Gör riktlinjer till stöd för FHV

Sedan starten 2018 har Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, arbetat med riktlinjer för företagshälsovården. Liv Nilsson är processledare för att uppdatera och ta fram nya riktlinjer.

– Jag kastades in direkt i arbetet med att implementera riktlinjerna när de flyttades hit från Karolinska institutet, säger hon.

Liv Nilsson är civilingenjör med inriktning mot industriell arbetsmiljö. Innan hon kom till Mynak var hon arbetsmiljöingenjör på Sandvik och drev olika förändringsprojekt om säkerhet och arbetsmiljö.

Liv Nilsson, Foto: Mynak

– Vi införlivade också många föreskrifter från Arbetsmiljöverket i Sandviks ordinarie verksamhet, säger hon.

Liv Nilsson arbetar med att uppdatera och ta fram nya riktlinjer för företagshälsovården. Dessa kan också vara användbara för arbetsgivarna, som har det yttersta ansvaret för arbetsmiljön.

– Riktlinjerna riktar sig i huvudsak till företagshälsovården. De kan även användas som stöd för arbetsgivare, fackliga företrädare och andra aktörer som primärvård och myndigheter, säger Liv Nilsson.

Vid flytten från Karolinska institutet till Mynak i juli 2018 ingick fem riktlinjer som forskarna på Institutet för miljömedicin tagit fram.  De handlade om att

  • förebygga och hantera alkoholproblem i arbetslivet
  • exponeringsmätning av hörselskadligt buller
  • hälsoundersökningar via arbetsplatsen med fokus på levnadsvanor
  • ländryggsbesvär
  • psykisk ohälsa på arbetsplatsen

Mynak har därefter utifrån behovsanalys tillsammans med arbetsmarknadens parter och föreningen Sveriges företagshälsor tagit fram två nya riktlinjer om

  • Synergonomi
  • Kränkande särbehandling och mobbning

Just nu arbetar med myndigheten med riktlinjer för hälsofrämjande insatser och arbetsanpassningar för yrkesverksamma som lever med autism och adhd. Dessa beräknas vara klara i slutet av 2025.

Uppdaterar med ny forskning

Parallellt pågår arbetet med att uppdatera riktlinjerna från 2015.

– Huvudskälet till det är att de börjar få många år på nacken och att ny forskning tillkommer, säger Liv Nilsson.

Mynaks arbete baseras på forskning och bästa tillgängliga kunskap.

– Vi lyfter alltid fram hur man kan koppla riktlinjerna till det systematiska arbetsmiljöarbetet. Vi är också noga med vad lagen säger och införlivar detta i riktlinjerna.

Med tiden har det kommit nya föreskrifter från Arbetsmiljöverket till exempel om rehabilitering och arbetsanpassning. Det låg bakom uppdateringen av riktlinjerna om alkoholproblem på jobbet.

Parterna har också efterlyst mer information om hur man kan förebygga psykisk ohälsa. Det har lett till uppdaterade riktlinjer om psykisk ohälsa på arbetsplatsen som ska vara klara i november 2024.

 –  Det är ett större arbete än man tror att revidera riktlinjerna. Forskningsfältet ska sökas av på nytt och införlivas, säger Liv Nilsson.

Mynaks framtid i stöpsleven

Sedan i september 2023 pågår en utredning om Mynaks framtid. Bakgrunden är regeringens avsikt att minska antalet myndigheter och att effektivisera statsförvaltningen. På uppdrag av regeringen har Arbetsmiljöverket och Mynak utrett en sammanläggning av de två myndigheterna med start i januari 2026.

I ett gemensamt remissvar till regeringen skriver Svenskt Näringsliv, LO och PTK ”att uppgifterna att följa och främja företagshälsovårdens utveckling inte lämpar sig att hamna hos Arbetsmiljöverket.”

När det gäller hur arbetet med riktlinjerna ska organiseras framöver vill parterna ha en dialog med regeringen, de arbetsmiljömedicinska klinikerna och föreningen Sveriges företagshälsor.

Text: Anna Holmgren

Här är länkar till Mynaks riktlinjer

Förebygga och hantera alkoholproblem i arbetslivet

Exponeringsmätning av hörselskadligt buller

Hälsoundersökningar via arbetsplatsen med fokus på levnadsvanor

Ländryggsbesvär

Psykisk ohälsa på arbetsplatsen

Synergonomi

Kränkande särbehandling och mobbning