”Nattskiftet sliter på kroppen”

Barnen stiger upp vid halv sju och då börjar en ny dag för skiftarbetaren Pierre Wiberg. Men när barnen är iväg går han tillbaks till sängen. Det gäller att inte vända på dygnet utan att sova till lunch och sen gå och lägga sig som vanligt på kvällen. Det är slitsamt och ibland behöver han sömntabletter.

Pierre Wiberg har jobbat natt i 16 år. Först som truckförare och väktare, nu som operatör på SOS Alarm i Växjö. Han dirigerar ambulanser och brandbilar och på nätterna svarar han dem som ringer alarmnumret 112. De är 35 operatörer som jobbar under olika tider på dygnet i ett tioveckorsschema.

– Jag jobbar mellan tre och fyra nätter i veckan. På nätterna måste vi vara alerta hela tiden, vi får inte ta någon tupplur för vad som helst kan hända. Pauser får vi ta när tillfälle ges, berättar han.

I arbetslokalen är ljuset anpassat och vid varje arbetsplats kan var och en reglera ljuset själv. Det gäller att hålla sig vaken.

Natten är en speciell tid. Då kommer de annorlunda samtalen och operatörerna kan komma nära människorna som ringer. Efter allvarliga samtal och olyckor kan det vara svårt att släppa tankarna på jobbet och koppla av när man väl kommer hem på morgonen.

Sova en stund

I anställningen ingår att jobba minst en natt i veckan i olika skift. Då är veckoarbetstiden 34 timmar. Många tycker nattarbete är slitsamt och kan då få välja att jobba ett mindre antal nätter. Men då får de en veckoarbetstid på 36 timmar. De som har läkarintyg på att de inte kan jobba natt har en arbetsvecka på 38 timmar.

Skiften på SOS Alarm ser ut så här. Pierre Wiberg kan börja tio i sju på morgonen och jobba till tjugo i tre på eftermiddagen. Sedan är han ledig fram till klockan tio på kvällen och jobbar så hela natten fram till klockan sju på morgonen. Eller tvärt om, så att han börjar klockan tio på kvällen och jobbar till sju, sedan på kvällen igen klockan fem till två på morgonen. I mellantiden åker hem han och sover en stund.

Schemat rullar på dygnet runt, vecka efter vecka, år efter år. Operatörerna kan välja vilka dagar de inte vill jobba inför varje tioveckorsperiod.

– Jag väljer aldrig måndagar för då kör jag mina barn till simskolan. Mer än så kan vi inte välja. Men företaget frågar om vi är nöjda med schemat innan det läggs ut.

De nätter Pierre Wiberg är ledig jobbar hans sambo.

– Det är slitigt men vi får vardagen att fungera. Kanske har vi mer fritid än många andra familjer. Barnen är 3, 5 och 7 år gamla. När de växer upp förändras kanske behoven och nattskiften blir färre.

– Ja, man orkar inte jobba natt hur länge som helst. När jag jobbat flera nätter är det svårt att vänja sig av med den rytmen. Det tar lång tid och ibland behöver jag sömntabletter för att kunna sova.

Komprimerad arbetstid

Göran Kecklund är expert på arbetstider och docent vid Stressforskningsinstitutet i Stockholm. Han är kritisk mot i skifttiderna vid SOS Alarm. Ledigheten mellan passen är för kort. Man komprimerar de lediga timmarna mellan passen för att få längre sammanhängande ledighet, tror han.

– När man börjar tio i sju har de flesta en sömnbrist. Man sover nog inte mer än sex timmar på natten inför ett så tidigt skift. På eftermiddagen tar nog vissa en tupplur innan nattpasset börjar. Men många prioriterar andra saker och hinner inte sova innan de ska börja, säger han.

Då börjar de nattskiftet utan att vara utvilad och det ökar belastningen och tröttheten.

– Jag rekommenderar 24 timmars ledighet före det första nattskiftet så att man får bra förutsättningar för återhämtning och förberedelser, säger han.