Yrke: Väg-, ban- och anläggningsarbete

Projektet riktar sig till svetsare, byggnadsarbetare och andra som behöver skydda sig mot luftföroreningar på arbetet. Foto: Anna Holmgren

Orakade svetsare utsätts för svetsrök

Andningsskydd ska användas på rätt sätt. Det är syftet med projektet ”Hur gör man egentligen? – Webbinformation för rätt användning av andningsskydd”.

Projektet bedrivs vid Svenska Miljöinstitutet, IVL, och riktar sig till svetsare, byggnadsarbetare och andra som behöver skydda sig mot luftföroreningar på arbetet.

Taigas klimatrum för kundens tester

I Taigas testrum kan kunden själv kolla klädskyddet

I egna klimatrum för kyla, hetta och regn, utvecklar företaget Taiga sina skyddskläder, och kunden är välkommen in. På hemsidan finner kunden tester för sitt personliga skydd.

Det mesta har utvecklats med stöd av arbetslivsforskare.

”Var rädd om mig, jag jobbar för dig”

Under fem år, 2003-2007, inträffade tio vägarbetsolyckor per månad, i genomsnitt. Kampanjer för lägre farter vid vägarbeten kan hjälpa för en tid, ibland. Men vägarbetarna tycker det är bättre när man leder om trafiken.

Byggarbetsgivarnas arbetsmiljöexpert forskar om hälsofrämjande arbete

– Bra arbetsmiljö leder till bra produktion, kvalitet och ekonomi. Arbetsmiljöarbetet måste vara en självklar del av produktionen, inte något vid sidan av.
Det säger Björn Samuelson, som är partsgemensam expert vid byggbranschens centrala arbetsmiljöråd, samtidigt som han är partsföreträdare i arbetsmiljöfrågor för Svensk Byggindustri. Han har utbildning både som bergsingenjör och skyddsingenjör och har doktorerat på medicinsk fakultet, med en avhandling i ergonomi om metoder för att mäta belastning.
Som nybliven adjungerad professor i arbetsvetenskap planerar han nu ett projekt om ett bygg- och anläggningsarbete som inte är bara ofarligt, utan också tvärtom främjar hälsan.

Vägdamm inte lika farligt som avgaser

På Hornsgatan i Stockholm kommer partiklarna främst från vägdamm av grus. Det mesta går att sopa bort. Men de verkligt farliga partiklarna kommer inte från grusdamm, de kommer från förbrännings­avgaser. – Risken finns att beslutet att förbjuda dubbdäck på Hornsgatan är ett slag i luften, anser Magnus Svartengren, chef för avdelningen Arbets- och miljömedicin vid Karolinska Institutet, KI.  

Asbestsanering är ett riskfyllt arbete. Foto: Zory

Tusentals ton asbest kvar i äldre hus

Asbest är cancerframkallande och har varit förbjudet i Sverige sedan sjuttiotalet. Trots det utsätts många för asbest i sitt arbete än i dag, främst vid ombyggnad av äldre hus. Byggbranschen och IVL Svenska Miljöinstitutet har tagit fram en vägledning för säkrare asbestsanering.

Takbeläggning med asfalt är farligt

Arbete med takbeläggning av asfalt är sannolikt cancer-framkallande, enligt IARC, som är ett WHO-institut för cancerforskning. Resultatet kom fram vid institutets internationella utvärdering av cancerrisker vid arbeten med asfalt.

Slipskiva skadade rörläggarens lungor för livet

En slipskiva gav rörläggaren Håkan Larsson livslånga arbetsskador. Arbets- och miljömedicinska kliniken i Lund visade på värmefrigjorda isocyanater som skadat lungorna.

Resultatet blev att företaget 3M har slutat tillverka skivan, och en berättelse för Världsdagen för arbetsmiljö den 28 april i år.

Brukarstyrt webbverktyg ska ge bättre gruv- och byggarbetsmiljö

Tillgänglig forskning ska hjälpa gruv- och byggarbetare att själva förbättra sin arbetsmiljö via en interaktiv webbsida hos Yrkesmedicin, Umeå universitet.

Det är ett AFA-projekt som leds av forskaren Bengt Järvholm, Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, i samarbete med kollegorna Lage Burström och Helena Lindgren.

Asfaltrök har risker som förvärras när gummi blandas i.

Gummiasfalt: Bra för miljön, men sämre för arbetsmiljön

Gummiasfalt sänker vägbullret och minskar slitaget, och används alltmer. Men blandningen ökar risken för skador i vägarbetarnas luftvägar. Karl-Johan Andersson, huvudskyddsombud på SEKO-facket, har länge signalerat riskerna och önskat studier.

Nu är Arbets- och miljömedicinska kliniken i Lund ute på vägarna för att ta reda på hur illa det är. Vägtrafikinstitutet, som talar för mer gummiasfalt, är nyfiken på utfallet.

Tidigare studier har underskattat riskerna med dieselavgaser. Foto: iStockphoto

Fritiden viktig del av exponeringen för dieselavgaser

Dieselavgaser är cancerframkallande. En aktuell rapport från Umeå universitet visar att studier av exponering för avgaserna på arbetet också måste räkna med exponeringen på fritiden.

– Om man enbart mäter under arbetstiden är det risk för att man inte hittar något och tror att det är ofarligt, säger Bengt Järvholm.

Anna Weigelt och Michel Normark. Foto: Roland Cox

Arbetsolyckorna blir fler – håller trenden i sig?

De allvarliga arbetsolyckorna har ökat i flera år i rad, har Afa Försäkring rapporterat. Ny statistik kommer i sommar.

‒ Det verkar vara en ökning även denna gång, men det vet vi inte förrän vi har gått igenom siffrorna ordentligt, säger Michel Normark, analyschef.