SAM-föreskriften har uppdaterats, och började gälla vid årsskiftet. Bild: AV.

Uppdaterad SAM-föreskrift lyfter vikten av att organisera arbetsmiljöarbetet

En vanlig missuppfattning är att systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, endast handlar om riskbedömning, handlingsplan, åtgärder och uppföljning. Men nöjer man sig endast med de åtgärderna blir det inte bra, konstaterar sakkunnig Maria Baltzer på Arbetsmiljöverket.

I början av året blev 67 arbetsmiljöföreskrifter 15 när Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur började gälla. Regelförnyelsearbetet handlade enligt myndigheten om att förtydliga föreskrifterna, förenkla regelstrukturen, och göra reglerna lättare att hitta. Kravnivåerna är desamma som tidigare, understryker Arbetsmiljöverket.

Vad har ändrats i den nya SAM-föreskriften (AFS 2023:1), Maria Baltzer, sakkunnig inom systematiskt arbetsmiljöarbete på Arbetsmiljöverket?

– Vi är mest stolta över att begreppet organisera står i den första paragrafen. Där skriver vi att syftet med föreskrifterna är att arbetsgivare ska arbeta systematiskt genom att organisera, genomföra och följa upp sitt arbetsmiljöarbete. Det är en grundläggande mening. Det handlar om att få till systematiken, vilket vi ville förtydliga.

Även rutiner har fått en egen paragraf (8) i den nya föreskriften, tidigare fanns de beskrivna i de allmänna råden.

SAM-sakkunnig Maria Baltzer, AV.

I vilken del av SAM brister det i: riskbedömning, handlingsplan, åtgärder eller uppföljning?

– Det största missförståndet med det systematiska arbetsmiljöarbetet är att det endast handlar om de här fyra stegen. Men de fyra stegen är bara två paragrafer i föreskriften. Arbetar man bara utifrån dem funkar arbetsmiljöarbetet inte som det ska, det blir inte bra. Statistik över olyckor och ohälsa skvallrar om att hela systemet inte är på plats. Också stora organisationer har svårt att få till systematiken.

SAM-kartan beskriver nivåerna i arbetsmiljöarbetet. Bild: AV

Vad är det som ytterligare krävs för ett lyckat systematiskt arbetsmiljöarbete?

– Vi vill lyfta de stödjande funktionerna, alltså samarbete, rutiner, fördelning av arbetsmiljöuppgifter och kunskap som är viktiga delar i allt arbetsmiljöarbete. De kan låta tråkiga men är viktiga för att organisera och systematisera arbetet. För att få arbetsmiljöarbetet att fungera i praktiken behövs också de här delarna.

Hur syns systematiskt arbetsmiljöarbete i de övriga föreskrifterna?

– Vad gäller SAM fanns det mycket dubbelregleringar i andra föreskrifter. Vi har strukit dem ur de andra föreskrifterna, och istället finns hänvisning till SAM. SAM skiljer sig från de andra föreskrifterna eftersom den handlar om att bygga upp ett system för arbetsmiljöarbetet, och de andra mer konkreta föreskrifterna ska läggas in i det här systemet.

Vad finns i det nya vägledningsmaterialet?

– Vi beskriver och ger exempel på hur arbetsmiljöarbetet kan se ut, paragraf för paragraf. Det är vägledande texter om paragrafer och lite extra material.

Man kan vända sig till det om man känner att man inte riktigt förstått paragraftexterna.

På webben kommer vi löpande att uppdatera materialet.

Vilken status har vägledningen rent juridiskt i jämförelse med föreskriften?
– Den är en upplysning, och är inte juridiskt bindande. Men en domstol kan slå fast att den gäller.

Vad har du för medskick till arbetsplatserna?

– Börja bara jobba med SAM! Ofta har man mer bitar på plats än vad man tror, fastän det kanske inte står under rubriken som finns i sam. SAM är ett tillåtande system, och man ska följa upp om arbetet fått effekt. Om det blir fel och det inte gett det resultat man vill är det bara att göra om och göra rätt.

Mitt tips är också att tänka mer på SAM utgående från information, medverkan och samarbete. Forskning visar att det kan brista i kommunikationen mellan de olika nivåerna på en arbetsplats.

Jonna Söderqvist

Läs mer:

https://www.av.se/sam