Kunden Margareta Envall litar på sin frisör Cecilia Bengtsson

Frisörjobbet som lockar trots risker

Kemikalierna är en aktiv del av frisörens arbetsmiljö. Flera hundra ämnen förekommer i hårarbetet, en del med risker för hud och lungor.

Martine Syrjanen Stålberg, arbetsmiljöombudsman på Handelsanställdas förbund, varnar för oskyddat arbete och locktoner med ekologiska produkter. Frisörföretagarna planerar för en webbaserad rådgivning om arbetsmiljö.

 

Frisören Cecilia Bengtsson driver salongen Studio Capelli i Kristianstad, och hon är medveten om faran för allergi, astma och eksem hos sig och kunderna. Hon frågar alltid nya kunder om deras känslighet och hon skyddar sina händer och ibland även munnen. Men det finns en gräns för skydd, hon vill inte störa den personliga kontakten.

Pluggar innehåll

Kunden Margareta Engvall sitter nöjd under behandlingen, särskilt av den sköna massagekontakten vid tvätt. Hon känner sig relativt lugn även under pensling av den tjocka mörkröda färgen mot huden.

– Jag är trygg med Cecilia, hon har så mycket kunskap, och skulle nog inte riskera sig själv eller mig, säger hon, och fyller i med ett leende: Men det är klart, om hon hade haft skyddsmask på sig hade jag nog tänka efter lite mer.Cecilia försöker hålla sig informerad om riskerna. Hon pluggar på själv, studerar bruksanvisningar, och hon har kontakt med sin leverantörs kemist som hon litar på.

– Han har sin yrkesstolthet, han känns riktigt hederlig.

Ekologiskt dyrare

Men det är inte lätt att veta vad som gäller för en frisör, vilka ämnen som är mest riskabla. Hon försöker välja ekologiska produkter, och litar på att de inte luras med dem.

– Själv har jag aldrig känt av några besvär, varken på hud, i halsen eller i luftrören, säger Cecilia som varit frisör i 30 år.Frisörerna hör till de mest drabbade av kemiska ämnen, och hårvårdsprodukterna är boven.

Det finns mängder av ämnen, även många som är miljömärkta med Svanen och Bra Miljöval för att garantera att de innehåller miljö- och hälsovänliga ämnen. Men priset för märket avskräcker en del bolag.

Mörkar risker

Martine Syrjanen Stålberg, arbetsmiljöombudsman på Handelsanställdas Förbund talar om en ”lycksökarbransch” där ”kemikalielobbyn” mörkar riskerna och hårddrar på produkter som är ”naturliga”. Som när en tillverkare kallade produkten så och hänvisade till innehållet av 85 procenten vatten när hon frågade.

– Det är svårt att få fram naturliga ämnen som är lika effektiva som de farliga kemikalierna, säger hon. Även färgämnet henna har nu fått inslag av kemiska riskämnen. Sedan är det ju risker även med ekologiska produkter, även de kan framkalla allergi.Handels ställer krav på en mer anpassad föreskrift från Arbetsmiljöverket för frisörernas breda exponeringar, och där hudexponeringar ingår i gränsvärdena.På Frisörföretagarna AB planerar man att göra någon form av webbaserad plattform där frisören kan se sin fysiska och psykiska arbetsmiljö och göra en egen studie utifrån sina fakta. Den vill man göra tillsammans med facket och Arbetsmiljöverket.

– Där kan frisören få ett kvitto på vad man kan göra åt sin miljö, och effekterna av det man gör, säger Ted Gemzell, vd. Vi har även satsat på en serie vetenskapliga artiklar i branschtidningen Svensk Frisörtidning, för att sprida forskningskunskapen.

 

Torbjörn Uhlin