Köttdjur Kristina Jacobsson valde bort mölkkor när hon tog över föräldrarnas gård och satsade istället på köttdjur. Foto: Di Lewis

Att vara bonde – bästa jobbet

Efter att ha prövat på vanliga jobb på Länsstyrelsen och i försvaret, valde Kristina Jacobsson att återvända till gården i Vänersborg där hon är uppvuxen och bli bonde.
– Man gör det inte för pengarna, men bonde måste vara det bästa man kan vara. Man är sin egen och har naturen och djuren runt sig.

Kristinas pappa hade mjölkkor, men det är väldigt mycket jobb, så hon och hennes man har istället valt att satsa på ett ekologiskt jordbruk med 50 köttdjur och 210 hektar växtodling i form av vete, havre och ärtor.

Som lantbrukare är det jobbet året om och inte några fem veckors semester, även om Kristinas föräldrar än så länge kan hoppa in då och då.

– Man blir lite bunden, men jag känner inte att jag behöver ledigt på samma sätt som när jag varit anställd och vill inte ha ett jobb där jag tänker att äntligen är det fyra veckors semester. Jag mår bra här och vill inte åka härifrån.

Bygger bort arbetsmiljöproblemen

Bonden Kristina Jacobsson
Kristina Jacobsson provade på vanliga åtta till fem jobb, men återvände till gården där hon vuxit upp. Foto: privat


Kristina och hennes man har byggt bort mycket av problematiken med tunga lyft så att de slipper kånka, bära och dra så mycket.

Förra året byggde de ett nytt stall och en en ny lagård med målet att skapa en så bra arbetsmiljö som möjligt.

Kristinas strategi är att få bort tidsödande arbetsuppgifter som ska göras varje dag. Foder, vatten och strö ska var enkelt att hantera och ta så lite tid som möjligt i anspråk.

Ett exempel är automatisk utgödsling och mockning.

– Många ska bygga så billigt som möjligt, men om man värdesätter sin tid så finns det så mycket mer kvalificerade arbetsuppgifter man kan ägna sig åt än att mocka. 

Van att lösa problem
Att vara en mångsysslare är en del av tjusningen med jobbet, tycker Kristina.

– Det är ju inte rymdforskning vi håller på med och även om resultatet inte alltid blir perfekt så löser man det. Plötsligt händer något, en vattenledning går sönder, och inte altid när man har tid, men man löser det.
Och med grannar och Kristinas föräldrar i närheten finns hjälpen alltid till hands, som när en ko rymmer och det behövs en barnvakt.

Riskmedvetenheten är avgörande
Olyckor inträffar ofta när man är trött och tar genvägar, säger Kristina som hört många otäcka historier, men själv har klarat sig från några allvarligare incidenter.

Sitt säkerhetstänkande har hon med fått sig från sin pappa, som var väldigt riskmedveten.

Sedan barnen på ett och fyra år kom är hon dock orolig varje dag. Olyckor i jordbruket är den vanligaste orsaken till att barn dör i Sverige.

– Ska man få det att funka så måste barnen vara med ibland. Till halmloftet har vi satt upp en grind som barnen inte kan klättra på och i traktorn har vi en bilbarnstol. I halmladan är höbalarna staplade lite omlopp så att de inte kan rasa.

Ett annat problem är att alla lantbrukare har 20-40 år gamla maskiner.

– Det går inte att lita på dom, så då gäller det att inte chansa.


Tuff sommar 2018
Trots coronapandemin rullar livet på gården vidare ungefär som vanligt. Visserligen barnvakten över 70 med bakomliggande sjukdomar och kan inte ställa upp men brorsonen som inte gå till gymnasieskolan och har varit med och kört vårbruket. Xxx som i vanliga fall jobbar på en oljeplattform i Norge har också ställt upp.

Den torra och varma sommaren 2018 innebar en mycket större kris för jordbruket och många bönder drabbades hårt, men Kristina och hennes familj klarade sig bra även om det växte sämre än normalt.

– Vi sår olika saker och det är alltid något som klarar sig.

Ragnhild Larsson