Yoga mot hjärntrötthet

Efter en lindrig hjärnskada är hjärntrötthet vanligt och kan hålla i sig många år. Birgitta Johansson,  neuropsykolog vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, vill undersöka om man genom mindfulness och yoga kan minska stresskänsligheten och öka möjligheten till vila.

 

Mental uttröttning innebär att patienten lider av koncentrationssvårigheter, minnesproblem, ett
större behov av återhämtning och ökad stresskänslighet.

Detta ger nedsatt arbetskapacitet och begränsar vardagen för den drabbade. Det kan ta mellan tio och 15 år innan patienten hittar rätt balans i livet.

Birgitta Johansson, neuropsykolog vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, undersöker om man kan minska stresskänsligheten och öka möjligheten till vila genom en meditation där man iakttar verkligheten ögonblick för ögonblick.

Mindfulness

Metoden kallas ”Mindfulnessbaserad stressreduktion”. Den har visat sig vara effektiv för att minska stressen bland olika patientgrupper. Nu får trettio patienter på egen hand träna sin koncentrationsförmåga med hjälp av en CD-skiva.

Enkel yoga är också en del av programmet, som varar i åtta veckor. Patienterna blir testade före och efter programmet och får lämna sina egna synpunkter på metoden.

Anna Holmgren