Fredric Bergström, webbutvecklare, gillar det gränslösa jobbet. Foto Ragnhild Larsson

Frihet med struktur på kommunikationsbyrån

– Jag har världens roligaste jobb med tillräckligt stor frihet och tillräckligt hög lön.

Fredric Bergström jobbar som webbutvecklare på den personalägda kommunikationsbyrån Rabash i Göteborg, där gränserna mellan jobb och fritid ibland flyter ihop. Samtidigt har medarbetarna noga koll på att ingen jobbar för mycket.

 

Fredric förknippar ett gränslöst arbete med något positivt.

– Ett gränslöst jobb innebär att arbetet blir en del av livet. Frihetskänslan gör att jag väljer att sudda ut gränsen mellan arbete och fritid. Jag har en uppgift att lösa och jag löser den när jag har möjlighet, var som helst och när som helst.

För medarbetarna på Rabash kan det till exempel innebära att hyra ett hus tillsammans i Spanien och jobba därifrån, eller att sitta på ett kafé i Berlin.

 

Från frilans till personalägt koooperativ

Fredric har jobbat både som egen företagare på frilansbyårer, som anställd på mindre företag, men också på universitetet. Han har svårt för arbetsplatser med byråkratiska strukturer, där han som vuxen ska gå in till en annan vuxen människa och fråga om han kan jobba hemma ett par dagar. För tre månader sedan hittade Fredric Rabash, ett personalägt kooperativ med åtta anställda där alla tjänar lika mycket och alla är lika ansvariga. När vi träffas har provanställningen just övergått i en fast anställning.

 

Eget ansvar

Till Rabash vänder sig kunderna med ett problem. Det kan vara en insamlingsorganisation som vill öka gåvorna via sina hemsida. Då tar Fredric och hans kollegor reda på vad det beror på och hittar på lösningar tillsammans.

Det handlar mycket om att jobba under eget ansvar. På Rabash finns ingen chef som talar om vad man ska göra under arbetsdagen. Varje morgon träffas utvecklingsteamet, som Fredric är en del av, för en kort avstämning för att kolla om någon har ett problem. Isåfall hjälps alla åt att tills det är löst.

 

Fredric tycker att det är svårt att exakt beskriva hur han jobbar.

– Vi har ingen enkel metodik eller manual som vi alltid följer. Det gäller att vara kreativ och innovativ. Vissa problem kan man lösa direkt, och vissa problem löser man inte under sin arbetsdag, men på vägen hem eller när man går ut i skogen, så kommer man på en idé.

 

 Går att hantera gränslösheten

Fredric menar att det finns flera sätt att hantera gränslösheten i jobbet. Som att ha två mobiler. På sitt förra jobb var Fredric kundansvarig och hade en enda mobiltelefon, både på jobbet och för privat bruk. Det ledde till att han ofta fick ta jobbsamtal på kvällar och helger.

– Nu har jag har alltid med mig båda mobilerna, men jag kan välja om jag vill stänga av den eller om jag vill svara. Jag har i alla fall ett val till skillnad mot om jag bara har en telefon. Sedan är man ändå alltid närvarande häruppe, säger Fredric och pekar på huvudet.

 

Ingen ska jobba för mycket

Den gångna helgen har Fredric ägnat åt att jobba för att klara av en deadline. Det blev 25 timmar totalt.

– Det är verkligen inte bra, men det tillhör ovanligheterna att vi jobbar helg och övertid. Vi har ganska strikta regler med ett maxtak på 20 komp-timmar i månaden, som ett verktyg för att inte börja jobba för mycket hemma.

Medarbetarna på Rabash rapporterar all tid i ett system för att visualisera hur mycket tid de egentligen jobbar.

 

– Ser någon att man har jobbat mer än sina 20 komp-timmar, så tar man ett snack tillsammans i gruppen och kommer kanske fram till att man ska vara ledig i två dagar. Målet är att ingen ska ligga på plus i komp-banken.

 

Kortare arbetstid

Rabash har börjat införa en arbetstidsförkortning där målet är att komma ner på 30 timmar. Just nu arbetar alla 37 timmar.

– Där upplever jag för första gången verkligen en skillnad mellan jobb och fritid. Jag undrade verkligen hur jag skulle kunna ta ut de där tre timmarna eftersom jag först brukar jobba åtta timmar på kontoret, gå hem och laga middag och umgås med familjen, innan jag sätter mig och jobbar lite till. Om jag ska jobba 37 timmar och gå hem 45 minuter tidigare varje dag, så ger det mig ingenting eftersom jag ändå kommer att äta upp den där tiden på kvällen. Därför har jag valt att ta ut onsdag förmiddag fram till lunch så i onsdags satte jag mig utanför ett fik här på Järntorget i solen i två timmar och bara satt där och kände att nu kan jag utnyttja min egen tid.

 

Alla tre ben behövs på pallen

Fredric ser jobbet som en träpall med tre ben, det sociala sammanhanget, arbetsuppgifterna och lönen.

– Om ett av benen är trasigt kan man fortfarande sitta på pallen genom att balansera med benet, men om två inte fungerar är det dags att byta jobb.

På torsdag och fredag tar han ledigt från jobbet och tar med sig dottern till Stockholm för att gå på hennes första stora idolkonsert.

 

Ragnhild Larsson