En tupplur i det gröna.

Friska strategier ger starkare personal

KRÖNIKA. Att känna engagemang i arbetet, få utforma arbetet efter egen kunskap och känna socialt stöd ökar hälsan hos individen och utvecklar arbetsplatsen. Det leder till att personalen stannar längre och mognar för utmaningar, visar forskning i Finland i något som kallas Inspirationsspiralen, utifrån kunskap från 57 företag.

 

En annan finsk studie som utgår från en rad branscher som byggnads, städ, handeln, visar att samarbete på arbetsplatsen minskar hälsoskillnaderna mellan yrkesgrupper, och att mångsidighet i arbetet bjuder på personlig utveckling för de anställda. Att cheferna lyssnar på och tar tillvara personalens kunskap ger inspiration till utveckling.

Viktig omtanke

Kloka tankar som vi kan känna igen och känns som beprövade sanningar. Inte desto mindre är det en utmaning att hantera dem och försöka införliva dem i arbetslivet.

Överhuvudtaget är det viktigt att ta hand om varandra som arbetskamrater och personal. Att inte heller glömma bort dem som är långtidssjuka eller föräldralediga. Annars blir återkomsten ofta mer svår. Det kan även vara av nytta att lyssna på arbetstagare som fått tid att reflektera och för tillfället inte är inne i arbetssnurran.

 

En av landets friskare kommuner är Strömstad, som ingår i det stora forskningsprojektet Hälsa och Framtid på Karolinska Institutet och Uppsala universitet. Strömstad har gått från stor sjukfrånvaro till rejält mer frisk personal. Där har man bjudit på friskvårdsaktiviteter som simning, gym och yoga. Men väl så viktigt är ökade chanser att pröva på andra jobb när man är sliten av städning, äldreomsorg, renhållning eller vill förnya sig.

Kommunen har även samarbete med åtta företag med mellan 7 och 300 anställda plus Arbetsförmedlingen, för att erbjuda vidare möjligheter till alternativa jobb från båda hållen. En bonus är närheten till Norge, vilket ger blomstrande handel och restaurangliv.

Det här har skapat en ökad rörlighet inom arbetslivet, till en friskare arbetskraft, att färre sliter ut sig, och till klokare arbetsplatser.

Goda tuppluren

Vi vidgar ämnet en bit för att skapa det friskare arbetslivet, och då tar jag sats i Unionens senaste rapport om allt högre arbetsbelastning för tjänstemännen. På fyra av fem arbetsplatser jobbar man regelbundet övertid, flera anställda är sjukskrivna av övertid.

Stress och ökad arbetsbelastning skapar en allt högre risk för utbrändhet i dagens arbetsliv. Så, varför inte följa rådet att införa tupplurar, eller power naps, på arbetstid. De ger verkligen återhämtning och ork för att klara av arbetskraven. Det finns klara belägg för att mindre än 30 minuters vila under dagen förbättrar vakenheten och minnesprestationen. När man sover förstärker man de minnesspår som bildas medan man är vaken. Sömnen fyller på energilagret och ger en chans till minnesbearbetning.

 

Vilan passar ihop med våra biologiska rytmer, många av oss känner en tillfällig trötthet på eftermiddagen. Det kan motverkas av vilan mitt på dagen.

Det finns faktiskt tips för hur man ska fixa sin paus utan att andra ser det eller att man försover sig. Ett är gemtricket, där man tömmer ut en massa gem på golvet under skrivbordet och kryper under för att sova. När någon ser en sätter man igång att plocka upp gemen.

En modell använde bland annat Albert Einstein sig av, nämligen nyckeltricket. Man sitter med en nyckelknippa i handen utanför stolen. När man somnar så ramlar den i golvet och man vaknar. Eller kaffetricket: Ta en kopp kaffe, den verkar efter en halvtimme.

Till råga på allt har man en rad goda förebilder vad gäller tupplurarna. Förutom Albert Einstein lär Bill Clinton, Winston Churchill och Göran Persson vara hejare på att ta korta sömnlurar. Så visst verkar det ge extra energi med powernapparna.

Torbjörn Uhlin

 

Fotnot: Texten har tidigare varit publicerad i tidningen fastigo nr 1/13.