Tema: Användbart nr 1 2025 Tema Arbetsmiljöarbete

Magnus Svartengren ska forska i varför till exempel sjuksköterskor lämnar sina arbeten. Bild: iStock/vm

Stamina-modellen – ett sätt att omvandla arbetsmiljön till det bättre

Anställda sitter på ingående kunskap om utmaningar på arbetsplatsen. Genom att involvera och låta anställda påverka kan den här – ofta outnyttjade resursen – tas till vara, anser professor Magnus Svartengren. Han har tagit fram en modell som stöder det systematiska arbetsmiljöarbetet och ger friskare arbetsplatser.

Arbetsmiljöarbetet på många arbetsplatser har traditionellt fokuserat på att åtgärda problem först när de uppstår. Stamina, som står för strukturerat och tidseffektivt arbetssätt genom metoder för inkluderande arbetsliv, är en modell som syftar till att göra arbetsmiljöarbetet mer systematiskt och inkluderande. Grundtanken är att involvera medarbetarna i processen och låta dem vara med och ta beslut om hur deras arbetsmiljö ska förbättras.

– Modellen handlar om att skapa delaktighet. Man kan se på sina anställda på samma sätt som delägare i ett privat företag, säger professor i arbets- och miljömedicin Magnus Svartengren vid Uppsala universitet.

Magnus Svartengren, Uppsala universitet.

Han fick forskningsfinansiering från Afa Försäkring för att ta fram en evidensbaserad enkel modell för det praktiska, organisatoriska och sociala arbetsmiljöarbetet, i samband med att den nya osa-föreskriften började gälla 2016.

Magnus Svartengren, som är läkare i grunden, menar att det traditionella sättet att arbeta med arbetsmiljö – att fokusera på att åtgärda sjukdomar och problem när de uppstår – inte räcker. Istället vill han vända på steken och fokusera på vad som gör en arbetsplats frisk i grunden. Han tror att Stamina-modellen, som han utvecklat, kan ge de redskap som behövs för att nå dit.

Från problemformulering till handling

Stamina-modellen består av flera steg, där medarbetarna får möjlighet att vara delaktiga i hela processen – från att identifiera problem till att hitta och genomföra lösningar. Så här ser processen ut:

  1. Identifiera nuläget – Första steget är att förstå arbetsplatsens utmaningar genom till exempel enkäter och workshops.
  2. Delaktighet och lösning – Chefer och anställda arbetar tillsammans för att hitta lösningar. Alla ska delta och ge sina insikter för att skapa lösningar som kommer inifrån organisationen.
  3. Genomförande och uppföljning – De framtagna idéerna sätts i verket och följs upp regelbundet.

En vecka före varje möte skickas en enkät ut till medarbetarna för att mäta deras vilja, lust och förmåga att utföra sitt arbete. Informationen ligger till grund för de gemensamma diskussionerna.

Under åren har Magnus Svartengren märkt att det finns stor iver att mäta, men att mätresultaten inte omsätts till åtgärder.

– Det viktiga är inte att mäta, utan handling, betonar han.

Svaren på enkäten utgör basen för mötena där fokus ska ligga på den upplevda arbetssituationen just nu, och chefer och anställda gemensamt väljer ut vad som är viktigast att åtgärda. Kärnan i processen är de regelbundna mötena mellan chefer och anställda.

I det initiala skedet handlar det om att anställda får ”gnälla av sig”, som Magnus Svartengren beskriver det, vilket också kan göra många chefer rädda för skäll. Men därefter brukar cheferna också överraskas av att problemformuleringarna blir konstruktiv och nyanserad, och goda förslag på förbättringar dyker upp. När medarbetarna får möjlighet att inte bara vara med och påverka sin arbetsmiljö, utan också att ta ansvar för den, leder det ofta till att de känner sig mer engagerade på jobbet. I förlängningen ger det anställda en större känsla av kontroll, vilket i sin tur kan öka motivationen och engagemanget på arbetsplatsen.

Stamina-modellen ger inte omedelbara resultat. I början kan arbetsmiljön till och med kännas sämre eftersom dolda problem kommer till ytan. Men om arbetet hålls vid liv över tid, brukar det enligt Svartengren leda till förbättringar inom ett par år. Det beror på att modellen ökar arbetsplatsens förmåga att hantera förändringar och utmaningar.

– Jag menar att resiliensen på arbetsplatserna ökar med Stamina-modellen.

Modellen ska anpassas till sam

Trots att modellen har uppskattats på arbetsplatser, har den också mött kritik. Magnus Svartengren bedömer att ett hundratal chefer prövat modellen, främst inom offentlig sektor. Modellen har fått kritik av användarna för att vara överlappande med föreskriften om systematiskt arbetsmiljöarbete och på så vis skapa dubbelt arbete.

– Vi behöver få den att passa in i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

För att hantera det här har Svartengren tillsammans med några andra nu startat ett företag som tar över arbetet med att vidareutveckla och förenkla modellen så att den sitter bättre i befintliga arbetsmiljöprocesser.

Mer rättvis organisation

Svartengren menar att Stamina-modellen inte bara är användbar i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön utan också kan tillämpas på fysiskt tunga branscher, där både psykosociala och fysiska utmaningar måste beaktas. Modellen är även användbar för att skapa organisatorisk rättvisa, ett område som Svartengren har forskat mycket om.

Forskning visar att en rättvis och transparent arbetsplats leder till friskare anställda och högre produktivitet. Därför är det också en viktig del av Stamina-modellen att skapa en miljö där alla anställda känner att deras åsikter är värdefulla och att de bedöms på vad de gör snarare än på vem de är.

Skapa arbetsplatser där folk vill vara

Svartengren leder också ett pågående stort tvärvetenskapligt forskningsprojekt om hållbart arbetsliv, finansierat av Forte, som började 2021 och sträcker sig fram till 2027. Projektet undersöker hur arbetsplatser kan skapa en bättre balans mellan arbetskrav och individens kapacitet. Fokus ligger på branscher som vård och omsorg, logistik och transport – där både psykosociala och fysiska utmaningar är vanliga.

Tanken är att tillämpa Stamina-modellen också i det här projektet.

Likaså undersöker forskargruppen vad arbetsplatserna behöver göra idag för att medarbetarna ska vara den personal de vill ha om fem år.

– Vi kommer till exempel att titta på varför sjuksköterskor lämnar sina arbeten, och hur man kan skapa en arbetsplats där man vill vara. Jag tror det är strategiskt viktigt, säger Magnus Svartengren.

Jonna Söderqvist

Forskning pekar på att begreppet samverkan och skyddsombudens roll behöver bli tydligare. Bild: iStock/yongyuan

Bristande samverkan hinder för att regler blir verklighet

Samverkansbegreppet behöver bli tydligare i arbetsmiljöregelverket, liksom skyddsombudens roll. Det är några av slutsatserna i en ny forskning om hur arbetsmiljöregler omsätts på arbetsplatserna.

När lagar och regler kring arbetsmiljö och hälsa i arbetslivet förändras ställer det krav på att organisationer anpassar sitt arbetsmiljöarbete. Men fram tills nu har det saknats kunskap om hur organisationer arbetar med regelverken i praktiken och vilken betydelse arbetet har för anställda

– Det systematiska arbetsmiljöarbetet är regeldrivet. Den bild jag får är att reglerna funkar helt okej, säger Daniel Lundqvist, biträdande professor vid Linköpings universitet vid institutionen för beteendevetenskap och lärande.

Daniel Lundqvist, LiU.

Han har tillsammans med kolleger nyligen slutfört en studie som djupdykt i hur arbetsmiljöregler omsätts i praktiken på arbetsplatserna. Den nya forskningen pekar på flera förbättringsförslag för att på ett effektivare sätt omsätta reglerna i praktiken.

Kommunikationsglapp mellan strategi och praktik

Daniel Lundqvist med kolleger tittat på hur elva olika organisationer i allt från tillverkningsindustri till kommuner – förhåller sig till de olika regelverk som styr arbetsmiljön på arbetsplatsen.

– Det vi kunde se är att regelverken är uttryckta som skall-krav, men blir samtidigt också guidelines: Vad är det vi behöver göra och hur kan vi göra det?

Det varierar vem i organisationerna som ansvarar för att följa arbetsmiljöreglerna, se till att de efterlevs och ta in relevant kunskap. I en del organisationer drivs det systematiska arbetsmiljöarbetet av HR-avdelningar, som har olika förutsättningar beroende på bland annat organisationens storlek, medan företag i exempelvis tillverkningsindustrin ofta har separata avdelningar för hälsa och säkerhet.

Forskningen pekar på två parallella spår i arbetsmiljöarbetet: Det ena spåret är den strategiska nivån där hr-praktiker tillsammans med den högre ledningen säkerställer att regelverken följs. Det kan handla om att skapa årshjul för olika aktiviteter, riktlinjer och policyer för organisationens interna arbetsmiljöarbete.

– Arbetsmiljöansvaret ligger på arbetsgivaren, men många gånger delegeras aktiviteterna till första linjens-chefer, säger Daniel Lundqvist.

Det andra spåret är den operativa nivån, där arbetsmiljöstrategin omsätts i praktiken.

– Det är cheferna och skydds- och arbetsmiljöombuden som är involverade i den operativa delen.

Men i samarbetet mellan de olika aktörerna upptäckte forskarna ett glapp:

– Vi visar att den strategiska delen och operativa delen inte alltid talar med varandra. Vi såg att det fanns en viss frånkoppling mellan aktörer i organisationen.

De parallella spåren i arbetsmiljöarbetet i kombination med frånkopplingen mellan aktörer i organisationen leder till att begreppet samverkan som används i arbetsmiljöreglerna blir problematiskt, konstaterar han:

– Vem ska samverka kring vad och får man tillräckliga förutsättningar?

Samverkan ett otydligt begrepp

I arbetsmiljölagen står det att arbetsgivaren och arbetstagaren ska samverka, men samtidigt finns det flera aktörer som är involverade i arbetsmiljöarbetet vars roller inte är definierade i regelverket.

Ett av förslagen, som forskarna för fram på basis av sin studie, är att begreppet samverkan behöver bli tydligare på policynivå i relation i till Arbetsmiljöverket – alltså i arbetsmiljöföreskrifterna. Likaså föreslår forskarna att fler aktörer tas med i regelverket och olika aktörers förutsättningar för att lyckas med uppdraget.

Till exempel finns ingen tydlig arbetsbeskrivning för vad ett skyddsombud eller arbetsmiljöombud ska göra.

– Vad de gör och vilken roll de har är olika i organisationerna. Vad och hur de förväntas göra skulle kunna stärkas upp på policynivå, säger Daniel Lundqvist.

Skyddsombudens förutsättningar behöver uppmärksammas

En annan viktig upptäckt i studien är att förutsättningar och resurser för arbetsmiljöarbetet ofta är otillräckliga, särskilt för skyddsombud och chefer på lägre nivåer.

–Arbetsmiljöombudens förutsättningar är inte lika uppmärksammade som chefernas. Arbetsmiljöombudens förutsättningar är sämre och de har inte alla gånger tillgång till de dokument och system som används.

Arbetsmiljöarbetet påverkas av den tid cheferna har tillgänglig för att arbeta med dessa frågor. Tidsbrist och höga prestationskrav gör att arbetsmiljöarbetet ofta hamnar i skymundan och prioriteras bort till förmån för andra arbetsuppgifter.

– Nästan alla chefer vi intervjuade återkommer till tid och prestationskrav. Många chefer prioriterar prestationskravet.

I tidigare studier har Daniel Lundqvist och kolleger visat att det finns ett samband mellan en chef som har goda förutsättningar för arbetsmiljöarbetet och hur medarbetarna upplever att man bedriver det systematiska arbetsmiljöarbetet. Det i sin tur får konsekvenser för hur de upplever sin arbetsmiljö och hälsa.

Forskarna kom också fram till att fler förutsättningar för arbetsmiljöarbetet borde tas upp i regelverket. Idag nämns främst kunskap om arbetsmiljö och rutiner, men forskarna anser att förutsättningarna behöver kompletteras med tid, mandat, stöd, budget, för att kunna resultera i handling.

Organisatoriska förutsättningar som chefer och andra aktörer har spelar en avgörande roll i arbetsmiljöarbetet. Genom att skapa goda förutsättningar för de aktörer som är involverade i arbetsmiljön kan organisationen förbättra de anställdas hälsa och potentiellt minska risken för sjukskrivningar. Det finns en indikation på att bristande samverkan inom organisationen kan ha en negativ inverkan på de anställdas hälsa. Daniel Lundqvist har därför ansökt om forskningsmedel för att undersöka hur samverkan och de organisatoriska förutsättningarna påverkar anställdas hälsa och välmående.

Jonna Söderqvist

SAM-föreskriften har uppdaterats, och började gälla vid årsskiftet. Bild: AV.

Uppdaterad SAM-föreskrift lyfter vikten av att organisera arbetsmiljöarbetet

En vanlig missuppfattning är att systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, endast handlar om riskbedömning, handlingsplan, åtgärder och uppföljning. Men nöjer man sig endast med de åtgärderna blir det inte bra, konstaterar sakkunnig Maria Baltzer på Arbetsmiljöverket.

I början av året blev 67 arbetsmiljöföreskrifter 15 när Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur började gälla. Regelförnyelsearbetet handlade enligt myndigheten om att förtydliga föreskrifterna, förenkla regelstrukturen, och göra reglerna lättare att hitta. Kravnivåerna är desamma som tidigare, understryker Arbetsmiljöverket.

Vad har ändrats i den nya SAM-föreskriften (AFS 2023:1), Maria Baltzer, sakkunnig inom systematiskt arbetsmiljöarbete på Arbetsmiljöverket?

– Vi är mest stolta över att begreppet organisera står i den första paragrafen. Där skriver vi att syftet med föreskrifterna är att arbetsgivare ska arbeta systematiskt genom att organisera, genomföra och följa upp sitt arbetsmiljöarbete. Det är en grundläggande mening. Det handlar om att få till systematiken, vilket vi ville förtydliga.

Även rutiner har fått en egen paragraf (8) i den nya föreskriften, tidigare fanns de beskrivna i de allmänna råden.

SAM-sakkunnig Maria Baltzer, AV.

I vilken del av SAM brister det i: riskbedömning, handlingsplan, åtgärder eller uppföljning?

– Det största missförståndet med det systematiska arbetsmiljöarbetet är att det endast handlar om de här fyra stegen. Men de fyra stegen är bara två paragrafer i föreskriften. Arbetar man bara utifrån dem funkar arbetsmiljöarbetet inte som det ska, det blir inte bra. Statistik över olyckor och ohälsa skvallrar om att hela systemet inte är på plats. Också stora organisationer har svårt att få till systematiken.

SAM-kartan beskriver nivåerna i arbetsmiljöarbetet. Bild: AV

Vad är det som ytterligare krävs för ett lyckat systematiskt arbetsmiljöarbete?

– Vi vill lyfta de stödjande funktionerna, alltså samarbete, rutiner, fördelning av arbetsmiljöuppgifter och kunskap som är viktiga delar i allt arbetsmiljöarbete. De kan låta tråkiga men är viktiga för att organisera och systematisera arbetet. För att få arbetsmiljöarbetet att fungera i praktiken behövs också de här delarna.

Hur syns systematiskt arbetsmiljöarbete i de övriga föreskrifterna?

– Vad gäller SAM fanns det mycket dubbelregleringar i andra föreskrifter. Vi har strukit dem ur de andra föreskrifterna, och istället finns hänvisning till SAM. SAM skiljer sig från de andra föreskrifterna eftersom den handlar om att bygga upp ett system för arbetsmiljöarbetet, och de andra mer konkreta föreskrifterna ska läggas in i det här systemet.

Vad finns i det nya vägledningsmaterialet?

– Vi beskriver och ger exempel på hur arbetsmiljöarbetet kan se ut, paragraf för paragraf. Det är vägledande texter om paragrafer och lite extra material.

Man kan vända sig till det om man känner att man inte riktigt förstått paragraftexterna.

På webben kommer vi löpande att uppdatera materialet.

Vilken status har vägledningen rent juridiskt i jämförelse med föreskriften?
– Den är en upplysning, och är inte juridiskt bindande. Men en domstol kan slå fast att den gäller.

Vad har du för medskick till arbetsplatserna?

– Börja bara jobba med SAM! Ofta har man mer bitar på plats än vad man tror, fastän det kanske inte står under rubriken som finns i sam. SAM är ett tillåtande system, och man ska följa upp om arbetet fått effekt. Om det blir fel och det inte gett det resultat man vill är det bara att göra om och göra rätt.

Mitt tips är också att tänka mer på SAM utgående från information, medverkan och samarbete. Forskning visar att det kan brista i kommunikationen mellan de olika nivåerna på en arbetsplats.

Jonna Söderqvist

Läs mer:

https://www.av.se/sam

Arbetsmiljö på alla nivåer. Inom byggbranschen finns det många hinder i arbetsmiljöarbetet. Foto: Pixabay

Trögt att implementera nya arbetssätt i byggbranschen

Byggbranschen är en av de mest olycksdrabbade branscherna i Sverige, med hög andel arbetsskador och dödsfall. Men trots ambitionerna att minska riskerna går det trögt att implementera nya lösningar.

En stor svårighet med arbetsmiljöåtgärder i byggbranschen är att de kräver förändringar på flera nivåer. För att en ny lösning ska fungera i praktiken måste den genomsyra alla led, från grundutbildning av ingenjörer, via konstruktionen av nya lösningar och marknadsintroduktion till användning på byggarbetsplatserna.
Jörgen Eklund, professor emeritus i ergonomi på KTH, som har arbetat med arbetsmiljöfrågor i hela sitt yrkesverksamma liv, ser därför arbetsmiljöarbete inom byggbranschen som extra komplext.
– Om ett nytt arbetssätt ska slå igenom måste det vara minst lika bra som det gamla. Det räcker inte att en lösning fungerar tekniskt, den måste också vara kostnadseffektiv, lättanvänd och accepteras av branschen, säger han.

Konservativ bransch
Jörgen Eklund har nyligen avslutat ett AFA-finansierat projekt med rubriken ”Branschintervention som metodik för en bättre arbetsmiljö”. Ett av målen i projektet har varit att identifiera goda lösningar och arbetssätt i byggbranschen.

Jörgen Eklund, professor emeritus i ergonomi på KTH. Foto: Privat


– Det finns många bra idéer om hur arbetsmiljön kan förbättras, det är genomförandet som är svårt. Byggbranschen är generellt en konservativ bransch och förändringar går långsamt, säger han.
Det är mycket som står i vägen för förändringar på arbetsmiljöområdet. För att en innovation ska bana mark måste den först utvecklas och förfinas, sen testas och marknadsföras. Därefter ska företagen nappa på idén, köpa in lösningen och bygga upp en ny kompetens inom organisationen.

Strukturella hinder
Även när man kommit så långt finns det hinder på vägen. Företagsstrukturer med många underleverantörer inblandade, ackordsarbete, ekonomiska incitament och vanans makt gör att många arbetsgivare tvekar inför nya metoder.
– Det finns flera exempel på goda lösningar som fått genomslag, men också andra områden där det finns fortsatta utmaningar. Implementeringen har så många steg att alla arbetsmiljölösningar måste betraktas ur ett systemperspektiv, säger Jörgen Eklund.

Han tar en av delarna i forskningsprojektet, som handlar om självkompakterande betong, som exempel. Tekniken med lättflytande betong används bland annat för att förhindra vibrationsskador som är ett stort bekymmer i branschen. Trots att självkompakterande betong har många fördelar används metoden i alltför liten utsträckning i Sverige jämfört med flera andra länder.
Forskarna ställde sig frågan vad det beror på.
– Vi kunde spåra förklaringen ända tillbaka till utbildningen för byggingenjörer där tekniken inte lärdes ut. När studenterna kom ut på fältet valde de därför traditionella lösningar som de kände sig trygga med.
Den självkompaterande betongen kan tjäna som en illustration över arbetsmiljöarbete, tycker Jörgen Eklund. Den visar tydligt att för att en ny teknik ska kunna implementeras krävs kunskap i samtliga led – ända från grundutbildning till konstruktion och tillämpning.
– Dessutom får momenten inte vara mer tidskrävande, produktiviteten och kvaliteten behöver förbli minst desamma, plus att det ska kännas bra för dem som arbetar, säger han.

Digitalisering och AI
Ett annat delprojekt i studien handlade om digitalisering och AI, och om hur den nya tekniken kan användas för att minska riskerna på arbetsplatserna. Redan nu finns det massor av innovationer inom området. Jörgen Eklund berättar om allt från elektroniska brickor i hjälmar och västar som varnar för tunga fordon – till smarta arbetskläder som ska förbättra byggjobbarnas arbetsställningar.
– Just nu planerar vi till exempel en helt ny studie med smarta arbetskläder på en yrkesskola. Förhoppningen är elevernas ska lära sig rätt arbetsställningar från början, så att det sätter sig i muskelminnet, säger han.
Men trots den tekniska utvecklingen kvarstår utmaningen att få byggföretagen att investera i de nya lösningarna. Arbetsmiljöförbättringar kräver långsiktiga satsningar och en grundmurad vilja att förändra riskfyllda och belastande arbetssätt, menar Jörgen Eklund.
– Vi kan inte bara utveckla innovationer – vi måste också förändra strukturerna som hindrar deras genomslag. Företag, utbildningsinstitutioner och politiska beslutsfattare behöver arbeta tillsammans för att skapa incitament och regleringar som underlättar implementeringen av nya, säkra arbetssätt, säger han.

Ekonomiska incitament kan driva förändring
I Sverige delas kostnaderna för arbetsrelaterade skador mellan staten och företagen, men i länder som Nederländerna tvingas arbetsgivare finansiera sjukskrivningar under en längre tid. En möjlig väg skulle kunna var att ändra på försäkringssystemet menar Jörgen Eklund som har en tanke om hur man skulle kunna skapa incitament för företagen att förbättra arbetsmiljön.
– Om vi hade en försäkringsmodell där företag betalar mer ju högre risknivå de har, skulle det kunna skapa en starkare drivkraft att förbättra arbetsmiljön och därmed minska försäkringskostnaderna, säger han.
Utmaningarna till trots, ser Jörgen Eklund positivt på framtiden inom arbetsmiljöområdet. Han hyser stor respekt för svårigheterna att implementera de goda idéerna, men han tror att forskningen kan göra skillnad.
– Hela den organisatoriska kedjan måste fungera, från att testa och utveckla en produkt, till att övertyga byggföretagen att faktiskt använda den på ett korrekt sätt. Men med rätt samarbete mellan forskare, företag och myndigheter kan vi få det att fungera säger han.

Lotta Engelbrektson

Trygghet i fickan. Alla anställda på Bostadsbolaget har IA-systemet i sina mobiler. Foto: Peter Nilsson

Verktyget som skapar tryggare arbetsmiljö

Att vänta med åtgärder tills något händer är ingen hållbar strategi. Ett systematiskt arbetsmiljöarbete är avgörande för att förebygga olyckor och ohälsa.
På Bostadsbolaget i Göteborg används IA-systemet som en – av flera metoder – för att upptäcka och hantera risker i tid.

Det kan handla om allt från nedskräpning till hot och våld. Bostadsbolaget i Göteborg har över fyra hundra anställda – från lokalvårdare och fastighetsskötare till tjänstemän – och alla har IA-systemet installerat i sin mobil.
Rapporteringen handlar om stort som smått. En lokalvårdare har halkat på det nystädade golvet, en brand har uppstått i en lägenhet eller en fastighetsskötare har upptäckt tecken på droganvändning.
Bostadsbolaget har 24 000 hyresrätter runt om i staden och arbetsmiljön för medarbetarna kan vara, minst sagt, komplex.

– Vi använder IA för att kartlägga risker och potentiella faror, utreda händelser, riskbedöma och vidta åtgärder. Systemet hjälper oss att identifiera vilka områden vi behöver fokusera mer på för att skapa en trygg arbetsmiljö, säger Ann Truvered, arbetsmiljöspecialist på Bostadsbolaget.

Sara Fisher och Ann Truvered, Bostadsbolaget. Bild: Privat

Miljontals rapporter
IA-systemet, Informationssystem om Arbetsmiljö, lanserades 1997 och har idag närmare två miljoner användare. Systemet levereras av Afa Försäkring och används inom de flesta svenska branscher. Varje år strömmar miljontals rapporteringar om incidenter och riskhanteringar in till systemet.
– Tanken är att vem som helst inom en organisation ska kunna rapportera in risker eller olycksfall. Informationen styrs sedan uppåt i ledet så att rätt personer får ta del av rapporterna, förklarar Lars-Gunnar Lindberg som är chef för IA-avdelningen på Afa Försäkring.
Det digitala systemet är kostnadsfritt för alla organisationer med kollektivavtalad försäkring, vilket till exempel gäller i kommuner och regioner. I kommuner kallas systemet för KIA och inom byggbranschen har det fått namnet BIA.
– Systemet har två huvuddelar, en reaktiv del och en proaktiv del. Den reaktiva delen hanterar inträffade händelser, såsom arbetsolyckor eller tillbud, medan den proaktiva delen hjälper till att förebygga risker genom exempelvis riskanalyser och skyddsronder, säger Lars-Gunnar Lindberg.
IA-systemet är ISO-certifierat för informationssäkerhet och GDPR-säkrat, vilket innebär att all data hanteras säkert och konfidentiellt. Systemet är också flexibelt och anpassningsbart efter olika branscher och arbetsplatser.

Lars-Gunnar Lindberg, chef för IA-avdelningen på Afa Försäkring. Foto: Susanne Kronholm


För att göra det så enkelt som möjligt för användarna att rapportera har Afa tagit fram en app, och idag sker 60 procent av alla rapporteringar via mobiltelefoner.

Hot och våld
Bostadsbolaget har i flera år arbetat aktivt för att motverka tystnadskultur och otillåten påverkan. Som en del av allmännyttan kan bostadsbolaget ha en stor inverkan på människors livssituation – eftersom bostad är ett grundläggande behov.
Sara Fischer som är säkerhetschef på Bostadsbolaget i Göteborg berättar hur åtgärdsrutinerna ser ut om en medarbetare utsätts för hot och våld.
– Vi har tagit fram specifika checklistor för hur de här händelserna ska hanteras. Listorna kopplas sen ihop med det inrapporterade tillbudet, så allt finns samlat. Här står det vad chefen ska göra från det akuta skedet hela vägen till en eventuell rättegång, säger hon.
Andra händelser har andra rutiner och IA-systemet är ett viktigt verktyg. I vissa fall är rapporteringen en förutsättning för att Bostadsbolaget ska kunna vidta vissa åtgärder, menar Sara Fischer.
– Om en verksamhet till exempel efterfrågar kamerabevakning krävs en tydlig problembild. Då är incidentrapporterna betydelsefulla, säger hon.

Förebyggande
Det finns även planer på att använda IA-systemet ännu mera förebyggande, genom att mäta ”friskfaktorer” i arbetsmiljön. På Afa Försäkring funderar man just nu på vad det egentligen är man behöver mäta och hur rapporteringen skulle kunna gå till.
– Vilka friskfaktorer som finns kan vi inte räkna ut bakvägen, vi måste fråga människor. Forskningsläget är väldigt intressant, men än så länge har vi inget konkret att komma med, säger Lars-Gunnar Lindberg på Afa Försäkring.

Lotta Engelbrektson

Hanne Berthelsen vid Malmö universitet. Bild: Malmö universitet.

Copsoq – en vetenskaplig enkät för att mäta risk- och friskfaktorer på arbetsplatsen

Arbetsmiljöarbete kräver att man vet hur det faktiskt ser ut. Det är ganska lätt att inventera risker i den fysiska arbetsmiljön, allt från att få syn på snubbelfällor till att mäta ljud, ljus och partiklar i luften. Men den organisatoriska och sociala arbetsmiljön är inte synlig. Och det finns inga mekaniska manicker som kan mäta den.
Hanne Berthelsen vid Malmö universitet har i flera forskningsprojekt arbetat med Copsoq, tillsammans med forskarkollegor. Det är en svensk upplaga av ett internationellt, forskningsbaserat stöd för arbetsplatsundersökning. Enkäten används ibland annat i Chile, Canada, Nya Zeeland, Nigeria, Australien – och en lång rad europiska länder. Malmöforskarnas projekt har gått ut på att göra Copsoq mer användbar och åtkomlig för både forskare och praktiker.
Copsoq är ingen manick, men en enkät med 76 noga utarbetade frågor, som går att besvara på under 20 minuter. Svaren ger en bild av arbetsplatsens organisatoriska och sociala arbetsmiljö, både risk- och friskfaktorer. I ett FoU-projekt etablerade man nätplatsen www.copsoq.se. Förutom frågorna innehåller den instruktionsmaterial, råd och tips om hur man förbereder och följer upp en kartläggning av en arbetsplats. Nätplatsen har årligen runt 100.000 besök.

Enkäten rör sig inom sju huvudområden
Redan för över 20 år sedan började arbetsmiljöforskare vid Det danska arbetsmiljöinstitutet utveckla Copsoq (”Cop” syftar på Copenhagen). Ursprungligen var det enbart tänkt för danska arbetsplatser som man tyckte borde ha lika bra verktyg som inom forskning. Genom att använda samma frågor och begrepp i forskning som i praktiken kunde det vara ett sätt att förmedla komplexa forskningsteorier och resultat att komma till nytta ute på arbetsplatser. De sju områdena är:
· Krav i arbetet
· Arbetets organisering och innehåll
· Relationer och ledarskap
· Samspel mellan individ och arbete
· Socialt kapital
· Hälsa och välbefinnande
· Kränkande beteende

Varje område har delområden. Krav i arbete består exempelvis av kvantitativa krav, arbetstempo och känslomässiga krav. Här är tre exempel på tre frågor inom kvantitativa krav:
· Är din arbetsbörda ojämnt fördelad så att arbete samlas på hög?
· Hur ofta händer det att du inte hinner slutföra dina arbetsuppgifter?
· Kommer du efter med ditt arbete?
Vetenskapligt grundade verktyg
Som de här exempelfrågorna visar är det inte en medarbetarenkät om hur individerna trivs och vilka åsikter de har.

– Det handlar om att kartlägga själva arbetsplatsen och dess organisatoriska och sociala arbetsmiljö, understryker Hanne Berthelsen.Då är det viktigt att frågorna ger tillförlitliga svar. Och därför är det viktigt med vetenskapligt grundade verktyg, som bygger på kunskaper om vad i arbetsmiljön som har betydelse för hälsa och ohälsa.
För att få svar som stämmer ställer Copsoq innehållsligt likartade frågor på lite olika sätt, vilket är ett vanligt grepp inom vetenskapliga undersökningar. Detta är ett exempel på skillnaden mellan att själv sätta ihop några frågor och att använda forskningsbaserade. Det handlar om kvaliteten på instrument i arbetsmiljöarbetet.

– Du kan jämföra med en termometer: du använder inte en utomhustemp för att se om ditt barn har feber, säger Hanne Berthelsen.
Forskarna får många brev från användare med frågor och återkoppling.
-Något många skriver är att frågornas formulering gör att man enkelt kan påbörja en diskussion. Som till exempelvis frågan” kommer du efter med ditt arbete”? Om det är så – vad är det ett uttryck för? I vilka situationer händer det? Vad behöver man göra för att det ska bli bättre?
En huvudtanke med Copsoq att det i arbetsmiljöarbetet som i forskning ska gå lättare att jämföra resultaten mellan olika enheter i en lite större verksamhet, och med andra arbetsplatser.
-För att bedöma vad ett resultat innebär, måste vi kunna jämföra. Det är som när vi mäter blodtryck. Siffrorna i sig säger ju ingenting. Därför har vi tillsammans med Statiska centralbyrån gjort en stor kartläggning med Copsoq, för att få fram jämförelsematerial. Det går att göra jämförelser utifrån bransch, yrke, kön och ålder, säger Hanne Berthelsen.
Materialet tog de fram med i ett projekt med stöd från Afa Försäkring och resultatet finns nu på www.copsoq.se.
Skräddarsy åtgärder
Hanne Berhelsen konstaterar att det idag finns en ”enkättrötthet” hos många.
-En enkät förändrar ingenting. Det är helt avgörande att redan innan man genomför en undersökning planera vad man ska göra efteråt, i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Engagemang och delaktighet en förutsättning för att det här ska fungera bra. Anställda och chefer på de olika arbetsplatserna och i arbetslagen måste gemensamt tolka resultaten och komma fram till åtgärder, och sen genomföra och följa upp dessa. Om inget händer efter enkäten är det helt enkelt sämre än om man inte hade gjort undersökningen alls.Men med hjälp av arbetsplatsundersökningen kan man skräddarsy åtgärder efter de skilda behov som finns, framhåller hon. Alla ska inte göra allt, för det ser olika ut på olika arbetsplatser. En del kan man göra direkt på den egna arbetsplatsen. Annat är mer övergripande och det kan man inte lösa på golvet, då måste man lyfta frågan till rätt nivå.
En viktig sak att tänka på är att inte redovisa resultat på alltför små grupper av anställda, eftersom det kan hota anonymiteten. Då kan det bli möjligt att räkna ut vilka som svarat vad. Om folk har den känslan kommer de troligen inte svara sannfärdigt.
Pulsmätares förtjänster och brister
Hanne Berthelsen anser att en arbetsplatsundersökning med Copsoq bör ske varje eller vartannat år. Inte oftare, för man ska hinna vidta åtgärder utifrån undersökningen och uppnå förbättringar innan man gör en ny enkät.
När det gäller traditionella medarbetarundersökningar har det funnits en diskussion om det inte kommit för sällan, eftersom arbetsförhållanden snabbt kan förändras. Som ett svar på det har det kommit så kallade pulsmätningar, med ett fåtal snabba och enkla frågor för att ofta kolla läget. I ett annat projekt har Hanne Berthelsen med kollegor studerat fördelar och nackdelar med denna metod, som har blivit allt vanligare och som ersätter de mer omfattande medarbetarundersökningarna.
-De pulsmätningar som vi studerade hade i stor utsträckning fokus på engagemang och motivation, och det är huvudsakligen utifrån ett ledningsperspektiv. Mätningarna är sällan sammanvävda med det systematiska arbetsmiljöarbetet, utan något som sker parallellt, säger hon. Men de skulle faktiskt kunna användas för att under årets gång hålla det systematiska arbetsmiljöarbetet levande. Det behövs många verktyg i verktygslådan!
Hon menar att det alltså inte behöver vara en motsättning mellan pulsmätningar och mer omfattande men glesare arbetsplatsundersökningar som Copsoq. Men väljer man enbart pulsmätningar blir faktaunderlaget om läget i arbetsplatsens organisatoriska och sociala arbetsmiljö alltför bräckligt för ett välfungerande systematiskt arbetsmiljöarbete.
Pulsmätningarna ger också ofta en bild av hur de anställda ser på ledningen. Hon ser här att det finns en risk för att ”chefen blir mätt och vägd alltför ofta”. Detta riskerar att bli en betydande stressfaktor i chefens egen arbetsmiljö.

Som ringar på vattnet

Användare av Copsoq är idag såväl företagshälsovård och organisationskonsulter som hjälper arbetsplatser med underlag för arbetsmiljöarbete, som HR-avdelningar på arbetsplatser. – Kunskapen om det här verktyget sprider sig som ringar på vattnet, säger Hanne Berthelsen.
SCB-undersökningen Copsoq med gjordes redan 2018, som var före pandemin. Nästa steg i arbetet med Copsoq är att uppdatera jämförelsematerialet från SCB. En ansökan om projektmedel för detta är på väg nu, våren 2025. Och Hanne Berthelsen förbereder sig på att vara värd för den nionde internationella Copsoq-workshopen för det internationella nätverk som finns. Forskare och praktiker från länder på flera kontinenter kommer att delta.
Intresset ökar internationellt för att praktiker på arbetsplatser ska se nyttan som de kan få genom att göra vetenskapligt grundande kartläggningar av den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, berättar Hanne Berthelsen.
-Flera länder har också visat intresse för att översätta vårt material på www.copsoq.se och att etablera nätplatser i sina egna länder, säger hon.

Mats Utbult

Kommunernas åtta friskfaktorer

Landets kommuner och regioner satsar på att få in åtta friskfaktorer i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Här är Suntarbetslivs lista, med förklaringar.

1. En rättvis och transparent organisation

Medarbetarna upplever organisationen som schysst. Beslut är välmotiverade, rättvisa, transparenta och efterlevs. Roller, ansvar och mandat är tydliga. Det råder tillit mellan organisationens olika nivåer, verksamheter och individer. Värdegrund, policys och rutiner är väl kända, relevanta och följs. 

2. Ett närvarande, tillitsfullt och engagerat ledarskap

Ledare är tillgängliga, tydliggör mål, inspirerar och visar vägen. De utvecklar relationer och visar tillit genom att ge ansvar, stöd och möjligheter. Chefer och medarbetare tar ansvar och tydliggör vad de behöver för att göra sina uppgifter och nå uppsatta mål. Alla ser till verksamhetens bästa och driver gemensamt verksamheten framåt.

3. Delaktighet och inflytande

Organisationen skapar förutsättningar för medarbetare att ha inflytande över sin arbetssituation och vara delaktiga i verksamhetsutvecklingen. Rutiner, arbetssätt, mötes- och beslutsstrukturer utformas för att ta vara på medarbetares tankar, åsikter och idéer. Alla kommer till tals och bidrar med olika erfarenheter och perspektiv. 

4.  En välutvecklad kommunikation och återkoppling

Samtalsklimatet är öppet och tillåtande uppåt, nedåt och åt sidorna. Det finns fungerande kommunikationsvägar och forum för information och dialog. Alla lyssnar på varandra. Återkoppling ges på beteenden och hur de påverkar verksamhetens resultat. Sakfrågor hanteras utan att det blir personligt.

5. Prioritering av arbetsuppgifter

Det förs regelbundna samtal för att främja balans mellan krav och resurser. Det finns samsyn om vad som är viktigt, bråttom och rätt sak att göra. Medarbetarna upplever att de kommer till sin rätt och är trygga i den prioritering de gör i vardagen. Vid hög belastning får medarbetarna hjälp att prioritera bland arbetsuppgifterna.

6. Kompetensutveckling hela arbetslivet

Det finns strukturer för att ta vara på och utveckla kompetens och erfarenhet inom organisationen. Det sker genom utbildning, byte av arbetsuppgifter eller roll, eller annan form av kompetensutbyte. Organisationen är lärande – medarbetare får möjlighet att lära av varandra och utvecklas tillsammans i vardagen.

7. Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) i vardagen

Det systematiska arbetsmiljöarbetet är en del av det dagliga arbetet och verksamhetsutvecklingen. Det är rutin att löpande bedöma risker för ohälsa och olycksfall, och reflektera över vad som fungerar bra på arbetsplatsen. Man tar till olika åtgärder för att förebygga risker och främja en god arbetsmiljö, och följer upp åtgärderna.

8. Tidiga insatser och arbetsanpassning

Kunskapen är god om mönster för sjukfrånvaron och arbetsrelaterade orsaker till sjukfrånvaron. Det finns väl kända rutiner vid kort- och långtidssjukfrånvaro som efterlevs. Alla uppmärksammar sin chef om de inte mår bra och chefen agerar på tidiga signaler. Arbetsanpassning och andra tidiga insatser sker i dialog med medarbetare och andra aktörer så som företagshälsovård och försäkringskassa.

Källa: Suntarbetsliv

Petra Lindfors, professor i organisationspsykologi. Bild: Anna Holmgren.

Friskfaktorer som främjar förnyelse har sitt ursprung i forskningsprojekt

Satsningen på friskfaktorer och det främjande perspektivet innebär är en stor förändring i arbetsmiljöarbetet, som historiskt kommit att fokusera mycket på risker, säger Petra Lindfors, professor i organisationspsykologi.

Kärnan i friskfaktorer är: Inte bara förebygga risker, utan också främja det friska. Inom kommuner och regioner är detta sedan flera år grunden för en storsatsning på att förnya och utveckla sättet att arbeta med arbetsmiljön. Och satsningen har sin grund i forskning, under lång tid.

För att börja med en inte helt ovanlig sammanblandning.: Det här handlar inte om fruktkorgar och friskvård. Det handlar istället om hur man jobbar, hur saker och ting är i organisationen. Vad är det som faktiskt fungerar och som får medarbetare att må bättre, samtidigt som det gynnar verksamheten?

Detta är de åtta friskfaktorer som de har satsat på i kommuner och regioner, med stöd av, den partsgemensamma arbetsmiljöföreningen Suntarbetsliv.


• En rättvis och transparent organisation
• En välutvecklad kommunikation och återkoppling

• Ett närvarande, tillitsfullt och engagerat ledarskap
• Prioritering av arbetsuppgifter
• Kompetensutveckling hela livet
• Systematiskt arbetsmiljöarbete
• Inflytande och delaktighet
• Tidiga insatser och arbetsanpassning (i samband med ohälsa)

Dessa faktorer bygger på forskning inom området, men det finns ingen så att säga officiell definition av friskfaktorer. Inom de åtta huvudområdena kan man dock fånga in mycket, så det mesta finns med (en utförligare beskrivning finns här.)

Så här är gången: Människorna på en arbetsplats, eller i ett arbetslag, väljer ut den friskfaktorer som de tycker är viktigast att utveckla. De arbetar systematiskt med detta, på arbetsplatsträffar och på annat sätt, med åtgärder, mål och uppföljning. De gör det på samma sätt med observerade risker, i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Tanken är att friskfaktorarbetet också ska vara en del i det systematiska arbetsmiljöarbetet – inte ett sidospår eller sidovagn. (Ett exempel på hur man jobbar rent konkret, på en förskola i Göteborg som finns här.)

Främjandeperspektivet

Petra Lindfors kom i kontakt med främjandeperspektivet redan i samband med sin doktorsavhandling 2002, och det har på olika sätt funnits med i många av de projekt som hon har arbetat med sedan dess.
På senare år har på olika sätt medverkat i Suntarbetslivs friskfaktorsatsning, bland annat som forskarröst i föreningens webb-TV-program Studio Friskfaktor, och parhäst till talare från Suntarbetsliv i pass på Gilla Jobbet (ett stort arbetsmiljöevenemang som fack och arbetsgivare står bakom).

– I arbetsmiljöarbetet har man ju alltid fokuserat på riskerna, på alla faror som finns, säger Petra Lindfors. Det är rimligt att börja där. Och satsningen på friskfaktorer handlar absolut inte om att sluta att inventera riskfaktorer och åtgärda dem.

– Men nu har vi mycket kunskap om kemiska ämnen och belastningar i arbetet och hur de hänger ihop med hälsorisker. Då är det viktigt att ta nästa steg och titta på den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Även där finns det risker och faror som kan ge hälsoproblem.

Begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet

Inom forskningen om arbetsliv och psykologi finns det rottrådar som sträcker sig långt bak i tiden när det gäller det som forskare gärna kallar främjandeperspektivet, och som ledde fram till begreppet friskfaktorer. Petra Lindfors berättar att det redan för 70-80 år sen fanns arbetslivsforskare som om var inne på det här spåret.
– En av de viktigaste var Maria Jahoda, en tysk-brittisk forskare. Hon lyfte fram faktorer i arbetet som ger människor något utöver lönen, och vad som bidrog till, och utmärkte, människor som fungerade. Det handlade framförallt socialt sammanhang och mening, med faktorer som tidstruktur, sociala kontakter, kollektiva insatser eller mål, social identitet eller status, och regelbunden aktivitet, berättar Petra Lindfors.

Just meningsfullheten är ett av tre områden som underlättar för människor att förbli friska, trots svårigheter av olika slag, till och med trauman. De två andra är och hanterbarhet och meningsfullhet. Och inom dessa tre huvudfaktorer finns sjutton olika faktorer, som tillsammans ger en känsla av sammanhang – förkortat Kasam.

Detta är kärnan i en modell för vad som främjar hälsa, som Aaron Antonovsky, amerikansk-israelisk forskare i medicinsk sociologi, först presenterad 1979 i en bok om hälsa, stress och stresshantering (Health, Stress and Coping), senare och utförligare i boken ”Hälsans mysterium” (1987).
Han beskrev det som en modell för hälsans uppkomst – salutogenes på latin. Med salutogent perspektiv menar man att sätta fokus på det som främjar hälsa. Det är grundidén med satsningen på friskfaktorer.

Arbetsplatsens tolv vitaminer

Petra Lindfors lyfter också fram den brittiske arbetspsykologiforskaren Peter Warr:
– I en bok som kom 1987 presenterade han ”vitaminmodellen” och som handlar om saker i själva arbetet och arbetsförhållandena, som främjar välbefinnande. Han jämför dem med vitaminer.
Det här är några av de tolv vitaminer som han identifierade:
• Möjlighet till personlig kontroll
• Möjlighet att använda sin kunskap
• Omväxling
• Tydlighet från omgivningen
• Sociala kontakter och stöd
• Stödjande ledarskap
• Rättvis behandling

Från risk till frisk

I Sverige var det två forskningsprojekt, mellan 2006 och 2012, som utgick från goda förhållanden som främjade det friska. De projekten bidrog starkt till att främjandeperspektivet och begreppet ”friskfaktorer” fick fäste i Arbetsmiljö-Sverige.
I projektet ”Hälsa och framtid” studerade Magnus Svartengren (då vid Arbets- och miljömedicin i Stockholm) ”långtidsfriska” arbetsplatser, företag som var friskare än genomsnittet. Vilka faktorer låg bakom? Det resulterade i boken ”Nycklar till friska företag”, som Prevent gav ut 2009.
Det projektet följdes av ett projekt i kommunsektorn, där Eva Vingård vid Uppsala universitet också deltog. I en skrift utgiven 2012 av forskningsfinansiären Afa Försäkring, ”Från risk till frisk – om friskfaktorer i kommuner och landsting”. I den berättade personer på sex arbetsplatser hur de arbetat med de friskfaktorer som fanns med i de två studierna.

Samma år, 2012, startade arbetsmiljöorganisationen Suntarbetsliv sin verksamhet. Ända från början fanns främjandeperspektivet och friskfaktorerna med.

Ny forskning om friskfaktorer

– I arbetsmiljövärlden har friskfaktorer de senaste 10–15 åren alltmer blivit ett slagkraftigt uttryck för främjandeperspektiv, konstaterar Petra Liljefors.

Men även i forskningsprojekt – inte minst forskningsansökningar – har det blivit allt vanligare att stöta på begreppet.

Afa Försäkring startade 2024 ett forskningsprogram på 40 miljoner, som handlar hur satsningar på friskfaktorer kan bidra till ”långsiktigt friska, hållbara och attraktiva arbetsplatser i kommun- och regionsektorn”. Petra Lindfors blev ordförande i den expertgrupp som granskade ansökningarna ur ett forskningsperspektiv. Nio projekt fick stöd, med olika inriktning (se faktaruta efter artikeln).

I en pågående studie om friskfaktorer i arbetsmiljöarbetet, som Petra Lindfors själv leder, har forskarna undersökt hur det ser ut i förvaltningen inom Region Stockholm.

– Hur hänger hälsan ihop med vanliga arbetsmiljöfaktorer, som krav, kontroll och stöd, ihop med sådant som är främjande, som meningsfullhet i arbetet och balans mellan arbete och övrigt liv? Det var vår huvudfråga. Vi använde statistik som redan fanns hos verksamheterna, vi skickade inte ut någon extra enkät, som extra pålagor.

På de arbetsplatser där medarbetare hade måttfulla krav och fick resurser för att utföra arbetet, och fick hjälp när de behövde det, så tyckte de också i högre grad att arbetet var meningsfullt. Och det fanns mindre av hälsorelaterade problem. Det gällde både chefer och medarbetare.

Här för att stanna

Vad kan man se och lära av i framgångsrika satsningar i kommuner? Petra Lindfors lyfter fram en viktig förutsättning: att arbetet är förankrat på högsta nivån och det finns chefer som är engagerade i det nya arbetssättet, som ger legitimitet åt att arbetet med friskfaktorer och påminner om att ska pågå, och följer upp det.

– Det gör att det liksom inte går att undvika att börja jobba främjande, med friskfaktorer, i de olika verksamheterna, säger hon. Det är väldigt tydligt att kommunikation i kombination med ett tydligt ledarskap är avgörande för att få i gång det här arbetet.

– Jag tror att arbetet med friskfaktorer, som ett sätt att jobba främjande i arbetsmiljöarbetet är här för att stanna, helt enkelt för att man i de olika verksamheterna måste kunna erbjuda arbeten som är attraktiva, där folk faktiskt vill stanna kvar. Det kostar ju också att rekrytera ny personal. Och vi vill att människor ska hålla allt längre i arbetslivet.

Hon konstaterar att det alltid kan finnas en del i organisationen som är mer motsträviga och ifrågasätter satsningen, och tycker att ”det är bara en fluga”, ”bara ännu ett projekt”, och anser att de ”inte har tid”.
– Det får man kanske acceptera. Och vi måste också acceptera att det kanske inte genast blir så som vi tänkt oss. Det gäller att våga stå på sig under en lite längre tid. Och ibland behöver vi backa och göra om.

Mats Utbult

-Friskfaktorer skapar en konstruktivare dialog, säger :Emma Ivar, rektor på Stjärnbåtsgatans förskola (foto Mattias Högberg)

Så jobbar de med friskfaktorer på förskolan Stjärnbåtsgatan

– Jag tycker att friskfaktorer synliggör de byggstenar som vi behöver ha, för att få en friskare arbetsplats.   Det handlar inte om att glömma bort riskerna, men att prata om vad som får oss friskare, säger Emma Ivar, rektor på förskolan Stjärnbåtsgatan i Göteborg.

– Friskfaktorer skapar en konstruktivare dialog: vad är det vi vill ha på plats och hur ska vi arbeta för att komma dit? De sätter medarbetare i aktörsstolen, säger hon.

På förskolan Stjärnbåtsgatan arbetar 15 anställda med ett sjuttiotal barn på fem avdelningar. När de satsade på att vidga sitt arbetsmiljöarbete från att kartlägga och åtgärda riskfaktorer till att också arbeta med friskfaktorer, började de med två: kommunikation och prioritering av arbetsuppgifter,

– När vi började jobba med våra friskfaktorer, talade vi om vilka beteenden som stärker kommunikation och återkoppling, säger Emma Ivar. Vad kan vi rent konkret göra för att komma till det önskade läget:   en god kommunikation?

– Våra beteenden har varit väldigt viktiga att prata om, för det är något som man faktiskt kan påverka.

Hjälps åt och påminner varandra

Gun Rutgersson, förskolelärare och skyddsombud, säger att de har fått ett annat fokus genom att arbeta med.

– Det blir mer positivt, och vi själva kan vara med och påverka vår arbetssituation. Vi hjälps åt och påminner varandra om vad vi vill ska fungera i vårt arbete.

– På varje avdelning har vi satt upp en minneslapp där det står vad vi ska tänka på, att vi ska   kommunicera på morgonen, lyssna på ett sätt som öppet och tillåtande, så att alla känner att de är delaktiga, och får fram sina åsikter. Så att det inte blir vissa som styr och ställer, och vissa blir tysta och inte vågar.  

– Vi har en skrivtavla i hallen där alla kan läsa hur många barn vi har idag, hur många personal som arbetar, och var det behövs extra personal, så att vi kan hjälpa varandra.   Nu får alla den informationen på morgonen, säger hon.  

Ser och bekräftar varandra

Viktoria Malmqvist, barnskötare och skyddsombud, tycker att kommunikation är a och o för arbetsglädjen –   och att mycket har förändrats:

– Vi är bättre på att ge varandra feedback   – en positiv feedback, vi ser och bekräftar varandra. För alla människor har behov av bekräftelse och av att bli sedda.   Alla säger god morgon, gärna med namnet   – det är underbart för oss vuxna, precis som för barnen.

– Vi har bättre arbetsklimat. Vi är gladare tillsammans. Vi har också lättare att ta upp saker som inte är positiva, för att vi vet att vi tillsammans kan komma fram till en lösning. För vi har verktyg för att ta oss an det.  

Det viktigaste att göra just nu

Den andra friskfaktorn handlade om att prioritera arbetsuppgifter.

På förskolan har vi alltid en händelserik vardag. Det är saker att göra hela tiden. Man blir aldrig riktigt klar, säger Emma Ivar. Därför blir det väldigt viktigt att prata om prioriteringar:   vad är viktigast här och nu? Om det är väldigt mycket att göra en dag, då kanske vi ska prioritera att vara med barnen, så att de mår gott och vi kan känna oss nöjda när vi går hem från jobbet. Genom att tydliggöra för oss själva vad som är viktigt just nu kan vi få ner stressen.

 Detta blev aktuellare än någonsin i samband med pandemin för några år sedan.  Gun Rutgersson berättar:

– Covid ökade stressen för oss i och med att folk var hemma mer. Vi visste inte om vi hade våra kollegor på plats när vi kom till jobbet.   Det var en stress både hemma   och på jobbet. Man visste   inte om rutiner fungerade, om man själv kunde jobba, och om hur många och vilka kollegor som skulle finnas på plats.

Emma Ivar konstaterar att allt inte varit som en dans på rosor:

– Det här har ju inte bara varit enkelt!   Ibland är det två steg fram och ett tillbaka. Det kunde kännas provocerande att prata friskfaktorer mitt under en pandemi, då man hade mycket annat att tänka på. Men då var det extra viktigt att fokusera på hur friskfaktorerna samspelar med det som vi befann oss i.

– När det är väldigt tungt – vad är det   vi ska göra då? Ja, då   behöver vi prioritera våra arbetsuppgifter. Nånting kan vi alltid göra, för att det ska bli lite bättre.  

Gun Rutgersson är inne på samma spår:

– Vi känner alla att vi jobbar mot samma mål. Sen hamnar vi ju i situationer då det är stressigt och då är man ju inte alltid sitt bästa jag. Men vi vet alla vad vi jobbar mot. Och det känns bra.

Mats Utbult

Ett aktivt och strukturerat arbetsmiljöarbete kan bidra till en mer hållbar arbetsplats.

Hållbar arbetsmiljö börjar på organisatorisk nivå

Hög arbetsbelastning och bristande resurser påverkar tusentals medarbetare varje dag.
Ett aktivt och strukturerat arbetsmiljöarbete – som tar sikte på de organisatoriska faktorerna – kan bidra till en mer hållbar arbetsplats.

I Sverige rapporterar var fjärde medarbetare att de upplever besvär som kan kopplas till arbetsmiljön. Inom hälso- och sjukvården är det så många som var tredje anställd. Hög arbetsbelastning är den vanligaste orsaken bakom besvären.
På Institutet för stressmedicin, ISM, i Västra Götalandsregionen, bedrivs just nu flera olika forskningsprojekt som handlar om hur organisatoriska faktorer kan påverka arbetsmiljön. Enligt forskningsledaren Magnus Åkerström, docent i arbets- och miljömedicin vid ISM, är det viktigt att identifiera och åtgärda risker innan de leder till ohälsa.
– Det är på den organisatoriska nivån vi ser de största möjligheterna till förändring. Om vi inte hanterar förutsättningarna på arbetsplatsen, som arbetstidsfördelning, arbetsprocesser och resurser kan vi inte förvänta oss att arbetsmiljön förbättras på individnivå, säger han.

Från rehabilitering till förebyggande arbete
Traditionellt arbetsmiljöarbete har vanligtvis varit inriktat på rehabilitering på individuell nivå med syftet att motverka att medarbetare, som upplever besvär till följd av arbetsmiljön, hamnar i sjukskrivning. Eller så har insatserna handlat om att stödja samarbetet och kommunikationen på en gruppnivå.
Men nu ser Magnus Åkerström och hans team en tydlig förändring i synen på arbetsmiljö – från att åtgärda skador och sjukdomar till att faktiskt aktivt kunna förebygga dem.

Magnus Åkerström, docent i arbets- och miljömedicin vid ISM. Foto: Emma Wahlstedt


– Vi märker att fler och fler organisationer har insett vikten av förebyggande åtgärder. De vill kunna erbjuda hållbara arbetsförhållanden där medarbetare har tillräckliga resurser och rätt stöd för att hantera sina arbetsuppgifter, säger han.
Forskarna har identifierat fem organisatoriska faktorer som påverkar medarbetarnas hälsa på en strukturell nivå – där arbetstidens fördelning idag är den mest studerade. Det är väl känt att skiftarbete till exempel påverkar medarbetarnas känsla av arbetsbelastning.
Den andra faktorn är själva ”designen” av verksamheten. För medarbetarna är det betydelsefullt hur arbetet är organiserat, vilka mål som finns och hur resultaten följs upp.
– Ytterligare en viktig faktor är de ergonomiska förutsättningarna, såväl de fysiska som de teknologiska, som påverkar hur medarbetarna utför sina uppgifter, säger Magnus Åkerström.
De två sista nyckelfaktorerna handlar om personalpolitik – hur anställningsvillkoren ser ut och hur medarbetarnas rättigheter och utveckling hanteras – samt de etiska och sociala ställningstaganden som många av de som arbetar inom regionen ställs inför.
– En framgångsfaktor i arbetsmiljöarbetet är när de individuella och organisatoriska behoven integreras i det förebyggande arbetsmiljöarbetet, säger Magnus Åkerström.

Projekt som utvecklar nya arbetssätt
Två av ISM:s projekt, som varit avgörande för att utveckla och testa nya arbetssätt på en strukturell nivå, är StratSAM, Strategisk samverkan i offentlig sektor och HAP, Hållbara arbetsförhållanden i praktiken.
StratSAM, som finansierats av AFA Försäkring, har följeforskat en omfattande arbetsmiljösatsning i Västra Götalandsregionen. Regionen har sedan 2017 avsatt femton miljoner kronor årligen till insatser på organisatorisk nivå med målet att förbättra arbetsförhållanden och minska sjukfrånvaron bland medarbetarna.
– I projektet kunde vi belysa vikten av att arbeta processbaserat i det förebyggande arbetsmiljöarbetet för att bygga in ett lärande och i högre utsträckning identifiera de bakomliggande orsakerna till utmaningar i arbetsmiljön, säger Magnus Åkerström.
Forskarnas kunskap har sedan återförts till organisationen som därifrån har utvecklat sina arbetssätt. Numera erbjuder den i högre utsträckning stöd till ett processbaserat arbetssätt inom ramen för satsningen.
– Kunskapen har även överförts till flera av landets interna företagshälsovårdleverantörer som ett stöd i deras arbetet med att utveckla nya arbetssätt.
I HAP-projektet, som även det finansieras av AFA Försäkring, genomför forskarna observationer samt en enkätundersökning för att kartlägga kunskapen om arbetsmiljö inom olika organisationer. Dessutom vill man undersöka vilka strukturella faktorer som påverkar det förebyggande arbetsmiljöarbetet.
– Ett av våra viktigaste fynd är att arbetsmiljöarbetet behöver stöd på flera nivåer i organisationen. Det handlar inte bara om att cheferna ska agera, utan också om att medarbetare och ledning måste dela samma syn på arbetsmiljöfrågorna för att åstadkomma förändring.

Förankring i hela organisation
För att arbetsmiljöarbetet ska leda till långsiktiga förbättringar måste det prioriteras på alla nivåer. Alla delar av organisationen, från ledning till medarbetare, behöver arbeta kontinuerligt med frågorna och hålla intresset vid liv vid verksamhetsförändringar.
– Det är till exempel vanligt att man pausar arbetsmiljöarbetet när man gör en omorganisation eller ett chefsbyte. Då avstannar allt aktivt arbetsmiljöarbete, säger Magnus Åkerström.
Han betonar vikten av att säkerställa att det finns tillräckliga resurser och mandat för att kunna genomföra förändringar. I vissa fall kan det krävas att man jobbar över organisatoriska gränser för att uppnå resultat.
– Ledningens aktiva stöd är också avgörande. Det handlar inte bara om att ge resurser, utan också om att driva förändringsarbetet och säkerställa att kunskap finns inom organisationen, säger han.
Magnus Åkerström känner till flera arbetsplatser inom Västra Götalandsregionen där ett strukturerat arbetsmiljöarbete har gett bra resultat, men han kan inte tipsa om någon enskild insats som visat sig vara särskilt effektiv. Han menar att alla arbetsplatser har sina utmaningar, därför spelar det mindre roll att titta på vad andra har gjort.
– Vi behöver mer inspireras av hur en annan verksamhet tar sig an sina utmaningar och se att det faktiskt går att åstadkomma en förbättring. Det går inte att kopiera en annan verksamhets insatser eftersom man måste titta på hela kontexten, säger han.

Lotta Engelbrektson