrakasserier.

– Ett annat år kan det handla om till exempel etnicitet och religion, tipsar Anders W Berggren.

Fyra delmått enligt Fitzgerald:

1. Trakasserier grundat på kön

Behandlat dig sämre, nedvärderat eller ignorerat dig beroende på att du är kvinna.

2. Trakasserier av sexuell karaktär

Flera gånger berättat historier eller dragit vitsar som enligt dig varit stötande.

3. Oönskad sexuell uppmärksamhet

Gjort ovälkomna sexuella närmanden trots att du försökt avstyra det.

4. Sexuellt tvång

Gjort att du känt dig rädd att bli behandlad illa om du inte ställt upp på sex.

Metoo Många har blivit drabbade. Foto: Mihai Surdu

Vad är sextrakasserier?

Diskrimineringslagen definierar sexuella trakasserier som ”ett uppträdande av sexuell natur som kränker någons värdighet”. En händelse måste vara oönskad, kränkande och av sexuell natur för att det ska räknas som sexuella trakasserier.

 

Arbetsgivaren har skyldighet att utreda, stoppa fortsatta trakasserier, följa upp situationen och förebygga. En arbetstagare kan göra en anmälan till DO som då kan påbörja ett tillsynsärende. Det kommer in totalt cirka 2 000 anmälningar till DO varje och cirka var tionde blir ett tillsynsärende. DO driver ett mindre antal fall varje år till domstol.

Mer information finns på DOs hemsida här.

Arbetsmiljöverkets föreskrift Organisatorisk och social arbetsmiljö har skrivningar om kränkande särbehandling. Det är ”handlingar som riktas mot arbetstagare på ett kränkande sätt och som kan leda till ohälsa eller att dessa ställt utanför arbetsplatsens gemenskap”. Arbetsgivaren har också här skyldigheter. Skyddsombud och fack kan göra en anmälan till Arbetsmiljöverket, som också kan göra inspektioner.

Mer information finns här.

Eva Ekelöf

– Det behövs perspektiv för att gå vidare, säger Eva Schmitz. Foto: Privat

Sprängkraft i den nya rörelsen

#metoo rör sig framåt på samma stigar som tidigare kvinnorörelser och har dem att tacka för mycket. Det menar Eva Schmitz, kvinnohistoriker, när hon ser tillbaka.

– Den nya rörelsen har en sprängkraft i samhället och har fått genomslag på många arbetsplatser, säger hon. Nu finns det ingen väg tillbaka.

 

Eva Schmitz, nyligen pensionerad universitetslektor i sociologi vid Högskolan i Halmstad, har doktorerat på en avhandling om den andra vågens kvinnorörelse.

Den första vågen, det var rösträttsrörelsen, som levde från slutet av 1800-talet fram till till 1919 då kvinnor – och också män – fick lika och allmän rösträtt. Den andra vågen på 1970-talet handlade om barnomsorg, arbete och likalön.

– Den var ingen massrörelse från början men spred snabbt medvetenheten om betydelsen av att organisera sig och kollektivt häva upp rösten, berättar hon.

Kvinnor som rest till Polen för att göra abort steg fram i ljuset och berättade om sina erfarenheter. Det ledde till en abortutredning och fri abort 1975.

Könsdiskriminering och objektifiering av kvinnokroppen blev heta frågor, liksom hustrumisshandel.

Men redan på 1890-talet hade textilarbeterskor, som upplevt sig trakasserade av förmännen på arbetsplatsen, gått samman på fabriken och slängt ut de manliga förmännen.

Hur går rörelsen vidare idag?

– Styrkan i rörelsen är att så många kvinnor har mobiliserats och vågar säga ifrån och träda fram. På så sätt liknar det 70-talets kvinnorörelse.

Så bygger man upp alla rörelser, genom att organisera och skapa medvetenhet, som slår igenom. Men det är svårt att säga om dagens rörelse leder till några konkreta reformer.

– Det kan bli påtaglig förändring, men också bakslag. En del tycker att feminismen har gått för långt. Det behövs perspektiv och diskussioner för att gå vidare.

Är avtalsvägen en väg att gå?

– Med avtal kan man luta sig tillbaka och känna sig nöjd. Men frågan måste hela tiden drivas för att skapa ett fullständigt jämställt samhälle och medvetenhet om vad det är som gör att män trakasserar och nedvärderar kvinnor, säger Eva Schmitz.

Eva Ekelöf

Trakasserier inom akademin ses som ett individuellt problem

Få fasta tjänster, en hierarkisk organisation, hård konkurrens om forskningsmedel i kombination med en tystnadskultur och bristande ledarskap.Det är några av orsakerna till förekomsten av sexuella trakasserier och utsatthet på universitet och högskolor.

Konsekvensen kan bli att kvinnor slutar forska.

 

En studierektor på ett svenskt universitet har under 15 års tid haft en privat mottagning där han bjuder in resurssvaga studenter för att hjälpa dem att klara utbildningen. Han inleder sexuella relationer med vissa och inte med andra. Universitetets ledning vet om vad som pågår, men gör ingenting.

– Jag skulle kunna berätta tusentals berättelser om sexuella trakasserier inom akademin, säger forskaren Fredrik Bondestan, forskningssamordnare vid Nationella sekretariatet för genusforskning.

– Men tröskelvärdet är skyhögt för att du ska få legitimitet och trovärdighet för berättelser om utsatthet i akademin.

Gunilla CarstensenGunilla Carstensen håller med. Hon är universitetslektor i arbetsvetenskap vid Högskolan Dalarna och har forskat om sexuella trakasserier inom akademin.

– När jag började forska i mitten av 1990-talet, förvånades jag över tystnadskulturen. Att skapa goda relationer till de som har inflytande blir så viktigt att man till viss del håller tyst.

Dessutom ses sexuella trakasserier inte som ett arbetsmiljöproblem, utan som ett individuellt problem.

Studenter mest utsatta

Undersökningen Slagen Dam från 2001, visar att det är studenter, oavsett ålder, som är mest utsatta. Två tredjedelar har erfarenhet av sexuella trakasserier och var tredje kvinna som studerar vid universitet och högskolor uppger att hon blivit sexuellt trakasserad under det senaste året. Det innebär att studenter över 18 är den grupp som är mest utsatt för sexuella trakasserier i det svenska samhället.

Samtidigt ger de enkäter som gjorts ingen samstämmig bild.

Fredrik Bondestam har gått igenom all forskning om sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön inom akademin mellan 1987 och 2007. Till exempel uppger mellan 2 och 45 procent av de kvinnliga doktoranderna att de någon gång blivit utsatta för sexuella trakasserier. I flera av studierna är män över huvud taget inte tillfrågade.

Ses som ditt eget fel

I många av de berättelser som kommit fram i metoo-uppropet, har den utsatta kvinnan inte anmält de sexuella trakasserierna till sin chef.

– Att uppleva sig själv som ett offer går inte ihop med bilden av forskarvärlden, där man ska vara stark och självständig. Det är en machokultur. Att vara utsatt hör inte hemma där, säger Gunilla Carstensen.

Hennes intervjuer visar också att det finns strukturer som gör att den som blir utsatt blir bemött som att det är personens eget fel: ”Varför dansade du med honom?”, ”Varför bytte du inte handledare?”, ”Om du bara hade varit tillräckligt förutseende hade det inte hänt.”

Den som drabbas försöker hitta en strategi för att det inte ska hända igen. Man undviker vissa personer och låter bli att gå på personalfesten. Eller så slutar man helt enkelt att forska.

Akademin är svårstyrd

Fredrik BondestamEtt hinder för att förändra, är att den akademiska miljön är svårstyrd.

– Den slåss med näbbar och klor slåss för sina egna principer och sin självständighet, sina egna regler och sin egen kultur, på gott och ont, säger Fredrik Bondestam.

Organisationen i sig ställer också till problem. Dels finns det en linjeorganisation med administrativa chefer, som är prefekter och dekaner, dels en annan halva med forskningsledare, forskare och lärare som har informell makt i systemet.

– Det här gör att sedvanliga ledarskaps- och arbetsmiljöperspektiv på förändring i offentlig verksamhet inte fungerar, säger Fredrik Bondestam.

Lär dig snabbt vad som är tillåtet

När du börjar som student på en utbildning eller som nyanställd lär du dig snabbt vad som är tillåtet och inte. Som student behöver du förhålla dig till lärares maktanspråk och genvägen till att klara studierna är att vara följsam med de krav, normer och identiteter du föreskrivs. Det sker också en stark insocialisering genom studentlivet, som i vissa delar påverkas av sexism och starka heteronormer, säger Fredrik Bondestam..

– När jag själv började som student i Uppsala i mitten av 1990-talet var jag på Upplands nation. Bredvid mig på toaletten står en kille som är ny student med ett halsband med en stor nolla runt halsen och håller en äldre mans penis över kissrännan medan han urinerar. De är fulla och skrattar båda två. Ålder, kön, makt och sexualisering fungerade som villkor här, som en inträdesbiljett, ett sätt att bli student helt enkelt.

Allvarliga konsekvenser

Olika typer av utsatthet inom den akademiska arbetsmiljön påverkar karriärmöjligheterna, villkoren för den enskilda forskaren, vilken kunskap som kommer fram, hur resurserna fördelas och bilden av sig själv som forskare och student.

– Om du är kvinna och nydisputerad och ska meritera dig, så måste du hela tiden förhålla dig till om du ska underordna dig sättet att vara, tala, göra och fungera för att nå framgång. När du väl gör det kommer du naturligtvis inte att må särskilt bra.

I värsta fall väljer den som blir utsatt att sluta forska. Som den nydisputerade kvinnan Gunilla Carstensen intervjuade.

– Hon valde att sluta forska när relationen till hennes handledare inte fungerade. Mannen var väldigt inflytelserik både i Sverige och internationella sammanhang och hon visste att han skulle motarbeta henne.

Skattemedel som finansierar utsatthet

När det gäller forskningsfinaniseringen så menar den största finansiären, Vetenskapsrådet, att de har ett jämställt utfall de senaste åren. Det är lika stor andel kvinnor som söker pengar som får pengar även om de inte får riktigt lika mycket pengar inom alla områden.

Fredrik Bondestam tycker inte att det är ett jämställt utfall när förutsättningarna för att söka forskningsmedel är radikalt annorlunda för kvinnor och män i akademin, som en konsekvens av hur karriärvägarna och utsattheten ser ut.

– Här behöver forskningsfinansiärer ta ett större ansvar. Vi ska inte låta skattemedel finansiera utsatthet i akademin helt enkelt.

Attitydförändring på gång

Under det sista halvåret har Fredrik Bondestam märkt en attitydförändring hos olika företrädare för akademin.

– De inser de att det är dags att visa att man förstår vidden av problemet med sexuella trakasserier och att man tar ansvar. Än så länge har man inte tagit tag i frågan på ett strukturerat sätt, men jag ser att det är på gång, säger Fredrik Bondestam.

Gunilla Carstensen vill att ledningen ska ta alla berättelser om utsatthet på större allvar, inte bara hänvisa till att ”han är ju sån” och låta den drabbade flytta till ett annat våningsplan.

– Det är ledningens ansvar att se över sina rutiner och hur cheferna ska bete sig och att erkänna att det här är ett problem som kan uppstå i den miljö vi jobbar i.

Förebygg sexuella trakasserier inom akademin

Tips från Gunilla Carstensen

  • Utbildning om sexuella trakasserier och kränkningar ska ingå i chefsutbildningen. Vad är det? Vilka uttryck kan det ta sig? Det ska finnas en      policy och en handlingsplan, som man pratar om och som medarbetarna känner till.
  • Som chef handlar det om att agera snabbt, att prata med de inblandade och sätta igång en utredning.
  • Prata om hur ni ska vara mot varandra på jobbet. Hur ska vår festkultur se ut? Hur ska det se ut i vår forskargrupp? Vad är okej?
    Vad är inte okej?
  • Prata om och bli mer medveten om den specifika miljön som akademin är och hur den påverkar arbetsmiljön. Prata om det regelbundet.
  • Starta inte ett möte och låtsas att det kommer att gå bra. Ta ett pedagogiskt ansvar och ett ledarskapsansvar. Förbered och planera väl hur      mötet ska fungera. Styr mötet.
  • Se över hur du rekryterar och tar emot studenter och nyanställda. Det får gärna kosta tid och pengar, för det har du igen senare.

Om du ändå blir utsatt

1. Prata med din närmaste chef.

2. Om du känner att det inte är rätt person, vänd dig till en annan person med överordnat ansvar.

3. Skriv ner det som hänt. Det kan använda som bevis om arbetsgivaren gör en utredning.

 

Ragnhild Larsson