Sara Strömberg, gruvarbetare

Sara Strömberg, gruvarbetare: – Kul jobb och dubbla lönen

− Om fem år? Troligast så är jag kvar. Jag älskar mitt jobb, säger Sara Strömberg, 30-årig gruvarbetare hos Boliden.

Visst kan det vara varmt och visst kan det vara ensamt, men det som överväger är bra kolleger, intressant och omväxlande jobb, friveckorna – och dubbla lönen.

 

Hon fick praktisera hos sin pappa som är svetsare i gruvan, och arbetsförmedlingen erbjöd sen en utbildning till bergarbetare för sju år sen.

Och på den vägen är det.

− Jag hade jobbat i Konsumbutik innan och lite i restaurang, men det här är ju jättekul. Jag var ensam tjej i mitt skiftlag från början och det var många äldre karlar i gruvan. De flesta tog hand om mig som sin lilla dotter.

Det var bara någon enstaka man som ifrågasatte om hon verkligen skulle klara av det, men det verkar snarast ha triggat henne att visa att hon dög.

− Om man som tjej jobbar i gruvan så får man inte ta illa upp för det minsta lilla. Det finns en jargong. Men jag är inte någon ”tjejtjej”, jag gillar att killar är rakt på sak, gillar det bättre än skitsnack bakom ryggen, fulspel och sånt.

Zink och koppar

Nu jobbar hon i en av Sveriges äldre och allra djupaste gruvor, i Renström några mil från hemorten Skellefteå. Man bryter ”komplexmalm” som ger zink, koppar, bly, guld och silver. Med ett drygt hundratal anställda hör den till de mindre gruvorna. Sara Strömberg beskriver att man därför inte är så specialiserad utan roterar mycket mellan olika maskiner och uppgifter.

− Jag skulle bli less om jag bara fick göra en sak. Jag får lära mig nya saker och får utvecklas, det är jätteviktigt för mig. Förhoppningsvis är jag kvar om fem och tio år, och har lärt mig mer och fått prova nya uppgifter.

Det har funnits ett tiotal kvinnor i Renström under åren, de flesta över 40. Nu börjar det komma fler yngre kvinnor. Sara Strömberg har varit ensam kvinna i sitt skiftlag i åtta år, nu har det kommit en ung tjej som praktikant.

− Det gör inget om det blir fler kvinnor, men jag har klarat mig bra i sju år. Det är personer man jobbar med, jag tycker inte att kön spelar någon roll.

Företaget har fått pris för sitt jämställdhetsarbete och har som mål att nå 20 procent kvinnor 2018. I Bolidens gruva i Aitik är 35 procent av truckförarna kvinnor.

Ensamt och varmt

Sara Strömberg kan någon gång sakna det sociala i butiksjobbet, att möta kunder. I gruvan sitter man mycket ensam.

Det finns risker i gruvan, men inget som verkar oroa henne. Varmt blir det, ibland över 28 grader nere i ”bergvärmen”. Stressigt ibland, men inte värre än i en butik eller restaurang.

Och å andra sidan: Omväxlingen mellan att borra, jobba med skrotning för att rensa från löst berg, ladda och lasta, sköta maskiner. Skiftgången ger ledigt var tredje vecka, och hon tjänar dubbelt så mycket som i butik.

Fler vill?

Hon tror att fler tjejer väljer gruvarbete om de får veta mer om det. Det finns föreställningar om att man fortfarande handborrar. Hon är engagerad i IF Metall och är ute i skolor ibland och berättar om facket och jobbet.

− Då drar jag alltid min gruvhistoria. Det är tjejer som lyssnar ibland, då kan de bli intresserade. De kanske inte har tänkt på det, får upp ögonen för att det går. Idag borrar man inte för hand, en gruvarbetare är i princip maskinförare, det kan en tjej lika bra som en kille.

− Det som behövs är att man promotar det, pratar om det i media att tjejer kan jobba i gruvan, säger Sara Strömberg.

 

Roland Cox