Hur ska vi göra för att må bra på jobbet? Det är temat för utställningen Äntligen måndamorron! på Arbetets Museum, som pågår från 8 oktober ända till 29 april 2012.
– Chefen kan ta med sig sitt arbetslag och komma hit för att få tips och idéer. Här finns redskap och inspiration för att ha kul och utvecklas tillsammans, säger Annika Eriksson som är producent på Arbetets museum.
Mycket har förändrats genom tiden, men inte vår reptilhjärna. På gott och ont bär vi med oss rester av evolutionen. Frågan är hur vi hanterar resterna för att må bra och fungera på arbetsplatsen.
Utställningen Äntligen måndamorron! tar avstamp i jägarsamhället. Då var stressreaktioner livsviktiga för att vi skulle kunna mobilisera kraft att springa ifrån farliga djur. I dagens samhälle får vi stressreaktioner i stillasittande arbete framför datorn. Chefen kan upplevas som ett hot, då reagerar vi som i jägarsamhället, som om vi står framför en krokodil. Det utlöser stressreaktioner, hjärtfrekvensen ökar, adrenalin utsöndras och vi är färdiga till strid eller flykt. Men vi kanske bara växlar några ord och fortsätter jobba framför datorn medan härtat slår i hundranittio.
– Då är det viktigt att ta en promenad på lunchen, annars kan stressen göra oss sjuka, säger Annika Eriksson, som vi ser tillsammans med reptilchefen på bilden.
– Stress är bra det ger oss kickar och kraft, vi ser det i barns lek eller känner det när vi tittar på en spännande film. Men stress leder till problem, om vi inte återhämtar oss blir den farlig och skadlig.
Skratta är nyttigt
Det finns många botemedel mot stress. Andningen är viktig för återhämtning, därför är det nyttigt med sång, körsång, löpning, men också att umgås med vänner, skratta och ha roligt. Sömn, vila och sex är också bra. Ett lugnande hormon heter oxytocin.
– Oxytocin är viktigt för att vi ska må bra, och är verksamt mot stress. Den högsta nivån av oxytocin utöses vid orgasm, berättar Annika Eriksson.
På utställningen kan besökarna prova en skön röd säng och lyssna på två musikstycken, de kan själva mäta sin puls hur den ena musiken gör dem lugna och hur det andra stressar dem.
Ledarskap är en viktig faktor för stressnivån. En film på utställningen berättar om vad kultur kan betyda för stressen på arbetsplatsen. Stressforskarna Töres Theorell och Julia Romanowska, doktorand och musikpedagog, jämförde olika chefsutbildningar. Den ena var en konventionell chefsutbildning, den andra tog in poesi och konst för att utveckla chefernas förmåga att lyssna på andra människor och att leva sig in i deras situation.
Resultatet var tydligt. När alla cheferna gått tillbaka till jobbet tog forskarna blodprov. De poetiska cheferna fick bättre stressvärden än kontrollgruppen. Även deras medarbetare, som inte ens gått kursen, mådde bättre än kontrollgruppen.
– Vi riktar oss till arbetslag. Chefer kan ta med sig sitt arbetslag och komma hit för att få tips och idéer hur de kan må bättre på jobbet, säger Annika Eriksson.
Det finns roliga gruppövningar. Man kan få lära sig hur man upplever samma verklighet helt olika, och man kan prova att samarbeta med förbundna ögon. En del av utställningen visar några arbetskamrater runt ett sammanträdesbord. Efter helgen kommer de till jobbet med helt olika historier i huvudet. Tryck på en knapp så får besökaren höra vad de tänker. En har haft en eländig helg, med mamma på sjukhuset, en annan har haft en underbar fest.
– Vi kommer till arbetsplatsen med olika begåvningar och begränsningar. På och i arbetet får vi möjlighet att visa våra förmågor, säger Annika Eriksson.
Boka en idéverkstad
På flera stationer får besökarna testa hur de reagerar och agerar i olika situationer på jobbet. Arbetsplatser kan boka en idéverkstad där en visning i utställningen kombineras med kreativa övningar för att ge idéer hur den egna arbetsplatsen kan utvecklas.
Det finns goda exempel från tre företag och en företagshälsovård. De är bostadsföretaget Stångåstaden i Linköping, pappersindustriföretaget Holmen Paper, ICA Maxi i Solna och företagshälsan Sensia. Utställningen visar hur de arbetar med mångfald, tillit, samarbete, kommunikation, arbetsmiljö och rehabilitering för att få alla att trivas bra på jobbet.
Utställningen är producerad av Arbetets museum i samarbete med Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet och Karolinska institutet. I projektgruppen har representanter för LO, PTK och Svenskt Näringsliv ingått.
Projektet är finansierat av AFA Försäkring och ingår i AFA Försäkrings FoU-program Från ord till Handling. Äntligen måndamorron! är en fortsättning på utställningsprojektet Arbetslivet – dödskul eller livsfarligt som Arbetets museum producerade 2004. Även detta projekt fick stöd från bland andra AFA Försäkring och turnerade till sju orter i Sverige.
Här finns en länk till utställningen Äntligen måndamorron! på Arbetets Museum i Norrköping.
Fri entré. Öppet alla dagar 11-17, tisdagar till 20.
Efter visningsperioden i Norrköping kommer utställningen Äntligen måndamorron! att gå på turné i Sverige i två år.