– Jag vill att vi ska vara landets mest kreativa, smarta och samarbetsinriktade arkitekter. Samtidigt lever vi i en värld med väldigt korta och ständiga deadlines, säger Johan Norén, vd på Kanozi arkitekter. För att hitta balansen får de anställda flera möjligheter att träna varje vecka. Men det handlar också om flexibla arbetstider, mångfald och hjälp att sätta gränser.
När Johan Norén och några av hans kollegor slutade på Wingårds arkitekter för att starta en egen arkitektbyrå, funderade han mycket på hur de skulle kunna bli konkurrenskraftiga.
Han har alltid varit intresserad av idrottspsykologi och funderat på vad det är som gör att vi levererar lite mer när vi rör på oss. Det finns mycket forskning som visar att hjärnan håller sig yngre och mer dynamisk, att vi blir mer lösningsfokuserade och bättre på att samarbeta, när vi rör på oss.
– Och vi har en extremt låg sjukfrånvaro, säger Johan Norén, som är på Mallorca när vi pratas vid för att träna cykling inför en tävling.
Rädsla gör oss mindre kreativa
För några år sedan läste Johan, Daniel Golemans bok, Emotional Intelligence, där han beskriver vad som händer när vi blir rädda och signalsubstanser frigörs i kroppen, vilket leder till att vi blir mindre kreativa. Målet var att skapa en arbetsmiljö där medarbetarna känner att de är accepterade, att det är okej att göra fel.
Först tittade Johan på jämställdheten och insåg att det kanske framför allt är kvinnorna och andra som inte fullt ut passar in i en grupp som kan gå omkring och vara rädda för att få en symbolisk kniv i ryggen.
– Om jag vill att människor ska vara kreativa så måste de naturligtvis vara glada och våga mer.
Många träningsmöjligheter
Kanozi ordnar ofta föreläsningar för sina medarbetare och kunder om hur vi påverkas av fysisk aktivitet och av annan stimulans som musik och smaker. Men också om arkitektur.
Den som vill träna kan göra det flera gånger i veckan, delvis på arbetstid. På måndagskvällarna kan den som vill springa intervaller tillsammans med en tränare, på tisdagar är det en halvtimmas rygg-gymnastik på förmiddagen som inte kräver ombyte. Samma dag är det lunchlöpning. En gång i veckan finns det också möjlighet att få massage och behandling av en naprapat på kontoret. Dessutom sponsrar Kanozi träningskort för den som vill träna någon annanstans.
Flexibla arbetstider
För en del medarbetare är det svårt att hinna delta i alla träningspass och sociala aktiviteter och Johan vill inte hetsa någon att delta. Därför är arbetstiderna också ganska flexibla.
– Om du inte har ett inbokat möte med en kund, så spelar det ju ingen roll om du kommer till jobbet åtta eller nio eller behöver sitta hemma och jobba en dag. Det viktiga är att medarbetarna kommunicerar med varandra, så att projekten fungerar. Jag tror man får igen det man ger. Om jag är generös mot min personal så är de generösa mot företaget.
Mångfalden viktig
De 50 medarbetarna på Kanozi kommer från 13 länder på tre olika kontinenter. Under tio år har företaget haft en medveten strategi att anställa personer som inte kan svenska och låta dem gå på Folkuniversitetet för att lära sig svenska. När de börjar så får de ett mindre avdrag på lönen och efterhand som de lär sig språket försvinner avdraget.
– Om vi ska tänka tankar som inte exakt liknar alla andras så måste vi våga tänka lite utanför boxen. Det kan handla om att lyssna på varandras erfarenheter, att stötta varandra och se att vi kan olika saker, att jobba som ett lag. Någon är jätteduktig på att rendera bilder, men är kanske inte lika duktig på svenska. Någon annan pratar perfekt svenska men är inte lika bra på att rita tekniska detaljer.
Psykolog för att lära sig sätta gränser
Även om sjukfrånvaron är låg på Kanozi, så blir det förstås stressigt ibland. För att minska stressen jobbar de tillsammans med en psykolog för att lära sig hantera stress och sätta gränser. Projektledarna har också gått en tredagars utbildning i förtroendefullt samarbete, där man får jobba med vilka signaler man sänder ut och vilka gränser man sätter.
Yngre sämre på att koppla av
Johan märker att det framför allt är de yngre medarbetarna som är sämre på att sätta gränser och koppla av.
– Jag tror att det finns en rädsla hos dem som är yngre att göra fel. Man ska kunna allt och vara perfekt från början, vara lycklig, vältränad och äta rätt. Men det är väldigt få av oss som är perfekta. Vi behöver kunna njuta av livet också. Ibland är det bra att vara måttlig, men ibland är det bra att vara omåttlig.
Utgå från egna förutsättningar
Johan vill uppmuntra medarbetarnas lust och kreativitet och är övertygad om att rörelse bidrar till mer lust. Men som chef inser han också att hans intensiva tränande inte får bli en norm.
– Jag ser ganska många företagsledare som går runt i sina ironman-tröjor och talar om hur fort de springer milen. Det är ju ganska ointressant och har mer med prestation än med hälsa att göra. Det handlar om att utgå från varje persons egna förutsättningar och ta reda på vad som skulle få just dig att må bättre, säger Johan innan han avslutar samtalet för att äventyrssimma sex km här runt en udde i ett naturområde under eftermiddagen.
Ragnhild Larsson
TIPS för en kreativ arbetsplats:
– Ha en långsiktig plan. Var beredd att hålla på i minst tre år.
– Var inte överentusiastisk.
– Låt var och en vara med efter egen lust.
– Som chef behöver du inte springa längst fram och vara kompis med tränaren.
– Var en förebild men skriv inte andra på näsan.