– Jag tycker att friskfaktorer synliggör de byggstenar som vi behöver ha, för att få en friskare arbetsplats. Det handlar inte om att glömma bort riskerna, men att prata om vad som får oss friskare, säger Emma Ivar, rektor på förskolan Stjärnbåtsgatan i Göteborg.
– Friskfaktorer skapar en konstruktivare dialog: vad är det vi vill ha på plats och hur ska vi arbeta för att komma dit? De sätter medarbetare i aktörsstolen, säger hon.
På förskolan Stjärnbåtsgatan arbetar 15 anställda med ett sjuttiotal barn på fem avdelningar. När de satsade på att vidga sitt arbetsmiljöarbete från att kartlägga och åtgärda riskfaktorer till att också arbeta med friskfaktorer, började de med två: kommunikation och prioritering av arbetsuppgifter,
– När vi började jobba med våra friskfaktorer, talade vi om vilka beteenden som stärker kommunikation och återkoppling, säger Emma Ivar. Vad kan vi rent konkret göra för att komma till det önskade läget: en god kommunikation?
– Våra beteenden har varit väldigt viktiga att prata om, för det är något som man faktiskt kan påverka.
Hjälps åt och påminner varandra
Gun Rutgersson, förskolelärare och skyddsombud, säger att de har fått ett annat fokus genom att arbeta med.
– Det blir mer positivt, och vi själva kan vara med och påverka vår arbetssituation. Vi hjälps åt och påminner varandra om vad vi vill ska fungera i vårt arbete.
– På varje avdelning har vi satt upp en minneslapp där det står vad vi ska tänka på, att vi ska kommunicera på morgonen, lyssna på ett sätt som öppet och tillåtande, så att alla känner att de är delaktiga, och får fram sina åsikter. Så att det inte blir vissa som styr och ställer, och vissa blir tysta och inte vågar.
– Vi har en skrivtavla i hallen där alla kan läsa hur många barn vi har idag, hur många personal som arbetar, och var det behövs extra personal, så att vi kan hjälpa varandra. Nu får alla den informationen på morgonen, säger hon.
Ser och bekräftar varandra
Viktoria Malmqvist, barnskötare och skyddsombud, tycker att kommunikation är a och o för arbetsglädjen – och att mycket har förändrats:
– Vi är bättre på att ge varandra feedback – en positiv feedback, vi ser och bekräftar varandra. För alla människor har behov av bekräftelse och av att bli sedda. Alla säger god morgon, gärna med namnet – det är underbart för oss vuxna, precis som för barnen.
– Vi har bättre arbetsklimat. Vi är gladare tillsammans. Vi har också lättare att ta upp saker som inte är positiva, för att vi vet att vi tillsammans kan komma fram till en lösning. För vi har verktyg för att ta oss an det.
Det viktigaste att göra just nu
Den andra friskfaktorn handlade om att prioritera arbetsuppgifter.
På förskolan har vi alltid en händelserik vardag. Det är saker att göra hela tiden. Man blir aldrig riktigt klar, säger Emma Ivar. Därför blir det väldigt viktigt att prata om prioriteringar: vad är viktigast här och nu? Om det är väldigt mycket att göra en dag, då kanske vi ska prioritera att vara med barnen, så att de mår gott och vi kan känna oss nöjda när vi går hem från jobbet. Genom att tydliggöra för oss själva vad som är viktigt just nu kan vi få ner stressen.
Detta blev aktuellare än någonsin i samband med pandemin för några år sedan. Gun Rutgersson berättar:
– Covid ökade stressen för oss i och med att folk var hemma mer. Vi visste inte om vi hade våra kollegor på plats när vi kom till jobbet. Det var en stress både hemma och på jobbet. Man visste inte om rutiner fungerade, om man själv kunde jobba, och om hur många och vilka kollegor som skulle finnas på plats.
Emma Ivar konstaterar att allt inte varit som en dans på rosor:
– Det här har ju inte bara varit enkelt! Ibland är det två steg fram och ett tillbaka. Det kunde kännas provocerande att prata friskfaktorer mitt under en pandemi, då man hade mycket annat att tänka på. Men då var det extra viktigt att fokusera på hur friskfaktorerna samspelar med det som vi befann oss i.
– När det är väldigt tungt – vad är det vi ska göra då? Ja, då behöver vi prioritera våra arbetsuppgifter. Nånting kan vi alltid göra, för att det ska bli lite bättre.
Gun Rutgersson är inne på samma spår:
– Vi känner alla att vi jobbar mot samma mål. Sen hamnar vi ju i situationer då det är stressigt och då är man ju inte alltid sitt bästa jag. Men vi vet alla vad vi jobbar mot. Och det känns bra.
Mats Utbult