Lotta Beckman och Ann-Helene Gripenstam skålar för fikarasten.

Skål för fikarasten!

2015-10-18

På Tallhöjdens vårdcentral i Södertälje är fikarasten viktig, i synnerhet på fredagar när kollegerna turas om att bjuda på frukostbuffé.
  –Det vore hemskt om man inte fick fika tillsammans. Det sociala är jätteviktigt, säger Maria Jansson, medicinsk sekreterare.

–Jag sitter ju instängd på ett rum hela dagen, spetsar hon till det.
De som droppar in och droppar ut under en knapp timme verkar överens om att kaffestunden ska vara en utandning, inte något jobbmöte.

–Det är viktigt att lära känna varandra privat också, vem som har katt, hund, barn och vad mannen heter, tycker Anneli Pedersen, sjuksköterska.
Det är hennes tur i dag. Varje fredag turas man om att ordna rejält fika.

Det står två sorters färskt bröd, ost, kallskuret, tomater och gurka på en bänk i det stora, ljusa rummet. Klockan är snart halv nio och de som ingår i fredagssystemet har tagit kaffe i den avancerade kaffemaskinen i köket intill. Man kan få svart, ”vitt” eller cappuchino med valfri styrka. De skär en macka och slår sig ner i fåtöljerna.

–Vi har försökt att inte prata patientärenden när vi fikar. Det blir så ändå ibland, det kanske är enda tiden man har att prata jobb. Hur man ska göra med den eller den patienten, säger Anneli Pedersen.

–Över lag ser man fram emot rasten, man behöver en liten paus, vila huvudet och bara ha rast säger Susanne Thulin, sekreterare.

Fredagsfikat är något extra.

–Man är förväntansfull. Undrar vad som bjuds i dag! Det är snudd på lynchstämning om någon har glömt att ordna fikat, säger Ann-Helene Gripenstam, sekreterare.

Ett 30-tal läkare, sköterskor och administratörer jobbar på Tallhöjden, en gammal trivsam länga i utkanten av Södertälje centrum. Att alla fikar samtidigt verkar höra till ovanligheterna. Det är på APT man träffar samtliga, arbetsplatsträffen.

Om någon har haft en besvärlig patient, kanske blivit utskälld och behöver lasta av sig så knackar man på hos varandra, berättar Anneli Pedersen. Det är bättre att göra det här än hemma i familjen.

–Här vet alla vad man pratar om, säger hon. De anställda träffas också yrkesvis, sekreterarna för sig, läkarna för sig. Ann-Helene Gripenstam är samordnare och träffar regelbundet andra med samma uppgifter, tre från Tallhöjden och tre från en annan vårdcentral.

–Det ska finnas tid för reflektion på arbetstid, tycker undersköterskan Lotta Beckman som också vill att kaffestunden ska vara privat och avslappnad.

Extra fredagsmys

Veckans raster har olika laddning.

–Varannan fredag eftermiddag när vi slutar sent köper vi med oss gott kaffebröd. Då är det nästan hemgång. Då har vi fredagsmys, avslöjar Lotta Beckman leende.

–På morgonen är vi nyttiga, på eftermiddagen släpper vi alla hämningar, skrattar Anneli Pedersen.

Roland Cox

 

Vill du annonsera?

Kalendarium

2017-06-13

Arbetslivets utmaningar - nationell arbetslivskonferens

Den nationella arbetslivskonferensen arrangeras för den tionde gången av Forum för arbetslivsfrågor, Falf, i år vid Sveriges Lantbruksuniversitet, Alnarp. Temat är "Arbetslivets utmaningar i staden och på landsbygden".

Tid: Den 13 till 15 juni 2017.

Mer information finns här.

Nyhetsbrev

Håll dig informerad om våra senaste nyheter!

Annons:

TYA maj 2013-2014

Annons:

Annons: Transport förebygger