Bullerapp en succé som kan rädda hörseln

2011-05-11

Lanseringen av en bullerapplikation för iPhone och iPad har blivit en rejäl succé. Över 100 000 nedladdningar och en halv miljon mätningar på drygt två månader.

– Suveränt, för enkel koll i vardagen och som marknadsföring av bullrets risker, säger Claes Helge, webbstrateg på Arbetsmiljöverket.


Arbetsmiljöverket (AV) hänger på den nya tekniken med iPhone och iPad, och har låtit utveckla en bullerindikator som kan laddas ner fritt från AV:s hemsida. Med den kan man lätt mäta bullret på jobbet, i bilen, hemma, på idrotts- och nöjesarenan.
Med en enkel applikation kan man kolla bullret på jobbet och när det är festArbetsmiljöverkets app är starkt efterfrågad– Den är lätt att förstå och använda, i seriösa sammanhang och som nöjesapp, säger Claes Helge. Det leder över till att man får förståelse för bullerproblematiken.

Avvikande nivå

En decibelmätare visar ljudnivån i realtid med tydlig grafik och man kan dela värdet på Facebook. En kalkylator räknar ut det uppmätta värdet om bullret pågår en hel arbetsdag. Det finns även information om kravvärden för mätt ljudnivå.
– Det är en indikation på bullernivån som kan avvika något från en mer noggrann mätning, säger Claes Helge. Visar den på riskvärden ska man direkt utföra mer tekniskt säkra mätningar.
Likaså är det känsligt hur man håller telefonen, så att man mäter i centrum av bullret. Appen fungerar på värden från 35 dB till 105 dB. Man missar då bullertoppar, och lågfrekvent ljud.

Även andra telefoner än iPhone 3GS, iPhone4 och iPad ska kunna hantera appen, men för tillfället är de inte lika tillförlitliga beroende på att mikrofonen inte fungerar likvärdig på de andra modellerna. Detta söker man lösningen på. 

 

Kolla mer: www.av.se/teman/buller/app

Gäst 24 oktober, 2013 - 12:33

Och Appen heter..?

suzanne 24 oktober, 2013 - 15:34

Hej, tack för din fråga!

Du hittar all information om appen på denna sida, där du även kan ladda ner den.

 

Suzanne Vikström, redaktionen

Vill du annonsera?

För priser mm maila Anna Holmgren

email: ana.holmgren@gmail.com

 

Kalendarium

2018-04-10

Seminarium om handeksem

Välkommen till ett seminarium om handeksem som anordnas av Hudkliniken och Arbets- och miljömedicin, Universitetssjukhuset Örebro i samverkan med Svenska sällskapet för arbets- och miljödermatologi (SSAMD) och Medicinska vetenskaper Örebro Universitet

Nyhetsbrev

Håll dig informerad om våra senaste nyheter!

Annons:

TYA maj 2013-2014

Annons:

Annons: Transport förebygger